Search
Close this search box.

V Slovenj Gradcu bodo gradili tri milijone evrov vredno kotlarno na lesno biomaso

Po večletnem načrtovanju bo podjetje Komunala Slovenj Gradec predvidoma v drugi polovici 2020 začelo z gradnjo nove kotlarne na lesno biomaso. Projektantska ocena naložbe je tri milijone evrov. V družbi mirijo stanovalce ob Gozdni poti, da hrup zaradi prometa, vezanega na kotlarno, ne bo velik, se bo pa to uredilo z izgradnjo južne obvoznice.

Komunala Slovenj Gradec je za naložbo, ki jo načrtuje na Štibuhu, že pridobila gradbeno dovoljenje. Trenutno v družbi popravljajo dokumentacijo za skorajšnjo objavo razpisa za izbiro izvajalca, hkrati se v družbi pripravljajo tudi na razpis ministrstva za infrastrukturo, na katerem želijo pridobiti nepovratna sredstva, namenjena tovrstnim naložbam. Preostalo bo podjetje dodalo samo iz lastnih virov in posojila.

Z naložbo podjetje sledi zakonodaji, po kateri mora do konca leta 2020 vsaj 70 odstotkov toplote proizvesti iz obnovljivih virov energije. Komunala Slovenj Gradec trenutno s pomočjo kogeneracije dosega 33 odstotkov toplote iz obnovljivih virov, s kotlovnico na lesno biomaso pa bi se ta odstotek zvišal.

Projektantska ocena naložbe je tri milijone evrov, direktor Komunale Slovenj Gradec Jožef Dvorjak pa upa, da bo končna cena projekta nižja. Računa, da bi z gradnjo začeli v drugi polovici leta 2020, končali pa bi jo do kurilne sezone 2021/22. Podjetje je sprva načrtovalo, da bo naložbo zaključilo do konca leta 2020, a so se postopki, tudi zaradi umeščanja slovenjgraške južne obvoznice v prostor, nekoliko zamaknili.

Dvorjak predvideva, da se za uporabnike zaradi te naložbe cena za toplotno ogrevanje ne bo kaj spreminjala. Občane ob Gozdni poti pa razburja prihodnji promet, vezan na novo kotlarno. “Frekvenca ne bo tako huda, trudili se bomo, da bomo vozili v času, ko ne bo moteče in nevarno,” je minuli teden ob robu seje slovenjgraškega mestnega sveta za medije dejal Dvorjak. Predvideva, da bo promet po Gozdni poti potekal največ tri kurilne sezone oz. do izgradnje južne obvoznice.

Dogodki