Search
Close this search box.

Takšno je stanje v koroških vrtcih v času epidemije

V vrtcih po državi v zadnjem obdobju beležijo večji porast po nujnem varstvu otrok, zato smo preverili, koliko otrok potrebuje nujno varstvo v vrtcih na Koroškem ter kakšno je stanje z okužbami.

Pomočnica ravnatelja Vrtca Kralj Matjaž v Črni na Koroškem Mateja Špeh pojasni, da se število otrok tudi pri njih povečuje. “V zadnjih 14 dneh jih je od 21 do 25. Otroci, ki so tukaj, so bolj ali manj prisotni že od samega začetka nujnega varstva,” razloži in doda, da imajo dve skupini otrok, odvisno od prisotnosti, lahko tudi tri. “Ena skupina so otroci prvega starostnega obdobja in ena otroci drugega starostnega obdobja. Poskušamo, da se otroci med sabo ne mešajo in imamo seveda poostrene higienske ukrepe tako, kot smo že navajeni,” še pojasni pomočnica ravnatelja, ob tem pa doda, da okužb v vrtcu niso imeli in otroci, ki so prisotni, so zdravi, prav tako zaposleni.

Bernarda Cink vodja Vrtca Brezno pove, da imajo nujno varstvo v njihovem vrtcu organizirano v centralnem Vrtcu Brezno. V vrtcu imajo vpisanih 74 otrok, v nujno pa varstvo je vključenih 22 otrok. “Vendar nikoli ne hodijo v vrtec vsi otroci (karantene, dopust …),” pojasni Cink in doda, da okužb v vrtcu s strani zaposlenih in otrok še niso imeli, so pa imeli do zdaj 6 otrok v karanteni zaradi okužb staršev.

Brigita Gosak iz enote Vrtca pri OŠ Ribnica na Pohorju razloži, da imajo v zadnjih 14 dneh v varstvo vključenih 6 oziroma 7 otrok, od dveh oddelkov. “Delo s prisotnimi otroci teče po načrtovanem programu, v skladu s predpisanimi zdravstvenimi navodili. Za tiste, ki so doma, vzgojiteljice vzdržujejo reden stik z otroki in s starši, tudi z izvajanjem programa na daljavo,” še doda Gosak. Pred novim letom so imeli v vrtcu 2, 3 ali 4 otroke, okužb pa v vrtcu še ni bilo.

Svetovalna delavka Špela Rus iz Vrtca Radlje ob Dravi pojasni, da so v njihovem vrtcu v prejšnjem tednu imeli 36 otrok, v tem tednu pa jih imajo 52, kar pomeni, da so s strani občine prejeli dodaten sklep, ki omogoča odprtje še enote Vuhred, saj sicer ne bi mogli zagotoviti predlaganega normativa 6 otrok na oddelek. “Tako imamo v enoti Radlje odprtih 7 oddelkov, v enoti Vuhred pa 3 oddelke,” razloži in doda, da starše tedensko prosijo za prijavo in uro prihoda ter odhoda otroka domov, da lahko pripravijo urnike. Prav tako pa starše konec tedna redno obveščajo ,v katerem oddelku bo otrok in katera strokovna delavka bo z njim. Ob tem Rus pojasni, da so načeloma v istem oddelku ves čas, da je čim manj prehajanj med oddelki. “Delavke v oddelku niso skupaj, temveč si samo predajo delo, ko se zamenjajo v oddelku” še pove. V celotnem obdobju, od konca maja 2020 do danes, so imeli v karanteni 3 oddelke, prvič pa se je to zgodilo v mesecu decembru, nam še pove svetovalna delavka in doda:
Število okužb se je povečalo, kot se je povečalo število okužb v občini in ne bi to toliko povezala s številom otrok v vrtcu.”

Direktorica Hiše otrok montessori Slovenj Gradec Aleša Jordan pove, da imajo  od 4. januarja 2021 dalje še naprej organizirano nujno varstvo v eni manjši skupini otrok (tako je že od novembra 2020 dalje). V okviru nujnega varstva imajo od 8 do 10 otrok, medtem, ko je bilo od novembra do decembra 2020 v nujno varstvo le 5 do 6 otrok. “Na osnovi ugotavljanja potreb staršev, bi veliko staršev želelo otroka vključiti nazaj v vrtec, četudi nujnega varstva še ne potrebujejo in lahko sami zagotavljajo varstvo,” pri tem doda Jordan in pojasni, da so v zadnjih 14 dneh v dveh primerih dobili obvestilo, da je otrok zaradi okužbe starša v karanteni in se tako ni vključil v nujno varstvo. “Ker imamo delo organizirano po priporočilih NIJZ v eni manjši skupini in ker smo manjši vrtec (skupaj je vpisanih 38 otrok), težko podamo splošno oceno o povečevanju okužb znotraj vrtcev,” je še povedala direktorica.

Pomočnica ravnateljice za Vrtec pri OŠ Vuzenica Andreja Kuhar pojasni, da imajo v tem šolskem letu vpisanih 137 otrok. V zadnjih 14 dneh vrtec obiskuje povprečno 47 otrok. “Število otrok se iz tedna v teden povečuje, v vrtcu ne opažamo prenosa okužbe,” pri tem doda Kuhar in razloži, da delo poteka po priporočilu NIJZ ter ministrstva za šolstvo. “To pomeni, da imamo tedensko oblikovane “mehurčke” oddelkov,” zaključi pomočnica ravnateljice. 

V Vrtcu Mežica imajo trenutno 39 otrok kar predstavlja 28,7 %, pojasni pomočnica ravnateljice Romana Šepul. “Oblikovali smo 5 oddelkov-“mehurčkov”, torej se otroci med seboj ne združujejo in strokovne delavke ne prehajajo med oddelki,” pojasni ter doda, se je v zadnjih 14 dneh število otrok povečalo, vendar z veseljem ugotavljajo, da z upoštevanjem ukrepov za zajezitev širjenja virusa covid-19, trenutno ne beležijo nobene okužbe ali karantene, tako pri otrocih kot zaposlenih. “Otroci se počutijo dobro in z veseljem prihajajo v vrtec,” pojasni Šepul.

V Slovenj Gradcu imajo po pojasnili ravnateljice Ivice Vaukan v varstvo vključenih od 20 – 23% otrok. Glede na potrebe staršev imajo odprte enote Pameče – Škrat Radovednež, Šmartno – Leseni škrat, enota Maistrova – Škratica Mica in enota Mislinja – Sončni škrat. “Delo poteka  v “mehurčkih”, manjše število otrok, upoštevamo vse ukrepe NIJZ. Okužbe se ne povečujejo.” pojasni ravnateljica.

Pomočnica ravnateljice Vrtca pri OŠ Franja Goloba Prevalje Ana Buhvald Pori pove, da imajo ta teden 52 otrok (od 284 vpisanih), kar znaša 18,31%. Pri tem doda, da so številke različne po dnevih, če imajo starši vmes kak dan prost ali možnost drugega varstva. Prejšnji teden so imeli v varstvu 42 otrok, kar je znašalo 14,84% vseh vpisanih otrok. Pomočnica ravnateljice pri tem doda, da se je število ta teden spet malo povečalo, ker nekateri starši ne morejo več urejati varstva doma. “Nekaj je tudi izmenjav popoldanska/dopoldanska izmena in jih je določen teden več. V decembru smo imeli med 40 in največ 48 otrok, v novembru pa ves čas okrog 40. Ves čas so prisotni bolj kot ne isti otroci,” pojasni. Delo v njihovem vrtcu je organizirano v majhnih skupinah – mehurčkih, ki se med seboj ne združujejo, od prihoda do odhoda ostajajo v istih igralnicah. V teh manjših skupinah normalno poteka vzgojno-izobraževalno delo, še razloži Buhvald Pori. “Zaenkrat se število okužb ne povečuje. Res pa ves čas starše prosimo za sodelovanje in pomoč pri zamejitvi okužb – da v vrtec prihajajo zdravi otroci (in starši), da otroke zadržijo doma tudi v primeru, ko doma kdo zboli (dokler se stvar ne razjasni) ter da res ostanejo v karanteni v primeru, da so imeli kakšen stik z okuženo osebo,” še pojasni in doda, da v vrtec tedensko kličejo starši, ki jih zanima, kako bo z odprtjem, da ne vedo, kako dolgo bodo še lahko organizirali varstvo. “Razmišljajo o prijavi otrok za nov teden, potem pa si še nekako uredijo varstvo,” zaključi Buhvald Pori.

Vodstvo Vrtca Dravograd pojasni, da njihov vrtec deluje v zmanjšanjem obsegu in zagotavlja program za otroke, katerih starši so zaposleni in varstva ne morejo zagotoviti na drug način. V oddelkih prvega starostnega obdobja je lahko največ 8 otrok in v oddelkih drugega starostnega obdobja največ 10 otrok, kar pomeni, da se otroci različnih oddelkov ne združujejo, ostajajo v istem “mehurčku”, pojasnijo. V vrtcu, po pojasnilih vodstva ves čas izvajajo higienske ukrepe, igralnice dosledno, redno in zadostno zračijo, vzdržujejo zadostno medsebojno razdaljo ter uporabljajo zaščitne maske, v skladu z navodili NIJZ. “Trenutno stanje vključenih otrok je 32,1 %, v prejšnjem tednu pa je bilo vključenih 31 % otrok,” povedo ter še dodajo: “Če se bo število otrok še povečevalo, bomo težko zagotavljali zmanjšano število otrok v oddelkih, t. i. “mehurčkih.” Pri vključenih otrocih pa po navedbah ne zaznavajo okužb s covidom-19.

V prispevku so objavljeni podatki tistih vrtcev, od katerih smo prejeli odgovore.

Preberite še: Vse več potreb po nujnem varstvu otrok; v vrtcih jih je trenutno okoli 28 odstotkov

Dogodki

V vrtcih po državi v zadnjem obdobju beležijo večji porast po nujnem varstvu otrok, zato smo preverili, koliko otrok potrebuje nujno varstvo v vrtcih na Koroškem ter kakšno je stanje z okužbami.