V četrtek potrjeni novi primeri okužb v treh različnih občinah

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 15. ure.
korona1

V četrtek so nove primere okužb zaznali v treh različnih občinah. Največ, tri v Ljutomeru, po eno okužbo pa v Ljubljani in v Mariboru, kjer je skupaj potrjenih 35 okužb. Največ okuženih je še vedno v Ljubljani, skupaj 250. Sicer pa je občin s potrjenimi primeri 154, občin z deset ali več potrjenimi okužbami je 23, z dvema ali več pa 111.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – V Sloveniji so v četrtek opravili 1352 testiranj na okužbo z novim koronavirusom in potrdili pet okužb, skupaj doslej 1434, med njimi je 636 moških in 798 žensk. Umrla sta dva bolnika s covidom-19, tako se je število umrlih povzpelo na 93. V bolnišnicah je bilo 58 bolnikov, od teh na intenzivni negi 21, iz bolnišnice pa so odpustili pet ljudi, je objavila vlada. Doslej so opravili 54.300 testiranj. V nacionalni raziskavi o razširjenosti covida-19 so odvzeli 1359 vzorcev, na povabilo pa se je od 3000 ljudi doslej odzvalo 1375.

STA objavlja tabelo s prikazom števila novih in skupnih potrjenih okuženih po občinah stalnega prebivališča za 25. april. Zaradi stalnega epidemiološkega preverjanja se lahko posamezni podatki spremenijo.

občina         novi skupaj
-------------------------------------
Ljubljana         1 250
Šmarje pri Jelšah       173
Ljutomer          3 127
Metlika            71
Rogaška Slatina        43
Maribor          1  35
Horjul             28
Domžale            26
Kranj             24
Slovenj Gradec         21
Celje             19
Kamnik             19
Trebnje            18
Litija             17
Slovenska Bistrica       14
Šentjur            14
Koper             13
Postojna            13
Lendava            12
Novo mesto           12
Šentilj            11
Škofja Loka          11
Brezovica           10
Črnomelj            9
Ravne na Koroškem        9
Velike Lašče          9
Žirovnica            9
Jesenice            8
Lenart             8
Mengeš             8
Murska Sobota          8
Pivka              8
Radovljica           8
Ribnica             8
Semič              8
Sveta Ana            8
Šentrupert           8
Dobrova - Polhov Gradec     7
Dravograd            7
Veržej             7
Vodice             7
Zagorje ob Savi         7
Žalec              7
Hrastnik            6
Idrija             6
Ig               6
Medvode             6
Mozirje             6
Oplotnica            6
Rogatec             6
Ruše              6
Ilirska Bistrica        5
Ivančna Gorica         5
Lovrenc na Pohorju       5
Nova Gorica           5
Ormož              5
Prevalje            5
Puconci             5
Tolmin             5
Tržič              5
Velenje             5
Vrhnika             5
Bistrica ob Sotli        4
Cerknica            4
Črna na Koroškem        4
Izola              4
Kočevje             4
Komenda             4
Lukovica            4
Piran              4
Sevnica             4
Šmarješke Toplice        4
Štore              4
Trbovlje            4
Beltinci            3
Brežice             3
Grosuplje            3
Kobilje             3
Kranjska Gora          3
Laško              3
Ljubno             3
Logatec             3
Miklavž na Dravskem polju    3
Naklo              3
Podčetrtek           3
Preddvor            3
Šenčur             3
Škofljica            3
Žetale             3
Ajdovščina           2
Bled              2
Cerklje na Gorenjskem      2
Cerkno             2
Dobrna             2
Duplek             2
Gorje              2
Hajdina             2
Križevci            2
Log - Dragomer         2
Moravče             2
Pesnica             2
Ptuj              2
Radeče             2
Ribnica na Pohorju       2
Sežana             2
Slovenske Konjice        2
Šmartno pri Litiji       2
Tabor              2
Turnišče            2
Zreče              2
Žužemberk            2
Benedikt            1
Bovec              1
Cankova             1
Cerkvenjak           1
Črenšovci            1
Destrnik            1
Dobje              1
Dobrepolje           1
Dobrovnik            1
Dolenjske Toplice        1
Dol pri Ljubljani        1
Gornja Radgona         1
Hoče - Slivnica         1
Hrpelje - Kozina        1
Kidričevo            1
Kozje              1
Kungota             1
Kuzma              1
Loška dolina          1
Majšperk            1
Markovci            1
Mežica             1
Mirna              1
Mokronog - Trebelno       1
Nazarje             1
Odranci             1
Podvelka            1
Prebold             1
Rače - Fram           1
Radlje ob Dravi         1
Razkrižje            1
Selnica ob Dravi        1
Starše             1
Sveti Jurij ob Ščavnici     1
Šalovci             1
Šempeter - Vrtojba       1
Škocjan             1
Šoštanj             1
Tišina             1
Trzin              1
Vitanje             1
Vojnik             1
Železniki            1
*TUJINA            12
------------------------------------
skupaj           5 1434

LJUBLJANA – Predsednik vlade Janez Janša je za ponedeljek sklical svet za nacionalno varnost. Kot sledi iz vabila, sta na dnevnem redu obravnava elementov za pripravo državnega načrta za epidemijo ranga covida-19 in ocena tveganj kibernetske varnosti v zvezi s tehnologijo 5G. Pričakovati je razpravo v luči razmer pri soočanju z epidemijo.

LJUBLJANA – Veljati je začel drugi paket interventnih ukrepov za blaženje posledic epidemije novega koronavirusa, ki med drugim prinaša državna jamstva za likvidnostna posojila podjetij v skupnem obsegu dve milijardi evrov. Veljati je začela tudi novela zakona, ki prinaša delno sprostitev ukrepov na sodiščih in v javni upravi.

LJUBLJANA – Notranji minister Aleš Hojs je za Primorski dnevnik poudaril, da Slovenija in Italija pri nadzoru na meji dobro sodelujeta. Na vprašanje, kdaj se bodo razmere na mejah sprostile, je odgovoril, da si iskreno želi, da se vse čim prej odpre in sprosti. A bo, dodaja Hojs, treba mejo sproščati previdno in budno spremljati dogajanje v Italiji.

LJUBLJANA – Prvak NSi in obrambni minister Matej Tonin je na Facebooku napovedal, da bo NSi prispevala podpise za parlamentarno preiskovalno komisijo, ki bo pregledala posle dobav opreme, potrebne v epidemiji covida-19. Zahteva transparentno in neodvisno preiskavo poslov, hkrati pa je znova poudaril, da ni prav, da se kriminalizira kar vse ponudnike in javne uslužbence, ki so sodelovali pri dobavah. Morebitne “vojne dobičkarje” pa je treba sankcionirati, meni.

LJUBLJANA/FRANKFURT – Guvernerji evropskih centralnih bank so glede na slabšanje gospodarskih razmer v EU zaradi pandemije koronavirusa v četrtek ocenili, da je potrebna dodatna vzpodbuda denarne politike. Izpostavili so tudi, da je nujno bolj ambiciozno ukrepanja fiskalne politike na evropski ravni, je zapisal guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle.

LJUBLJANA – Kadilci so verjetno bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom. Dokazov za to sicer trenutno ni dovolj, vse več podatkov pa kaže, da imajo ob okužbi zelo verjetno zvišano tveganje za zaplete covida-19, so zapisali na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Podobno so opozorili v Združenju za kronične nenalezljive bolezni.

LJUBLJANA- Po do zdaj znanih podatkih osebe z epilepsijo niso dovzetnejše za okužbo s koronavirusom. Ranljivejši so tisti, ki še imajo napade, in tisti, ki se jim napadi sprožijo ob povišani telesni temperaturi in okužbah. Previdnejši morajo biti tudi posamezniki, ki imajo poleg epilepsije še druge bolezni, sporočajo v Društvu Liga proti epilepsiji Slovenije.

LJUBLJANA – Nekaj manj kot polovica Slovencev je za prvomajske praznike načrtovala izlet, dopust oz. potovanje in so jim ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa načrte prekrižali, kaže raziskava tržnoraziskovalne družbe Aragon. Večina bi obiskala Hrvaško ali kakšno drugo članico EU oz. kakšnega od domačih krajev.

LJUBLJANA – Planinska zveza Slovenije je ob sproščanju ukrepov zaradi epidemije koronavirusa pripravila priporočila za dejavnosti v gorskem svetu. Kljub dopuščanju nekaterih športnih dejavnosti in preklicu prepovedi prehajanja občinskih meja svetuje izogibanje zahtevnim in zelo zahtevnim potem, turni smuki in nasploh visokogorju ter bolj tveganim dejavnostim.

SVET

DUNAJ – V Avstriji so začele veljati nekatere omilitve ukrepov, ki so jih uvedli zaradi pandemije novega koronavirusa. V veljavi še naprej ostajajo priporočena medsebojna razdalja in higienski predpisi. Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober je ocenil, da je maj odločilni mesec, prebivalce pa pozval k odgovornemu obnašanju. Število akutnih primerov okužb z novim koronavirusom v Avstriji je trenutno 1862, kar je 99 manj kot dan prej. Število na novo obolelih s koronavirusno boleznijo 19 pa se je glede na povprečje zadnjih štirih dni v zadnjih 24 urah zmanjšalo za pet odstotkov. V Avstriji je zaradi covida-19 doslej umrlo 589 oseb, največ na Dunaju, 131. Okrevalo je v državi skupno 13.092 ljudi, opravili so 264.079 testiranj.

WASHINGTON/ŽENEVA – Ameriški predsednik Donald Trump je ponovil očitke na račun odgovornosti Kitajske za izbruh novega koronavirusa. Zatrdil je namreč, da je videl dokaze, da novi koronavirus izvira iz kitajskega laboratorija. Različnim interpretacijam izvora virusa želijo priti do dna tudi v WHO. Izrazili so namreč upanje, da jih bo Kitajska povabila k sodelovanju pri preiskavah živalskega izvora novega koronavirusa.

PRAGA – Češka vlada se je odločila pospešiti omilitev ukrepov, ki so jih sprejeli zaradi pandemije novega koronavirusa. Od 11. maja dalje bodo tako med drugim odprte kulturne ustanove v državi, ob pogoju, da bo vstop istočasno dovoljen samo do sto ljudem. Od 11. maja bodo na Češkem dovoljene tudi poroke, športni dogodki ter verski obredi, a bo tudi pri tem število udeležencev omejeno na sto. Frizerski saloni se bodo lahko odprli samo, če bodo zaposleni poleg zaščitne maske nosili tudi zaščitni vizir. Na Češkem so do danes potrdili 7689 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 237 ljudi.

ŽENEVA – Zdravniki v več evropskih državah poročajo o primerih otrok, ki trpijo zaradi hudih vnetij. Ob tem se zastavlja vprašanje, ali bi lahko simptome povezali z novim koronavirusom. Pri nekaterih so okužbo sicer potrdili, pri drugih ne. V Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) pozivajo k sistematičnemu zbiranju podatkov o teh primerih.

ŠPORT

INNSBRUCK – Alpski smučarji, člani smučarskih reprezentanc pri slovenskih severnih sosedih, bodo naslednji teden spet lahko trenirali na snegu. Delo bosta začeli moški ekipi za hitre in tehnične discipline, ki bosta v Sölden prispeli v ponedeljek. Pred in po osemdnevnem vadbi bodo smučarje in trenerje testirali na virus sars-cov-2. Kot je sporočila avstrijska smučarska zveza, poroča tiskovna agencija APA, bodo članice ženske reprezentance treninge začele najbolj zgodaj 9. maja ali sredi maja. Članice ženske reprezentance bodo najverjetneje trenirale tudi v Söldnu. Možni nadomestni lokaciji, v primeru, da v Söldnu ne bo mogoče trenirati, sta ledenika Mölltaler in Hintertux, kjer snežne priprave opravljajo tudi slovenski smučarji.

LOZANA – Švica ne bo zaprosila, da bi leta 2021 gostila letos odpovedano svetovno prvenstvo v hokeju na ledu elitne divizije. Švicarska hokejska zveza kot osnovni razlog navaja finančna tveganja v povezavi z izbruhom pandemije novega koronavirusa, poroča nemška tiskovna agencija dpa. K takšni odločitvi so jih spodbudila “velika gospodarska tveganja” na različnih področjih, od trajanja pandemije do sponzorskih dohodkov. Od vnovične kandidature pa jih je odvrnilo tudi to, da nobena od zavarovalnic noče zavarovati tveganja odpovedi turnirja zaradi koronavirusne pandemije. Leta 2021 je svetovno prvenstvo elitne divizije že predvideno v Belorusiji in Latviji. Če bo uspela s kandidaturo, bo Slovenija leta 2021 gostila SP divizije 1, skupine A.

BUDIMPEŠTA – Organizatorji VN Madžarske v elitnem avtomobilističnem tekmovanju so sporočili, da bo dirka formule 1 v Budimpešti 2. avgusta zaradi ukrepov proti pandemiji novega koronavirusa potekala brez navzočnosti gledalcev. Dirka na Hungaroringu bo tako kot britanska VN v Silverstonu brez navijaškega vzdušja. Pred praznimi tribunami bo najverjetneje potekala tudi zaenkrat prva dirka na koledarju. V Avstriji naj bi se dirkači zbrali prvi vikend v juliju. V ponedeljek je šef formule 1 Chase Carey potrdil, da si želijo začetka sezone v Avstriji v začetku julija, potem ko je bila odpovedana še deseta dirka sezone – VN Francije, predvidena za 28. junij. Carey je dejal, da pričakuje, da na prvih tekmah ne bo gledalcev. Dodal je, da upa, da se bodo ti lahko na tribune vrnili v nadaljevanju sezone, v kateri bi vseeno izpeljali med 15 in 18 dirk.

LJUBLJANA – Športni plezalci bodo kljub postopnemu sproščanju ukrepov še naprej prisiljeni trenirati doma oziroma za štirimi stenami svojih stanovanj, tudi obe slovenski olimpijski predstavnici v tem športu, Janja Garnbret in Mia Krampl. Plezalne dvorane namreč še naprej ostajajo zaprte. “Plezalne dvorane zaradi vladnega odloka o prepovedi rekreacije v zaprtih prostorih do nadaljnjega ostajajo zaprte. Zunanje stene v plezalnih centrih so ponekod že začele obratovati pod posebnimi pogoji,” je sporočila Planinska zveza Slovenije. Tudi v zvezi s športnim plezanjem v naravnih plezališčih ostajajo v veljavi omejitve. Naravna plezališča lahko plezalci obiščejo ob upoštevanju določil, ki so še v veljavi, zato je pri športnem plezanju v naravnih plezališčih, suhem orodjarjenju in balvaniranju na prostem treba upoštevati kar nekaj priporočil.

LONDON – Evropski nogomet, z izjemo Belorusije, je od sredine marca v blokadi zaradi pandemije novega koronavirusa. Na Nizozemskem in v Franciji so že predčasno končali sezono, v ostalih ligah pa upajo, da bodo lahko ustavljeno sezono odigrali na stadionih brez gledalcev. Vendar pa igralce skrbi za zdravje, trenerji pa svarijo pred poškodbami. Napadalec Manchester Cityja, Argentinec Sergio Aguero, pravi, da večino igralcev v angleških prvoligaških klubih skrbi za lastno zdravje in zdravje družin, ko se bodo sredi pandemije vrnili na igrišča in nadaljevali prvenstvo. Trener nemškega prvoligaša Fortune iz Düsseldorfa, Uwe Rösler, se boji velikega števila poškodb, če bo v kratkem časovnem zaporedju odigrano preveč tekem, ko se bo znova začela prekinjena sezona nemške bundeslige.

NEW YORK – Legendarni nemški teniški igralec Boris Becker je v intervjuju za Laureus, je namreč član akademije Laureus, dejal, da teniško odprto prvenstvo ZDA zaradi pandemije novega koronavirusa ne bi smelo potekati v predvidenem terminu. “New York je mesto, ki ga je pred nekaj tedni virus najbolj prizadel. Mislim, da ne bi bilo pametno tam organizirati turnirja,” šestkratnega zmagovalca turnirjev za grand slam citira ameriški ESPN. Ameriška teniška zveza se bo sicer do junija odločila, ali bo organizirala turnir po prvotnem načrtu med 31. avgustom in 13. septembrom. Vsi profesionalni turnirji do sredine julije so že bili odpovedani, prav tako je bil prvič v 75 letih odpovedan turnir na sveti travi v Wimbledonu.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije