V ponedeljek potrdili 2653 okužb. Poklukar bo vladi predlagal odpravo obveznosti nošenja zaščitnih mask v večini zaprtih prostorov

V ponedeljek so ob 1506 PCR-testih in 13.944 hitrih antigenskih testih potrdili 2653 okužb z novim koronavirusom. Po podatkih ministrstva za zdravje v bolnišnicah zaradi covida-19 na navadnih oddelkih trenutno zdravijo 123 bolnikov, intenzivno nego jih zaradi covida-19 potrebuje 17. Umrli so trije bolniki s potrjeno koronavirusno okužbo.
pixabay

Zaradi covida-19 je na navadnih oddelkih hospitaliziranih 12 bolnikov manj kot dan prej, pet bolnikov manj potrebuje intenzivno nego. Skupno je hospitaliziranih 295 oseb s potrjeno okužbo, torej zaradi in s covidom-19. To je 58 manj kot prejšnji dan. Na intenzivnih oddelkih jih je skupno 32 s potrjeno okužbo, kar je deset manj kot dan prej.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno aktivnih 27.904 primerov okužbe, kar je 1773 manj kot dan prej.

V primerjavi z dnevom prej je bilo v ponedeljek potrjenih 2125 okužb več, glede na prejšnji ponedeljek pa 747 manj.

Še naprej upada tudi sedemdnevno povprečje potrjenih primerov, ki znaša 1723 oziroma 107 manj kot dan prej. Število potrjenih primerov okužb v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je v primerjavi z dnevom prej nižje za 85 in znaša 1321.

Po podatkih NIJZ je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.264.921 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.220.701.

Poklukar bo skladno s predlogom strokovne skupine vladi predlagal odpravo obveznosti nošenja zaščitnih mask v večini zaprtih prostorov

Minister za zdravje Janez Poklukar bo vladi skladno s predlogom strokovne skupine za covid-19 vladi predlagal odpravo obveznosti nošenja zaščitnih mask v vseh zaprtih prostorih, razen v zdravstvu in nastanitvenih objektih socialnega varstva. Seja vlade bo predvidoma v sredo, odprava ukrepa pa bi v tem primeru začela veljati v četrtek, je napovedal.

“Na seji vlade bomo predlagali tisto, kar je predlagala strokovna skupina za covid-19,” je Poklukar dejal v izjavi za medije po delovnem sestanku z vodstvom Splošne bolnišnice Novo mesto.

Po prvotnem predlogu strokovne skupine za covid-19 bi obvezo nošenja zaščitnih mask v večini zaprtih spremenili v priporočilo, ko bi se na intenzivnih oddelkih sedem zaporednih dni zaradi in s covidom-19 zdravilo manj kot 35 covidnih bolnikov. V ponedeljek je vodja skupine Mateja Logar dodatno pojasnila, da bi upoštevali le bolnike, ki se na oddelkih intenzivne terapije zdravijo zaradi covida-19. Kot je razvidno iz podatkov ministrstva za zdravje, je sledeči kriterij že nekaj dni izpolnjen.

Strokovna skupina za covid-19 tako na ponedeljkovem sestanku neuradno ni predlagala sprememb svojega prvotnega predloga, ki ga je po besedah Logarjeve pripravila že pred časom.

Po besedah Poklukarja bo seja vlade ta teden predvidoma v sredo. V primeru sprejetja predloga bi sprememba predvidoma začela veljati v četrtek, je napovedal.

Na vprašanje, če so se do morebitne odprave mask v zaprtih prostorih opredelili tudi epidemiologi, je Poklukar v ponedeljek sicer odgovoril, da je z njimi o tem razpravljal prejšnji teden. Po njegovih besedah so se epidemiologi strinjali, da “ne smemo stremeti k temu, da maske postanejo nova normalnost”, a končnega stališča do morebitne odprave zaščitnih mask niso sprejeli.

Da epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) stališča do vprašanja odprave obveznega nošenja zaščitnih mask v zaprtih prostorih niso sprejeli stališča, so za STA danes potrdili tudi na NIJZ. Kot so navedli, njihov epidemiološki kolegij ni prejel uradnega zaprosila za pripravo stališča glede možnosti ukinitve zaščitnih mask v notranjih prostorih.

Poklukar je v ponedeljek napovedal, da bi nošenje mask ob odpravi še vedno priporočali tudi vsem starejšim in imunsko oslabelim. Priporočilo nošnje mask v zaprtih prostorih bi po besedah Logarjeve še vedno ostalo, prav tako bi nošnjo mask priporočili v primerih, ko ni mogoče zagotavljati razdalje 1,5 metra.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije