V največji tovarni čokolade na svetu odkrili salmonelo

V največji tovarni čokolade na svetu, ki jo švicarski velikan Barry Callebaut upravlja v belgijskem mestu Wieze, so odkrili bakterije salmonele, je danes sporočilo podjetje. Podjetje, ki izdelke iz kakava in čokolade dobavlja tudi družbam, kot sta Nestle in Unilever, je proizvodnjo v tovarni že ustavilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
chocolate-2554_1920 (1)

“Vsi izdelki, proizvedeni po testu, so bili blokirani,” je za AFP dejal tiskovni predstavnik podjetja Korneel Warlop.

“Podjetje Barry Callebaut trenutno kontaktira vse stranke, ki so morda prejele okužene izdelke. Proizvodnja čokolade v kraju Wieze je do nadaljnjega prekinjena,” je pojasnil in zagotovil, da se večina izdelkov, za katere je bilo ugotovljeno, da so kontaminirani s salmonelo, še vedno nahaja v tovarni.

Kljub temu je podjetje stopilo v stik z vsemi svojimi strankami in jih pozvalo, naj na tržne police ne pošiljajo izdelkov, ki so jih izdelali iz čokolade, izdelane od 25. junija dalje v tovarni Wieze v Flandriji, severozahodno od Bruslja.

Švicarska družba Barry Callebaut v tovarni ne izdeluje čokolade za neposredno prodajo potrošnikom, temveč proizvaja tekočo čokolado v veleprodajnih serijah za 73 strank, ki izdelujejo slaščice, navaja AFP.

Družba sicer dobavlja izdelke iz kakava in čokolade številnim podjetjem v živilski industriji, tudi velikanom, kot so Hershey, Mondelez, Nestle in Unilever.

Belgijska agencija za varnost hrane AFSCA je bila o odkritju salmonele obveščena, njen tiskovni predstavnik pa je za AFP potrdil, da je že začela preiskavo.

Barry Callebaut velja za največjega prodajalca čokolade na svetu, v poslovnem letu 2020-2021 je njegova letna prodaja znašala 2,2 milijona ton, poroča AFP. Skupina s sedežem v Zürichu je v preteklem poslovnem letu ustvarila 384,5 milijona švicarskih frankov (385,5 milijona evrov) čistega dobička ob 7,2 milijarde frankov prometa.

Skupina zaposluje več kot 13.000 ljudi in ima po vsem svetu več kot 60 proizvodnih obratov.

Evropo je nedavno sicer že zajel val primerov salmonele, prav tako zaradi odkritja te bakterije v belgijski tovarni čokolade. Italijanski proizvajalec čokolade Ferrero je bil zaradi odkritja salmonele v njegovi tovarni v Arlonu prisiljen umakniti več kot 3000 ton izdelkov Kinder v vrednosti več deset milijonov evrov.

Po vsej EU in Veliki Britaniji so odkrili skoraj 400 primerov salmonele, med njimi je bilo mnogo otrok. Smrtnih primerov ni bilo. Simptomi okužbe s salmonelo lahko vključujejo hudo drisko in bruhanje, ki sta še posebej nevarna za otroke, mlajše od 10 let.

AFSCA je 17. junija Ferreru dovolil, da lahko ponovno pogojno odpre tovarno v Arlonu.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.