Search
Close this search box.

Po uspešnem testiranju pouk za prvo triado na koroških šolah poteka dalje. Kako je minil prvi teden?

V večini osnovnih šol v rdečih regijah se danes nadaljuje pouk za učence prvega triletja. Še pred poukom so zaposlene v šolah testirali na okužbo z novim koronavirusom. Kakšni so rezultati in kako je minil "prvi teden" pouka v koroških osnovnih šolah?

“Ob prihodu v šolo smo bili v ponedeljek resnično vsi prisotni zelo zadovoljni, presrečni. Še posebej učenci. Presenetljivo za ta čas je bilo zelo malo učencev odsotnih čez cel teden,” pove ravnatelj Osnovne šole Koroški jeklarji Aljaž Banko, ob koncu preteklega tedna. Ob tem je pojasnil, da je bilo skupno število s podružnico 9 manjkajočih (od 177 vseh iz prve triade) ter doda, da je v petek doma ostal en učenec zaradi suma okužbe pri starših. V šolo se je prejšnji teden vrnilo 40 zaposlenih in prav pri vseh je bil test negativen.

Banko še razloži, da danes ni bilo možno izvesti testiranja za vse zavode v ravenski občini, zato so se dogovorili za testiranje zaposlenih v obeh osnovnih šolah za včeraj. Včerajšnji rezultati za Osnovno šolo Koroški jeklarji so bili vsi negativni. Nekateri, ki niso začeli z delom v šoli danes, se bodo testirali tekom dneva. Testiranje pa je kot prvič potekalo v Zdravstvenem domu Ravne, še pojasni ravnatelj.

Ravnateljica Osnovne šole Vuzenica Mojca Hrastelj Brelih pove: “Za nami je prvi teden dela na šoli in vsi smo zelo veseli, da je na šoli ponovno slišati otroške glasove. Vrnilo se je 95 od 97 učencev 1. triade. Ker smo šola z enoto vrtca, ki je bil ves čas odprt, se je povišalo tudi število otrok v vrtcu, prejšnji teden je bilo vključenih 90 od 137 vpisanih otrok.” Ob tem doda, da skupaj sedaj delo na šoli opravlja 60 delavcev, med katerimi so učitelji, vzgojitelji in tehnično administrativni kader. Po pojasnilih ravnateljice pa kar nekaj učiteljev, ki poučuje od 4. razreda dalje, opravlja kombinacijo dela na šoli v oddelkih podaljšanega bivanja in dela od doma zaradi poučevanja na daljavo v 2. in 3. triadi.

Hrastelj Brelih še doda, da so učenci ves čas v svojem razredu v mehurčkih, tako hodijo tudi v telovadnico in na igrišče, tudi jutranje varstvo in podaljšano bivanje s kosilom poteka v istem mehurčku, tako da se učenci med seboj ne mešajo. Ob tem pove, da zaenkrat težav niso imeli.

Testiranje za zaposlene pa po besedah ravnateljice organizirajo skupaj vse šole v Zgornji dravski dolini v sodelovanju z Zdravstvenim domom Radlje. Enako kot prejšnji teden je tudi danes testiranje potekalo na Osnovni šoli Radlje. Za učitelje, ki so šli v razred zjutraj, je potekalo že od 6. ure dalje, za vse ostale zaposlene pa med 11. in 12. uro, kar omogoča, da pouk za 1. triado danes poteka na šoli. “Prejšnji teden je bilo testiranih 44 delavcev, vsi pa so bili negativni. Danes se je testiralo 48 delavcev  – učitelji, vzgojitelji in tehnično-administrativni kader, vsi so bili negativni,” pojasni Hrastelj Brelih.

Tudi na Osnovni šoli Neznanih talcev Dravograd so uspešno in z veliko mero sočutnosti, ponovno sprejeli veliko večino otrok prve triade. Ravnateljica Danijela Ledinek pojasni: Od 185 otrok, ki obiskujejo matično šolo in naše štiri podružnične šole v prvih treh razredih, so manjkali le štirje otroci, pa še ti ne ves teden.” Ravnateljica ob tem doda, da se iz učilnic, kjer izvajajo pouk večinoma v mehurčkih, skozi prostorne hodnike zopet sliši smeh, klepet in veselje. “Nasmejani obrazi in nagajivost otrok nam povedo: “Srečni smo, ker smo zopet lahko v šoli.”, pove ravnateljica in pojasni, da se je v preteklem tednu skupaj z učenci v šolo, po uspešnem testiranju v Zdravstvenem domu Dravograd in negativnih rezultatih, vrnilo tudi 60 zaposlenih od tega kar 41 učiteljev, ki skrbijo za izvedbo pouka in izvajajo nujne aktivnosti jutranjega varstva in podaljšanega bivanja.

“Pri organizaciji dela sta nam priskočila na pomoč dva učitelja CŠOD. Seveda pa je nepogrešljivo tudi naše tehnično administrativno osebje. Brez njih si izvedbe in zagotavljanje varnega ter spodbudnega učnega okolja, ne moremo predstavljati. Naša kuhinja tako še vedno skrbi tudi za pripravo toplega obroka za učence od 4. do 9. razreda in dijake, ki prihajajo iz socialno šibkega okolja,” še pojasni Ledinek.

Ravnateljica pa še doda, da testiranje zelo dobro poteka v sodelovanju z Zdravstvenim domom Dravograd pri samem zdravstvenem domu. Ledinek še pove, da so bili delavci in učitelji testirani pred samim prihodom na delovno mesto, zato so s poukom pričeli že danes. Tudi danes so zaenkrat vsi, ki so se testirali negativni (48),” je okoli 9. ure sporočila ravnateljica.

Ravnateljica pa za konec pove, da posebnih težav v preteklem tednu ni bilo in jih glede na dobro organizacijo, strpnost in prijaznost staršev ter vestnost učencev pri upoštevanju pravil, tudi v tem tednu ne pričakujejo.
“Pojdimo novim dogodivščinam in izzivom naproti, z veliko mero potrpežljivosti,” zaključi Ledinek.

Ravnatelj Osnovne šole Brezno – Podvelka Leo Čelofiga pojasni, da se je prejšnji teden v njiihovo šolo vrnilo 51 od 52 učencev 1. triade ter 38 zaposlenih. “Težav ni bilo, vsi smo bili veseli vrnitve,” doda in pojasni, da danes normalno poteka pouk za učence 1. triade. Tisti delavci, ki vstopajo prvi v razred so testiranje opravili pred začetkom pouka v Radljah.

Tudi na Osnovni šoli Črna na Koroškem je pouk v prejšnjem tednu potekal brez posebnosti. Ravnatelj šole Mitja Pranjič pravi, da je bilo “zaznati veliko zadovoljstvo učencev, staršev in tudi učiteljev ob ponovnem povratku v šolo.” Ob tem doda, da je bilo od skupaj 79 učencev prve triade bilo v šoli prisotnih 75 učencev. “Pouk smo izvedli v skladu s priporočili, težav z organizacijo nismo imeli,” še razloži Pranjič.

Tudi v prihajajočem tednu bodo pouk za učence od 1. do 3. razreda vključno z današnjim dnem izvajali v šoli. “Testiranje je šest učiteljic, ki poučujejo v razredih 1. triade opravilo že v nedeljo, v ZD Ravne, danes pred poukom začetkom pouka pa še 3.  Vsi testi so bili negativni,” pojasni ravnatelj in doda, da bodo preostali zaposleni, ki niso v neposrednem stiku z učenci v razredu testiranje opravili danes tekom dneva.

“Želimo si, da se pouk v šoli za učence od 1. do 3. razreda izvaja še naprej in da se nam kmalu pridružijo še učenci od 4. do 9 razreda. Vsem staršem in zaposlenim na šoli se zahvaljujemo za upoštevanje vseh priporočil, seveda, pa prosim vse, da jih upoštevamo še naprej,” za konec pove Pranjič.

Testiranje za zaposlene v Osnovni šoli Radlje ob Dravi je potekalo v šoli. Testiralo se je 75 zaposlenih šole in vrtca, vsi testi so bili negativni, razloži ravnatelj Damjan Osrajnik. Kako pa je bilo s poukom pretekli teden pa preberite tukaj.

Tudi v prostore Druge osnovne šole Slovenj Gradec so se, po besedah ravnateljice Nade Duler vrnili vsi, učenci in delavci šole. V sodelovanju z Zdravstvenim domom Slovenj Gradec so vsi zaposleni, ki so na delovnem mestu v prostorih šole v Športni dvorani Vinka Cajnka Slovenj Gradec opravili testiranje pred prvimi stiki z učenci in sodelavci. Do 9. ure ravnateljica ni dobila informacije, da je bil kdo od 54 testiranih pozitiven. “Vsi smo bili negativni. Testiranje je danes, 1.2.2021  izvajalo pet ekip zdravstvenih delavcev od 5.00 do 8.00 ure za vse zaposlene v vrtcu in osnovnih šolah  v MO SG. Testiranje je bilo opravljeno strokovno in sistematično,” še pove ravnateljica.

Na Prvi osnovni šoli Slovenj Gradec se je danes zjutraj od 5. do 8. ure testiralo 39 strokovnih in 15 tehničnih delavcev, pove ravnateljica šole Lidija Konečnik Mravljak in doda, da je bil rezultat pri vseh negativen. Testiranje je potekalo v Športni dvorani Vinka Canjka za vse šole in vrtce in slovenjgraške občine. Kako pa je minil prvi teden na njihovi šoli pa si lahko preberete tukaj.

V Osnovno šolo Mežica so se prejšnji teden vrnili čisto vsi učenci prve triade in vsi učitelji, ki tam poučujejo ter ostalo tehnično in vodstveno osebje, pojasni pomočnica ravnatelja Barbara Prevorčič ter doda, da je prvi teden minil zelo dobro, učenci so pozitivno sprejeli vrnitev v šolo. Težav niso imeli. Prevorčič pojasni, da so testiranje učiteljev in drugih zaposlenih tudi danes uspešno izvedli. “Tako kot prejšnji teden, so bili tudi tokrat rezultati vseh testov negativni. Nekaj zaposlenih se je testiralo že včeraj na Ravnah na Koroškem, ostali pa danes na šoli. Zagotovili smo, da je testiranje danes nemoteno potekalo in nismo imeli nobenih težav z izvajanjem pouka,” še pove pomočnica ravnatelja.

Na Osnovno šolo Muta se je po besedah ravnateljice Anite Ambrož prejšnji ponedeljek vrnilo 96 učencev od 98 , od 1. do 3. razreda, 71 otrok od 124 v vrtec. Pod okrilje njihove šole pa sodi tudi enota OŠPP, kjer je 8 učencev. Na tej enoti poteka pouk že od 4. januarja 2021, vsa testiranja učiteljev na enoti so bila do sedaj negativna in nihče od  teh učencev v tem času ni zbolel za covidom, še pojasni ravnateljica.

“Vsi učenci so se v šolo vrnili nasmejani in veseli in prvi dan kar niso hoteli domov. V želji, da ostanemo v šoli, učenci  dosledno upoštevajo navodila učiteljev in pridno izpolnjujejo učne zadolžitve,” ob tem pove Ambrož.

Testiranje so prejšnji ponedeljek in tudi danes organizirali v Osnovni šoli Radlje, skupaj z Zdravstvenim domom Radlje. “Učitelji, ki so bili z učenci danes v šoli, so se testirali pred poukom. Ravnatelji omenjenih šol smo že v četrtek poslali pobudo na Združenje ravnateljev in MIZŠ o tem, da šole v ponedeljek ne zapremo. Menimo, da morajo učenci ostati v šoli, ob upoštevanju vseh omejitev. Na naši šoli smo lahko organizirali normalno tudi jutranje varstvo,” še razloži ravnateljica.

Ambrož pa še doda: “Kot ravnateljica Oš Muta pa lahko zagotovim, da se ob takšni epidemiološki sliki, glede na prostorske možnosti  in ob upoštevanju vseh omejitev ( mehurčki, …) v šolo takoj vrnejo tudi učenci  4. in 5. razreda. Ob menjavanju učencev 6. in 7. razreda ter učencev 8. in 9. razreda in ob organizaciji, ki bi kombinirala pouk v šoli in na daljavo, pa bi se pri nas lahko vrnili tudi učenci zadnjih treh razredov.”

Za konec pa še pove: “Zelo si želim, da bi vlada pred sprejemom zelo pomembnih odločitev v korist otrok in učencev, povprašala ravnatelje, pod kakšnimi pogoji lahko zagotovimo šolanje v šoli, seveda ob upoštevanju vseh navodil NIJZ.  Izmenjevanje pouka v šoli in dela na daljavo na tedenski ali 14 dnevni ravni bi bila najboljša rešitev.”

Danes se je iz njihove šole testiralo 47 zaposlenih, vsi testi pa so bili negativni.

V Osnovno šolo Mislinja, se je po podatkih ravnateljice Natalije Aber Jordan vrnilo 140 od 143 učencev ter 42 zaposlenih. Trije učenci so manjkali zaradi poškodb ali karantene staršev. Testiranje so po dogovoru z Zdravstvenim domom Slovenj Gradec izvedli v PC Lopan, in sicer za vse delavce šole med 5.30 in 7.30 uro. “Tako smo uspeli testiranje zagotoviti do pričetka dela za vse zaposlene na OŠ Mislinja,” še doda ravnateljica.

Dogodki

V večini osnovnih šol v rdečih regijah se danes nadaljuje pouk za učence prvega triletja. Še pred poukom so zaposlene v šolah testirali na okužbo z novim koronavirusom. Kakšni so rezultati in kako je minil "prvi teden" pouka v koroških osnovnih šolah?