Search
Close this search box.

V predsedniški palači podelili priznanja za otroke faca leta 2022: Med prejemniki tudi Korošica Anja Rožen

V predsedniški palači so danes na zaključni slovesnosti podelili priznanja faca leta 2022. Priznanja so si prislužili vsi otroci in skupine, ki so skozi leto prejeli priznanja za faco meseca. Podelili so dvanajst priznanj, razglasili so tudi faco lanskega decembra, so sporočili iz spletnega časopisa za otroke Časoris.

Kot so navedli, so otroci neizčrpen vir navdiha, a njihovo navihanost, srčnost, razigranost in predanost pogosto spregledamo ali jemljemo za samoumevno. Časopis zato že od leta 2018 podeljuje priznanja otrokom, ki med letom navdihujejo in navdušujejo. Vse od takrat pa je njihov častni pokrovitelj predsednik republike Borut Pahor.

“Face leta nas vedno znova spomnijo, katere vrednote in lastnosti so pomembne. Letos so med njimi denimo širokosrčnost, vztrajnost, predanost, domiselnost, ustvarjalnost,” je povedala urednica Časorisa in članica komisije za izbor face meseca Sonja Merljak Zdovc.

Na slovesnosti so podelili 12 priznanj za faco meseca. Gaja Bumbar je pomagala ohraniti tradicijo portretiranja zgodovinskih osebnosti na Gimnaziji Kranj. Domen Drobež si je naziv naj dijaka Slovenije prislužil s svojimi mnogimi zanimanji – je prostovoljni gasilec, prostovoljec Rdečega križa, igra harmoniko, uči se solo petja, trenira borilne veščine. Hana Hafner je pogumna dvanajstletnica, ki aktivno sodeluje v Inštitutu Zlata pentljica.

Anja Rožen je s svojim plakatom zmagala na mednarodnem natečaju Plakat miru, na katerem je sodelovalo 600.000 otrok z vsega sveta. Leja Glojnarič je olimpijka, ki je na največjem tekmovanju za gluhe športnike – poletni olimpijadi – osvojila zlato medaljo v mnogoboju.

Pia Džakulin je poliglotka, ki je postala avtorica. Izdala je svojo prvo knjigo, priročnik Kako postati poliglot, in v njem predstavila nov način učenja tujih jezikov. Sofiia Yavorska in člani Mladinskega simfoničnega orkestra Ukrajine pravijo, da jim ukvarjanje z glasbo daleč od doma pomaga, da se počutijo mirno in varno.

Benjamin Bajd pravi, da mu je reševanje matematičnih in logičnih problemov že od nekdaj v veliko veselje in zabavo. Po dveh bronastih in enem srebrnem priznanju je na 34. mednarodni računalniški olimpijadi osvojil še zlato medaljo. Jan Matos je velik ljubitelj kač. Prepričan je, da so pomemben del narave in da se moramo vsi skupaj zavzemati za njihovo ohranitev.

Vid Žveglič je predsednik Otroškega parlamenta, ki se močno zaveda pomena prijateljstva in odnosov. Rei Gorup je velik ljubitelj stripov, knjig, geografije, zastav in ruskega jezika. Letos je organiziral že drugo razstavo stripov.

Danes pa so razglasili tudi faco decembra 2021. Lena Štelcer in Lejla Zgonik Jenič sta kot Piratki plastike s številnimi vrstniki odkrivali prisotnost mikroplastike v potokih in rekah in opozarjali na njihovo onesnaženost.

Faca leta je priznanje, ki ga spletni časopis za otroke Časoris podeljuje v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije.

Dogodki

V predsedniški palači so danes na zaključni slovesnosti podelili priznanja faca leta 2022. Priznanja so si prislužili vsi otroci in skupine, ki so skozi leto prejeli priznanja za faco meseca. Podelili so dvanajst priznanj, razglasili so tudi faco lanskega decembra, so sporočili iz spletnega časopisa za otroke Časoris.