Search
Close this search box.

V Libeličah so z dobrotami iz nove kuharice poskrbeli, da nismo “vočni od mize šli” (FOTO)

Koroški pokrajinski muzej in Kulturno prosvetno društvo Libeliče so danes v gasilskem domu Libeliče pripravili predstavitev dopolnjene izdaje knjige Libeliška kuharica “Da ne boš vočn od mize šou!”.

Libeliška kuharica je izšla leta 2001 kot rezultat strokovnih prizadevanj etnologinje Brigite Rajšter in domačih gospodinj, katera so bila zbrana v študijskem krožku. Želele so, da se zapiše in ohrani bogastvo znanja in vedenja o kulturi prehranjevanja prebivalcev Libelič in okolice. Med raziskovanjem so odkrivale tudi jedi, ki so danes že skoraj pozabljene. Med njimi je tudi danes zelo iskana in priljubljena jed libeliška trenta. Kar devetnajst let je že minilo odkar so organizirali prve delavnice. Že takrat so kmečke žene kuhale različne domače jedi, prvi mentorici krožka sta bili Brigita Rajšter in Bernarda Javornik.

“Da ne boš vočn od mize šou!”

Libeliška kuharica je v preteklosti doživela že tri ponatise, zdaj pa so zaradi zanimanja pripravili dopolnjeno izdajo, v katero so na novo vključili posredovanje in prenašanje znanj kuhanja libeliških jedi na mlajše generacije, vključili so tudi nove fotografije.

K sodelovanju na »Libeliška kuharica – kuharski tečaj« se je prijavilo preko trideset udeleženk. Pa tudi dva udeleženca sta bila med njimi.

Brigita Rajšter je povedala, da je bil fotograf Tomo Jeseničnik tisti, ki je rekel, da ponatis knjige ni več smiseln. Fotografska tehnika je v teh letih tako napredovala, da je želel, da so v knjigo vključeni novi portreti jedi. In tako se je vse znova začelo. Torej knjiga ni ponatis. Kot je pojasnila je vanjo vključena osnovna raziskava izpred dvajsetih let, zdaj pa so določene stvari dopolnili. Kuharico so nadgradili tudi s katalogom predmetov: posodja, lončenine, lesenih kuhinjskih pripomočkov in posod značilnih za prvo polovico 20. stoletja, krasijo pa jo nove fotografije domačih jedi, ki jih je skozi fotografski objektiv ujel fotograf Tomo Jeseničnik. Jeseničnik je povedal, da je kulinarična fotografija ena izmed najtežjih in, da je prav fotografija tista, ki prodaja jed.

Predstavitev knjige je potekalo v sproščenem in nasmejanem vzdušju.
Poskrbljeno je bilo tudi za dobrote.

V knjigi je izpostavljena tudi vaška kuharica Ančka, ki kuha že dobrih petdeset let na raznih dogodkih. Ančkina zgodba je zgodba kuharice, ki se je naučila kuhati doma, znanje ji je predala mama. Kuharica Ančka je zelo inovativna, zato ji je avtorica v knjigi namenila eno poglavje.

Kdo je z nami na predstavitvi dopolnjene izdaje 📚 knjige Libeliška kuharica 🍞🍳🍲 “Da ne boš vočn od mize šou!”? 🤔

Objavil/a Koroške Novice dne Nedelja, 15. december 2019
Na predstavitvi so zapeli pevci domačega zbora.

PREDSTAVITEV DOPOLNJENE IZDAJE KNJIGE:

Knjiga stane 20€, v njej najdemo nasvete, recepte, pripomočke in še mnogo več. Kupite pa jo lahko v muzejski trgovini Koroškega pokrajinskega muzeja.

V stari kuhinji v župnišču Libeliče je od leta 2001 za javnost odprta stalna razstava o Prehrambeni kulturi prebivalcev Libelič in okolice.

Dogodki