Search
Close this search box.

V SD vlado pozivajo k zagotavljanju dostopnosti testiranja. Kritični pa so tudi do pogoja PCT, ki velja tudi za dostop do zdravnika

V SD so ob v soboto spremenjenem odloku vlado pozvali, da ob spodbujanju prostovoljnega cepljenja in samozaščitnih ukrepov zagotovi široko dostopnost testiranja. Pri tem naj stroške testiranja nosi država, izpostavljajo. Kritični pa so tudi do pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani), ki velja tudi za dostop do zdravnika.

V SD so opomnili, da bodo do zajezitve epidemije različni ukrepi del nove realnosti. Ob tem vlado pozivajo, naj ob spodbujanju prostovoljnega cepljenja in samozaščitnih ukrepov stroške testiranja prevzame država in ne podjetja. “Dodatni stroški za testiranja, ki bi bremenili dejavnosti, bodo posledično vodili k izogibanju testiranja, s tem pa k nadaljnjemu širjenju epidemije,” so v sporočilu za javnost zapisali v SD.

Kot še ocenjujejo v stranki, je pogoj PCT za dostop do zdravnika sporen, saj sta že prvi in drugi val epidemije prebivalcem močno omejila dostop do zdravstvenih storitev.S PCT pogojem za dostop do zdravnika se bo ponovno vzpostavila ovira za dostop in povečala neenakost, kar bo prispevalo k neodkritim zdravstvenim stanjem, poslabšanjem bolezni in splošnemu poslabšanju zdravstvene slike prebivalstva,” so prepričani v SD.

Ob tem so vlado pozvali tudi k ustreznejšemu komuniciranju in upravljanju epidemije. Po njihovem mnenju vlada sprejema odloke od danes na jutri, pri čemer se dogaja, da so odloki med seboj neusklajeni. “Takšno upravljanje z epidemijo in komuniciranje ne prispevata k zaupanju. Nasprotno, ustvarjata zmedo, stiske in nezaupanje prebivalcev,” so še zapisali.