Search
Close this search box.

V petek možni močnejši in dolgotrajnejši nalivi ter hudourniške poplave. Izključena ni niti toča

Petek bo vremensko pester. Obeta se nam nov izrazit prehod hladne fronte z nevihtami, ki jih bodo ponekod spremljali močni, lahko tudi dolgotrajnejši nalivi. Ni izključen tudi pojav sodre ali manjše toče, napovedujejo na spletnem portalu Neurje.si.
Fotografija je simbolična

Nad severno Evropo je obsežno ciklonsko območje, ki sega tudi nad zahodno Evropo in v teh dneh vpliva na vreme pri nas in v naši okolici. Nad našimi kraji se zadržuje vremenska motnja. Danes zvečer nas bo dosegla topla fronta, ki bo prehodno dvignila temperature v višjih plasteh ozračja. Jutri popoldne nas bo od severa ponovno dosegla in prešla izrazita hladna fronta z obilnimi padavinami. Za njo se bo čez vikend, od jugozahoda okrepilo območje visokega zračnega tlaka.

V noči na petek se bodo temperature v višjih plasteh ozračja prehodno dvignile. Krepil se bo jugozahodni oz. zahodni veter, ki bo nad naše kraje prinašal vlažen zrak.

V petek dopoldne in čez dan bo spremenljivo do pretežno oblačno. Najmanj oblačnosti bo v osrednji in jugovzhodni Sloveniji. V zahodni in severni Sloveniji bo občasno deževalo. Čez dan bo od severovzhoda zapihal severovzhodnik. Popoldne se bodo padavine od severa okrepile in postopno, od severa proti jugu, zajele vso državo. Vmes bodo predvsem v osrednji in zahodni Sloveniji nastajale tudi nevihte z močnimi nalivi, lokalno tudi s sodro ali manjšo točo.

Jutranje temperature bodo od  7 do 10, na Primorskem okoli 14 °C, najvišje dnevne pa se bodo gibale med 9 in 14, na Primorskem do 19 °C. Najmanj toplo bo na severu države in na območju Dinarske pregrade, najtopleje pa v Beli Krajini in na obali. 

Izrazita hladna fronta bo poskrbela, da bodo na meji med hladnejšim in toplejšim zrakom, ob prihodu vremenske fronte nastajale tudi nevihte. Lokalno bodo možni močni, tudi dolgotrajnejši nalivi in sodra ali manjša toča. Nevihte bodo najbolj verjetne v zahodni in osrednji Sloveniji, kakšna pa se lahko pojavi tudi drugod po državi. Preverite PROGNOZO NEVIHT

Lokalno ob močnih, dolgotrajnejših nalivih ni izključen hiter porast hudourniških vodotokov, ki lahko poplavijo izpostavljene objekte in ceste. 

Do poznega večera se bo ozračje povsod umirilo. Padavine bodo v noči na soboto ponehale. Po prehodu hladne fronte se bo hitro zjasnilo. Vikend bo sončen, suh in občutno toplejši, so napovedali vremenoslovci na Neurje.si.

Vir: Neurje.si

Dogodki

Petek bo vremensko pester. Obeta se nam nov izrazit prehod hladne fronte z nevihtami, ki jih bodo ponekod spremljali močni, lahko tudi dolgotrajnejši nalivi. Ni izključen tudi pojav sodre ali manjše toče, napovedujejo na spletnem portalu Neurje.si.