Search
Close this search box.

V Dravogradu so vsebnosti težkih kovin presežene. Glede mulja in prvotnih tal

Danes so bili Občini Dravograd predstavljeni rezultati vzorcev mulja in prvotnih tal ob reki Meži. Novice žal niso dobre.

Na današnji predstavitvi rezultatov vzorcev mulja in prvotnih tal ob reki Meži so v Dravogradu žal izvedeli, da so vsebnosti težkih kovin ( cink, kadmij, svinc ) presežene, izmerjene vrednosti so nad mejno vrednostjo. Glede mulja je to bilo že znano, sedaj so dodana tudi prvotna tla.

“Ministrstvo za okolje sedaj še analizira začasno deponiran mulj, ker želijo potrditev, da je tudi ta onesnažen, saj s tem dobi klasifikacijo nevarnega odpadka. Nam je jasno, da je ta mulj onesnažen, nekateri to očitno še ne verjamejo” je bil kritičen župan Občine Dravograd Anton Preksavec.

Še vedno torej niso dobili ključnega odgovora. Prav tako se župan Preksavec sprašuje: “Kam trajno deponirat onesnažen mulj, kdo in na čigav strošek ga bo odstranil iz kmetijskih površin, kje dobiti nadomestno prst?”

Konec meseca avgusta je župan Preksavec tudi javno zapisal in apeliral na koroške poslance v Državnem zboru RS: “Občina Dravograd bo glede na izsledke zahtevala državno sanacijo degradiranega območja ob reki Meži ter jasna navodila kako ravnati z naplavinami do izvedbe državne sanacije, ki se mora zgoditi sedaj in ne čez leta. Tu pa resnično ne bomo odstopali niti za milimeter. Če kdaj potem potrebujemo sedaj svoje poslance!”

Vir: Fb Tone Preksavec

Dogodki

Danes so bili Občini Dravograd predstavljeni rezultati vzorcev mulja in prvotnih tal ob reki Meži. Novice žal niso dobre.