Search
Close this search box.

V Kotljah na drugem od koncertov Od Pliberka do Traberka prepevalo več kot sto pevcev (FOTO)

Danes je v večnamenski dvorani v Kotljah, pod okriljem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, bil izveden drugi letošnji koncert v sklopu že 53. revije odraslih pevskih zborov Od Pliberka do Traberka, ki ga je spremljala strokovna spremljevalka srečanja Danica Pirečnik. Program pa je povezovala Špela Šavc.

Namen pevske revije je že od nekdaj bil razgibati vokalno glasbeno dejavnost, utrditi organizacijsko obliko srečanja in spodbuditi kroženje zborov. Prireditev je tako segla preko občinskih meja ter pripomogla k soustvarjanju slovenskega kulturnega prostora.

Gre za najstarejšo čezmejno pevsko revijo v Sloveniji, ki je hkrati edina oblika čezmejnega mednarodnega kulturnega sodelovanja, ki se ponaša z zlato 50-letno tradicijo ter ima velik kulturni pomen in poudarek na medsebojnem sodelovanju pevskih zborov iz avstrijske in slovenske koroške regije. Sodelujoči zbori z udeležbo na reviji ohranjajo ter negujejo koroško pevsko literaturo in tradicijo, povezujejo in združujejo ljudi, vzdržujejo kakovost vokalne glasbe in krepijo ustvarjalnost, kar je pravzaprav tudi čar tega srečanja.

Na nocojšnjem koncertu bi moralo nastopiti sicer osem zasedb, vendar se jih je prireditve zaradi bolezni pri Mežikših knapih, udeležilo sedem. Skupno pa smo lahko prisluhnili preko sto pevcem.

Vokalna skupina Fellas se je predstavila pod vodstvom Tanje Krivec, z zborovodkinjo Alenko Mori so nam zapeli člani Moškega pevskega zbora Društva upokojencev Dravograd. Nastopil je tudi Moški pevski zbor Šentanelski pavri, ki ga vodi Ferdo Piko, Moški pevski zbor Prostovoljnega gasilskega društva Ravne in Mešani pevski zbor Ludvika Viternika Strojnska Reka, ki ju vodi Tatiana Drabysheuskaja.

V Kotlje so prišli tudi pevci Lovskega okteta LD Peca Mežica, ki jih vodi Vojko Veršnik. Na odru večnamenske dvorane pa so zapeli še člani Moškega pevskega zbora »Goršek Štefan Čaki« Šentjanž, pod vodstvom Eve Mori.

Prvo srečanje od petih je potekalo v soboto, 29. 2. 2020, pri Kovaču na Obirskem Predvidena pa so še tri srečanja, in sicer:

  • 7. marec 2020, ob 19. 30 uri (Pliberk, Kulturni dom)
  • 8. marec 2020, ob 18. uri (Žerjav, Delavski dom)
  • 15. marec 2020, ob 18. uri (Dravograd, Dvorec Bukovje)

Preberite tudi: 70. obletnici smrti Prežihovega Voranca se je v Kotljah poklonil tudi Borut Pahor (FOTO)

Dogodki