Search
Close this search box.

V edinem zavetišču za brezdomce na Koroškem so z druženjem obeležili svetovni dan brezdomstva (VIDEO in FOTO)

Danes je svetovni dan brezdomstva ob katerem so sodelavke in sodelavci Zavetišča za brezdomce v Slovenj Gradcu pripravili družabno srečanje.

Širom po Sloveniji so danes z različnim naborom aktivnosti obeležili svetovni dan brezdomstva. Letošnje geslo se glasi “Narobe dom”, s katerim želijo prav posebej poudariti, da vsi brezdomni programi, tako nastanitveni kot tudi ostali v svoji biti, osmišljajo ter ustvarjajo pogoje za dom. Današnji dan je potekal v znamenju narobe obrnjenih belih dežnikov, ki na svojevrsten način, a vendar zelo jasno sporočajo in opozarjajo na letošnje geslo.

Letošnje geslo ob svetovnem dnevu brezdomstva je “Narobe dom”.

V edinem zavetišču za brezdomce na Koroškem so danes v Slovenj Gradcu pripravili dan veselja in druženja. Pripravili so dve stojnici, pekli so kostanje, uživali ob igranju družabnih iger, v namiznem nogometu, pikadu, zaigrali so tudi na harmoniko. Druženja se je udeležil tudi župan g. Tilen Klugler, ki se je z brezdomci pomeril v namiznem nogometu, direktorica občinske uprave Slovenj Gradec ga. Darja Vrčkovnik ter v.d. direktorica JZ Spotur ga. Marija Lah.

Druženje ob svetovnem dnevu brezdomstva.
Pripravili so tudi stojnice.
Dan veselja in druženja.

V časovnem obdobju od 1.1. do 30.6.2019 je bilo v Sloveniji 5519 brezdomnih oseb.

VIDEO: župan g. Tilen Klugler: “Mestna občina ima posluh do populacije brezdomcev.”

[aiovg_video id=102836]

VIDEO: višja svetovalka za socialno varnost in zdravstvo Mateja Tajnšek: “Letošnje geslo se imenuje “Narobe dom”…ker zavetišče za brezdomce ni pravi dom za naše brezdomce.”

[aiovg_video id=102843]

DAN VESELJA IN DRUŽENJA:

ZAVETIŠČE ZA BREZDOMCE NUDI MOŽNOST NAMESTITVE DEVETIM OSEBAM:

Začetki delovanja Zavetišča za brezdomce Slovenj Gradec segajo v leto 2003, ko je bilo na pobudo Centra za socialno delo Slovenj Gradec ter družbene akcije takratnih brezdomnih ljudi v slovenjgraški občini, ustanovljeno prvo zavetišče za brezdomce. Zavetišče deluje kot stanovanjska nastanitvena enota z nočnim dežurstvom, kjer je na razpolago devet nastanitvenih kapacitet. V kolikor so na voljo prosta mesta imajo prednost za nastanitev občani Mestne občine Slovenj Gradec, pod streho pa sprejmejo tudi občane drugih koroških občin. V prihodnosti želijo kapacitete razširiti, tako da bi imeli možnost namestiti ženske, kar zaenkrat še ni izvedljivo. Prostori zavetišča se od oktobra 2017 nahajajo v prostorih stare policijske postaje, kjer je redno zaposlenih pet delavcev, od tega ena strokovna delavka. Delavci so tam prisotni 24 ur dnevno, da svojim uporabnikom zagotavljajo vso pomoč in podporo, ki jo potrebujejo za dostojno življenje. Skrbijo, da se upošteva in vzdržuje hišni red, s tem pa se vsem stanovalcem zagotavlja varnost ter dobri medsebojni odnosi. Večina uporabnikov je pripravljena na sodelovanje in aktivno prispevajo vsak svoj delež k delovanju zavetišča – vsak po svojih interesih in zmožnostih: sodelujejo pri vzdrževanju in čiščenju prostorov, pri kuhanju in peki, pri urejanju zunanje okolice… Izvajajo tudi redne dnevne aktivnosti, igrajo družabne igre, hodijo na sprehode in pohode ter tudi občasne dejavnosti, kot so umetnostna, glasbena, lesna, kuharska delavnica.

VIR: Spotur, Društvo brezdomni-do ključa

Dogodki