V noči na ponedeljek možni krajevno močnejši nalivi. Na Koroškem možnost razlivanja rek

Agencija RS za okolje (Arso) je za severni del Slovenije izdala oranžno vremensko opozorilo. V noči na ponedeljek in nato še v ponedeljek dopoldne so namreč predvsem v severni Sloveniji možni krajevno močni in dolgotrajni nalivi. Po vsej državi so ob tem napovedane tudi nevihte, ob nalivih pa lahko hitro narastejo manjši vodotoki in hudourniki.
Stanko Mravljak

Alpe je dosegla vremenska fronta, ki bo predvidoma v ponedeljek zjutraj prešla naše kraje. Pri nas se bodo že danes popoldne začele pojavljati krajevne padavine, predvsem plohe in posamezne nevihte, deževje z nevihtami pa se bo ponoči razširilo nad večji del države.

Predvsem v severni polovici Slovenije bodo možni krajevno močnejši nalivi, zato je Arso za severovzhod in severozahod Slovenije izdal oranžno vremensko opozorilo za čas od 21. ure danes zvečer do okoli 10. ure v ponedeljek.

Zaradi večjih količin padavin pa je povsod po državi, predvsem pa v severozahodni in severovzhodni Sloveniji, danes in v ponedeljek povečana tudi verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov. Na geološkem zavodu zato prebivalce območij, kjer so se v preteklosti že pojavljali plazovi, opozarjajo na pozornost pri spremembah tal, objektov in pobočij. Kot so še sporočili, je treba biti še posebej pozoren na pojavljanje svežih razpok, posedanje, zdrse zemljine in zastajanje vode.

Ob morju bo pihal jugo, v vzhodni in severni Sloveniji pa bo proti jutru zapihal veter severnih smeri. V ponedeljek bo sprva oblačno s padavinami, ki bodo do popoldneva povsod ponehale, kaže napoved Arsa.

Pretoki rek v večjem delu države so trenutno srednji, reke na severozahodu pa imajo velike pretoke. Danes popoldne bodo po podatkih oddelka za hidrološko napoved pri Arsu reke začele naraščati, najprej na severozahodu in severu države, v noči na ponedeljek pa tudi v vzhodni in osrednji Sloveniji.

Vodnatost rek se bo povečala do velikih pretokov. Posamezne reke na Gorenjskem, Koroškem in Štajerskem, zlasti v porečju Dravinje, se lahko razlijejo na izpostavljenih mestih ob strugah. Ob nalivih lahko hitro narastejo manjši vodotoki in hudourniki, večja verjetnost za ta pojav je v severnem delu države.

V ponedeljek čez dan bo vodnatost rek velika, v torek pa se bo začela zmanjševati, še kaže hidrološka napoved.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.