Search
Close this search box.

V Nemčiji bodo mlajši od 60 let namesto drugega odmerka AstraZenece prejeli drugo cepivo

V Nemčiji bodo mlajše od 60 let, ki so že prejeli prvi odmerek cepiva proti covidu-19 družbe Astrazenca, drugič cepili s cepivom drugega proizvajalca, so se v torek strinjali deželni ministri za zdravje in vlada. V Nemčiji od konca marca mlajših ne cepijo več z AstraZeneco zaradi možnosti pojava redkih primerov krvnih strdkov.
astra zeneca

“Ta rešitev predstavlja dobro stopnjo varnosti,” je ocenil bavarski minister za zdravje Klaus Holotschek.

Odločitev bo vplivala na okoli 2,2 milijona ljudi, mlajših od 60 let, ki so že bili cepljeni s prvim odmerkom cepiva AstraZenece. Ministri so sicer v torek sledili priporočilu nemške komisije za cepiva iz prejšnjega tedna. Komisija je še priporočila, da se z drugim odmerkom cepi 12 tednov po prvem cepljenju z AstraZeneco, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nemčija je ena od več držav, ki je omejila uporabo cepiva AstraZenece na starejše ljudi, potem ko so pri mlajših zaznali nekaj posameznih primerov pojava krvnih strdkov.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je prejšnji teden sporočila, da je treba neobičajne krvne strdke v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva proti covidu-19 družbe AstraZeneca. Obenem je potrdila, da koristi od cepiva ostajajo večje od tveganj.

Svetovna zdravstvena organizacija sicer svari pred kombiniranjem različnih cepiv, saj da še ni dovolj podatkov o posledicah tovrstnega cepljenja.

Dogodki