V Pamečah predvidoma kmalu zagon linije za mešanje komunalnega blata in pepela

Komunala Slovenj Gradec se v sodelovanju s partnerjem, družbo Trn, pripravlja na začetek poskusnega obratovanja naprave za mešanje komunalnega blata in pepela v Pamečah. Po napovedih bi s poskusnim obratovanjem lahko začeli še letos. Letno bi lahko prevzeli do 13.000 ton blata iz slovenjgraške in drugih čistilnih naprav.

Pogovori o vzpostavitvi linije za mešanje odpadnega komunalnega mulja oz. blata iz čistilnih naprav in pepela na lokaciji čistilne naprave v Pamečah potekajo že približno leto dni. S tem bi ne le znižali stroške, ki jih imajo zdaj z odvažanjem in predelavo blata drugje, ampak bi prispevali tudi svoj delež k reševanju težav z blatom iz komunalnih čistilnih naprav, s katerimi se sooča vsa država.

Kot je za STA pojasnil direktor Komunale Slovenj Gradec Jože Dvorjak, se montaža naprave za mešanje komunalnega mulja in pepela v Pamečah načrtuje tako, da bi s poskusnim obratovanjem začeli še v letošnjem letu.

Del pepela bo prispevala novo zgrajena kotlarna na lesno biomaso v Slovenj Gradcu, preostanek pa bodo priskrbeli iz drugih kotlovnic na biomaso, s katerimi se družba Trn kot investitor linije že dogovarja.

Z mešanjem bo nastal kompozit, ki ga bo deloma prevzela Komunala Slovenj Gradec za potrebe priprave t.i. posteljic za kanalizacijske cevi, preostali material pa se bo porabil za sanacije degradiranih območij. “Pogodbe za prevzem kompozita še niso sklenjene, podpisana pa so pisma o nameri,” so za STA pisno pojasnili v družbi Trn.

Glede na to, da ima naprava za mešanje komunalnega mulja s pepelom zmogljivost predelave večjo, kot je količina mulja na čistilni napravi Slovenj Gradec, je zaradi racionalnosti in zmanjšanja obratovalnih stroškov na tono predelanega kompozita v načrtu tudi prevzem blata iz bližnjih čistilnih naprav, so pojasnili v družbi.

Količine prevzetega blata, ki je sestavni del končnega kompozita, se bodo določale sproti, med obratovanjem, na podlagi kakovosti prejetega blata in želene vrste končnega produkta. Želeli bi pomagati pri obdelavi blata vseh koroških občin, ki bodo pokazale interes za sodelovanje. Optimalno bi bilo zaokrožiti celotno regijo in s tem razbremeniti okolje tudi s sedanjimi dolgimi transportnimi linijami,” so zapisali pri družbi Trn.

Za obratovanje linije bodo v začetni fazi zaposlili dve osebi, ob polni obremenitvi pa bo zaposlenih do pet oseb.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
miha
miha
1 leto nazaj

Pa bitumen in pesek zravn, pa bo za koroške ceste, če je že državi vseeno zanje.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije