V Slovenj Gradcu mednarodna konferenca kot prispevek v iskanju boljših rešitev za embalažo

Fakulteta za tehnologijo polimerov iz Slovenj Gradca gosti drugo mednarodno konferenco na temo krožne embalaže. Organizira jo skupaj z Inštitutom za celulozo in papir ter v sodelovanju s SRIP Krožno gospodarstvo in univerzo Obudai iz Budimpešte. Cilj konference je povezati različne javnosti, ki sodelujejo v ciklih papirnate in polimerne embalaže.

Svet se sooča z vedno večjim deležem odpadne embalaže, kar je posledica rasti embalažnega trga. Po napovedih vodilnih podjetij za raziskave in svetovanja na področju pakiranja, Smithers Pira in Packaging Europe, naj bi evropski embalažni trg v obdobju 2018-2023 rasel za 1,9 odstotka letno, kar je več kot celotna rast trga v minulem petletnem obdobju, so ob konferenci izpostavili na Fakulteti za tehnologijo polimerov.

Ker je zavedanje o skrbi za okolje in ekološko nesprejemljivih materialih vedno večje, so podjetja prisiljena razmišljati in delovati trajnostno tudi na področju pakiranja. S povezovanjem nosilcev znanja iz širše regije in vodilnih podjetij iz vrst proizvajalcev in uporabnikov embalaže organizatorji konference menijo, da bo ta prispevala k ustvarjanju novih partnerstev in krožnih verig vrednosti.

Konferenco, ki poteka danes in v petek, skupno spremlja okoli 180 predavateljev in udeležencev iz 29 držav, od tega prek 80 udeležencev v živo v prostori slovenjgraške fakultete. V okviru konference so izdali znanstveni zbornik z več kot 40 znanstvenimi prispevki raziskovalcev iz vsega sveta, so sporočili s fakultete.

Na konferenci bodo predstavili najnovejša dognanja o inovativnih materialih, tehnologijah, okoljskih rešitvah, trajnostnih poslovnih modelih, pametni embalaži, tiskanju in dodelavi, optimizaciji dobavnih verig, pričakovanju potrošnikov, analizah in rešitvah na področju recikliranja polimernih materialov in bioplastike ter biokompozitov.