Search
Close this search box.

V Društvu Mavrica izzivov, kjer pomagajo osebam z dodatnimi potrebami, izdelujejo tudi butične izdelke

Pogovarjali smo se s predsednikom in članico Društva Mavrica izzivov, kjer pomagajo osebam z dodatnimi potrebami. Pridružite pa se jim lahko tudi vi.

Kot poudarjajo v Društvu Mavrica izzivov, pomagajo osebam z dodatnimi in ne posebnimi potrebami, saj imamo posebne potrebe vsi ljudje. Predvsem nudijo pomoč in podporo osebam z motnjami v razvoju, invalidom, starejšim, osebam, ki se spopadajo z različnimi bolezenskimi stanji, in njihovim družinskim članom.

“Naš osnovni cilj je izboljšati njihovo kvaliteto življenja. V ta namen izvajamo različne dejavnosti, ki so usmerjene predvsem na dejavnosti v smislu kvalitetnega preživljanja prostega časa družin otrok z dodatnimi potrebam,” pojasnjujejo v Društvu Mavrica izzivov, kjer pripravljajo in organizirajo delavnice socializacije. Kot dodajajo, namreč tudi otroci in mladostniki z dodatnimi potrebami potrebujejo druženja, vodene aktivnosti in medsebojne stike, seveda, na način prilagojen njihovim sposobnostim in potrebam.

Poskrbijo tudi za športne aktivnosti, kot je tudi supanje, pri čemer otroci in odrasli, ne glede na zmožnosti, pridobivajo nove izkušnje. “Ovir ni, tudi za takšne podvige ne”, pove predsednik Društva Mavrica izzivov Igor Lekšan in doda, da prirejajo tudi druženja, ki potekajo na različnih lokacijah po Sloveniji. Večinoma se dogajajo na prostem (Botanični vrt, Živalski vrt Ljubljana, Arboretum Volčji Potok …).

Poleg dejavnosti, namenjenih družinam in otrokom, nudijo podporo in pomoč staršem otrok z dodatnimi potrebami v obliki skupine za samopomoč in individualno psihološko svetovanje za starše otrok z dodatnimi potrebami, ki potekata preko spleta.

Delamo predvsem na ozaveščanju javnosti in smo aktivni na področju urejanja problematike oseb z dodatnimi potrebami. Kljub neštetim oviram in omejitvam so življenja naših družin in otrok polna veselja, sreče in smeha. Ne glede na naše dodatne potrebe lahko počnemo marsikaj in odkrivamo brezmejne možnosti in skrite talente,” pojasnjuje Lekšan.

Osebe z dodatnimi potrebami so, žal, še dandanes velikokrat zapostavljene in prikrajšane,” poudari sogovornik in doda, da se družine spopadajo z visokimi materialnimi stroški za sanitetne izdelke, plačljiva zdravila, plačljive nujno potrebne terapije, pripomočke, ki jih potrebujejo za osnovno nego oseb z dodatnimi potrebami s kompleksnim zdravstvenim stanjem.

“Otroci v naših družinah si tako kot vsi otroci zaslužijo enakovrednost z drugimi. Trenutni časi pa so za naše družine še posebno zahtevni,” v pogovoru za Koroške Novice izpostavi Klavdija Voglič, mamica malega Lovra, ki je prav tako članica omenjenega društva.

Da bi v društvu vsaj malo olajšali finančno stisko članov in njihovih sončkov, so se odločili, da bodo pred prihajajočimi velikonočnimi prazniki izdelali tudi drobne pozornosti in jih ponudili v prodajo. Zbrana sredstva pa podarili pomoči potrebnim, še pojasnita sogovornika.

Lovro

“Tako smo mamice in otroci izdelali okrasne venčke in aranžmaje iz naravnih materialov, voščilnice, vrečke iz blaga in kozarčke za shranjevanje za prihajajoče velikonočne praznike. Gre za butične izdelke, saj so pri izdelavi sodelovali naši otroci, ki jim dodatne potrebe predstavljajo vrsto ovir. Izdelki so na zalogi, če pa poidejo vsi, jih izdelamo na novo po naročilu.” pojasni mamica malega Lovra, ki vas tudi vabi, da si izdelke ogledate na spletni strani društva in se odločite za njihov nakup. “Vabimo vas k nakupu le-teh, da nam boste z vašo kupnino pomagali pomagati.”

“Dodatne potrebe so, na žalost, še vedno tabu tema, ljudje jih najraje ne vidijo in ne slišijo. A so tu in so del našega življenja. Poglejte nas s srcem in spoznali boste ne samo mavrico izzivov, ampak tudi svet neštetih možnosti,” pa pogovor sklene predsednik društva.

Sedež društva je sicer v Ljubljani, vendar delujejo na območju celotne Slovenije, tudi na Koroškem. Vse zainteresirane vabijo, da se jim pridružite in prispevate k uresničevanju ciljev društva.

Dogodki

Pogovarjali smo se s predsednikom in članico Društva Mavrica izzivov, kjer pomagajo osebam z dodatnimi potrebami. Pridružite pa se jim lahko tudi vi.