Search
Close this search box.

V Črni na prvi šolski dan poudarek na varnosti, pri šolskih prevozih pomagajo starši

Prvošolce na Osnovni šoli Črna na Koroškem so poleg vodstva šole danes sprejeli tudi nekateri predstavniki državnih ustanov, med njimi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Ta je poudaril pomen prometne in kibernetske varnosti ter šole kot varnega okolja. Po ujmi je v Črni poškodovanih več cest, zato pri šolskih prevozih pomagajo starši.

Minister Poklukar je po sprejemu prvošolcev v črnjanski šoli v izjavi za medije ob današnjem prvem šolskem dnevu čestital vsem prvošolcem po Sloveniji, da so prestopili prag osnovnih šol, in poudaril, da je šola devetletni proces, v katerem je varnost izredno pomembna.

Ne samo prometna varnost, pomembna je tudi kibernetska varnost, kajti danes je splet tudi okolje, v katerem na naše mladostnike preži veliko nevarnosti,” je dejal minister. Šola mora biti po njegovih besedah varno okolje. Ob tem je poudaril ničelno toleranca do kakršnegakoli nasilja. Da je treba vsakršno nasilje že v zgodnji fazi preprečevati in se o tem veliko pogovarjati, tudi s strokovnimi službami, je v nagovoru danes opozoril tako starše kot učitelje.

Minister se je seznanil tudi s stanjem varnosti na območju Črne. “Zaenkrat sem vesel, kajti ceste vseeno so prevozne, so pa predvsem še vedno zelo zelo nevarne, zato opozarjam vse udeležence v prometu, ki vozijo na tem območju, da je še vedno ogromno poškodovanih cest,” je izpostavil minister. Hkrati je policija po njegovih besedah še vedno tudi zelo pozorna na področju varovanja premoženja ljudi po ujmi.

Zaradi poškodovanih in še vedno nekaterih zaprtih cest pri šolskih prevozih v občini Črna pomagajo starši, pa je povedala županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak.

“V torek pride posebna komisija, ki bo sestavljena iz strokovnjakov, ki lahko ocenijo, kakšna je varnost na teh cestah. Ko bo ocena, da lahko izvajamo šolske prevoze, jih bomo tudi začeli izvajati. Na večini cest pa to že opravljamo,” je povedala županja.

V preteklosti je bil po njenih besedah prvi šolski dan brezskrben in vesel, danes pa upa, da je za otroke prav tako brezskrben in vesel, za odrasle pa mogoče ne toliko glede na minulo ujmo.

“Ampak verjamem, da je Slovenija za nami, da je za nami tudi EU in da bomo skupaj z vsemi, ki nam obljubljajo pomoč, poskrbeli za to, da bo naš kraj takšen ali pa celo lepši, kot je bil nekoč,” je dejala županja. Hvaležna je ministrom, ki prihajajo na obisk v Črno in se seznanjajo z razmerami, prav tako se je danes zahvalila medijem, da spremljajo dogajanje v Črni in so tako tudi glas Črne.

Sicer pa je glede črnjanske osnovne šole dejala, da nudi varno zavetje malim sokrajanom in da upa, da tako tudi ostane. Želi si, da bi otroci varno hodili v šolo in v njej preživljali lepe dni.

V matično osnovno šolo v Črni je po besedah ravnatelja šole Mitje Pranjiča danes v prvi razred vstopilo 28 učencev, na podružnični šoli Žerjav pa še pet. “Želimo si, da bo šolsko leto prijetno, kot je prijeten današnji dan,” je dejal ravnatelj.

Sprejema prvošolcev sta se udeležila tudi v. d. generalnega direktorja policije Senad Jušić in Irena Janžekovič Žmauc iz Agencije za varnost prometa. Jušić je povedal, da je policija skupaj s pristojnimi agencijami v pripravah na današnji dan in vse prihodnje dni izvedla vrsto preventivnih aktivnosti za zagotavljanje varnosti, aktivnosti pa bodo nadaljevali tudi v prihodnje. “Vsi skupaj moramo strniti vrste za to, da zavarujemo naše najmlajše oz. naše šolarje,” je dejal.

Predstavnica Agencije za varnost prometa pa je opozorila, da so začetki šolskega leta, ko se otroci po daljših počitnicah vrnejo še malo razigrani, mlajši pa kot začetniki še ne poznajo vseh pasti v prometu, najbolj zahtevni. “Zato vsem voznikom polagamo na srce, naj z odgovorno in strpno udeležbo v prometu omogočijo varnost na vsaki poti,” je poudarila Janžekovič Žmauc.

Dogodki

Prvošolce na Osnovni šoli Črna na Koroškem so poleg vodstva šole danes sprejeli tudi nekateri predstavniki državnih ustanov, med njimi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar. Ta je poudaril pomen prometne in kibernetske varnosti ter šole kot varnega okolja. Po ujmi je v Črni poškodovanih več cest, zato pri šolskih prevozih pomagajo starši.