Search
Close this search box.

V koroških vrtcih vedno več otrok, otroci vrnitve zelo veseli

Tudi ta teden so se morali zaposleni v vzgoji in izobraževanju ponovno testirati, rezultati v koroških vrtcih pa so vzpodbudni. Z izjemo enega oddelka, ki je v karanteni, je pretekli teden v koroških vrtcih minil brez posebnosti. V varstvu je vedno več otrok, so pa otroci kot tudi zaposleni veseli, da so lahko ponovno skupaj.
Igralnica v vrtcu Kronica.

Aleša Jordan direktorica zasebnega montessori vrtca Hiša otrok pove, da tako kot prejšnji teden, tudi ta teden ni posebnosti. “Vsi zaposleni, ki so se testirali danes zjutraj pred službo, so negativni. Razlika je le ta, da imamo ta teden nazaj 99 % vseh otrok, saj starši, ki bi v času epidemije in ponovno odprtih vrtcev obdržali otroke doma, v rdečih regijah niso več opravičeni plačila vrtca,” doda direktorica in še pripomni, da so se otroci vrnili z veseljem in v pričakovanju vsega, kar jih čaka v pripravljenem okolju Hiše otrok.

Tudi v Vrtcu Radlje ob Dravi je pretekli teden po besedah svetovalne delavke Špele Rus minil brez zapletov, saj so vrata vrtca odprta že ves čas, “razlika je samo v tem, da so zasedeni prav vsi oddelki ter da so le – ti polni, prej pa je bilo v enem oddelku 6 otrok,” pove Rus ter doda, da novih okužb nimajo. Ker so šola in vrtec en zavod, je rezultate sporočil ravnatelj vrtca Damjan Osrajnik, ki pove, da se je testiralo 75 zaposlenih, vsi testi pa so bili negativni.

Ravnateljica Vrtca Ravne na Koroškem Mateja Hovnik pravi, da v prvem tednu njihovega ponovnega odprtja vrtca ni bilo zaznati posebnosti oziroma težav. “Otroci so bili vrnitve zelo veseli. Najbolj so se veselili prijateljev in vrtčevskih igrač. Tudi strokovne delavke so otrokom pripravile dobrodošlico in se veselile vrnitve na delo.” V želji preprečiti okužbe in širjenje virusa ravnateljica doda, da večina staršev spoštuje in upošteva zapisane ukrepe in navodila vrtca. “Se pa tu in tam najde kakšna izjema, ki jo na doslednost upoštevanja ukrepov tudi opozorimo,” pri tem pove in doda, da je bila vključenost otrok v prvem tednu 58 %. Glede na izdano okrožnico ministrstva za šolstvo, v kateri je zapisano, da starši v rdečih regijah za otroke, ki vrtca ne bodo obiskovali, ne bodo oproščeni plačila vrtca, je danes v vrtcu 290 otrok, kar je 72 % vključenost. Hovnik še pripomni, da so to tudi pričakovali. Tudi danes so bili vsi njihovi testi negativni. Testiralo se je 62 zaposlenih, potekalo pa je v zdravstvenem domu na Ravnah od 6.30 do 8. ure.

Nina Jug in Jana Rečnik iz Hiše otrok Mali koraki povesta, da je prvi teden, ob ponovni vrnitvi otrok v vrtce minil brez težav. Kot pravita, so bili pripravljeni na ponovno odprtje in pri tem upoštevali vsa priporočila NIJZ Pojavila se ni nobena nova okužba, otroci pa so bili veseli, da so se ponovno spet videli in vrnili v vrtec. 

Ravnatejica Vzgojno varstvenega zavoda Slovenj Gradec Ivica Vaukan pove, da v tednu, ki je za njimi niso naleteli na posebne težave. “V vrtec je bilo vključenih 57 % vseh vpisanih otrok, ki so vrtcu vrnili otroški živ žav,” pove in doda, da niso imeli nobene nove okužbe. “Danes smo se testirali vsi zaposleni (strokovni delavci, tehnični in administrativni delavci), razen tistih, ki so v zadnjih treh mesecih preboleli covid-19 in so imeli okužbo potrjeno na podlagi testa PCR,” razloži ravnateljica in doda, da je testiranje potekalo za 25 zaposlenih v enoti Mislinja-Sončni škrat v centru Lopan od 6. do 8. ure in za vse ostale enote vrtca, kar je 107 zaposlenih, v Športni dvorani Slovenj Gradec od 5. do 8. ure. Vaukan še pove, da nobeden danes opravljen test ni bil ni pozitiven.

Pomočnica ravnatelja Vrtca Kralj Matjaž v Črni na Koroškem Mateja Špeh pove, da je prvi teden v njihovem vrtcu “minil več kot super! Otroci so se vrnili željni vsega in brez posebnih težav. Dobro smo se pripravili, a ni bilo potrebe za skrb. Tako otroci, kot starši so zelo odgovorni in ni posebnih težav. Komaj so čakali , da pridejo v vrtec,” pravi Špeh in doda, da novi okužb ni, sta pa še dve stari karanteni, tudi za dva otroka. “Okužba v sorodstvu, doma, ampak se kmalu vrneta nazaj,” pojasni. Pri tem še pove, da je testiranje potekalo na Osnovni šoli Črna, za vse, ki so prisotni na delu. “Prejšnji teden ni bilo nobene okužbe. Potekalo je zelo hitro in profesionalno, hitro smo bili na vrsti in ni bilo čakanja. Lepo smo se izmenjali, brez težav. Bilo pa je ravno, v času počitka otrok in morda je bilo tudi zato malo lažje. Čas je bil za nas v vrtcu, ugoden. Tudi današnje testiranje je v tem času. Res v redu, za enkrat vse in želim si , da bi bilo tudi v prihodnje tako,” še razloži.

Vrtec Mežica je v preteklem tednu obiskovalo 70 % otrok, danes je prisotnost 81 %, nekaj otrok pa se bo vrnilo še v prihodnjih dneh, razloži pomočnica ravnatelja pri šoli Romana Šepul. “Prvi teden je minil brez težav, s ponovnim navajanjem na življenje v skupinah. Otroci so bili navdušeni, veseli in razigrani,” pri tem doda in razloži, da delo poteka v mehurčkih, kar pomeni, da se otroci ne združujejo. “Trenutno ne beležimo izostankov zaradi okužb ali karanten. Tako zaposleni kot starši dosledno upoštevamo ukrepe za zajezitev širjenja okužbe covid-19 in danes z veseljem ugotavljamo, da so vsi testi zaposlenih negativni,” še pojasni Šepul.

Pomočnica ravnateljice Vrtca pri OŠ Franja Goloba Prevalje Ana Buhvald Pori pojasni, da se je v vrtec vrnilo veliko število otrok, kot razloži je dnevno prisotnih okrog 60%. Se pa število po njenih besedah spreminja: “Nekajdnevne odsotnosti zaradi znakov bolezni in ob tem tudi odsotnost sorojencev,” pravi in doda, da so se otroci po besedah staršev zelo veselili vrtca, sploh starejši, ki menda zjutraj niso mogli dočakati, kdaj se bodo odpravili od doma. “Prišli so dobre volje in uživali prvi skupni teden. Pri mlajših, letošnjih novincih, ki so se do zaprtja vrtca ravno dobro navadili, je bila tu in tam manjša kriza ob prihodu, ampak so se hitro spomnili, kako je bilo in kje so ter se prepustili igri in druženju,” razloži Buhvald Pori in doda, da so se žal že začeli pojavljati prehladni znaki pri otrocih. “Konec januarja in februar sta vsako leto meseca, ko je v vrtcu največ odsotnosti otrok zaradi raznih viroz. Upamo, da bo med temi virozami čim manj koronavirusa,” še pripomni ter razloži, da so morali dati eno skupino desetih otrok v karanteno, ker je med tednom zbolela vzgojiteljica, ki je bila sicer na testiranju prejšnji ponedeljek negativna. Danes so ponovno izvedli testiranje za vse zaposlene, testiralo se je 42 delavcev vrtca in vsi so bili na testiranju negativni, še razloži pomočnica ravnateljice.

Preberite še: Takšno je stanje v koroških vrtcih v času epidemije, Po uspešnem testiranju pouk za prvo triadno na Koroški šolah poteka dalje. Kako je minil prvi teden?

Tudi ta teden so se morali zaposleni v vzgoji in izobraževanju ponovno testirati, rezultati v koroških vrtcih pa so vzpodbudni. Z izjemo enega oddelka, ki je v karanteni, je pretekli teden v koroških vrtcih minil brez posebnosti. V varstvu je vedno več otrok, so pa otroci kot tudi zaposleni veseli, da so lahko ponovno skupaj.