V Avstriji začasno odpravili obvezno cepljenje proti covidu-19

V Avstriji so začasno odpravili obvezno cepljenje proti covidu-19, je odločila vlada. Ukrep obveznega cepljenja namreč pri koronavirusni različici omikron ni sorazmeren, je pojasnila avstrijska ministrica za ustavo Karoline Edtstadler.
FOTO: Aljaž Uršej

Odločitev o začasni odpravi obveznega cepljenja so sprejeli na podlagi priporočil strokovne komisije, ki so jih po besedah Edtstadlerjeve seveda upoštevali. Strokovnjaki so namreč navedli več argumentov, da poseg v ustavne pravice ni upravičen pri trenutni koronavirusni različici, je pojasnila po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Poudarila je še, da zgodba o obveznem cepljenju ni končana. “Tako kot je virus spremenljiv, moramo biti tudi mi fleksibilni in biti sposobni se prilagajati,” je dodala ministrica.

O morebitni vnovični uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19 bodo odločali čez tri mesece, je pojasnil novi avstrijski minister za zdravje Johannes Rauch. Ob tem je poudaril, da je cepljenje še vedno najboljši ukrep za omejevanje pandemije, s tem pa se strinja tudi strokovna komisija. “Cepite se,” je še pozval sodržavljane.

Sprva je bilo sicer predvideno, da bi sredi marca v Avstriji v veljavo stopilo kaznovanje za tiste, ki se še ne bi cepili proti covidu-19. S čimer bi se končalo prehodno obdobje od začetka februarja, ko je obvezno cepljenje stopilo v veljavo.

Od 4. februarja so sicer zabeležili le okoli 26.000 prvih cepljenj. Delež cepljenih v državi je tako malo pod 77 odstotkov.

Nekje od sredine novembra v Avstriji opažajo nižanje trenda prvih cepljenj, k dvigu stopnje ni resno pripomogla niti odločitev vlade o obveznem cepljenju. V sredini novembra so na tedenski ravni beležili po okoli 19.000 prvih cepljenj, decembra po okoli 12.000, januarja pa od 3000 do 4000.

So pa v zadnjem dnevu v Avstriji potrdili rekordnih 47.795 okužb z novim koronavirusom, umrlo je še 42 ljudi. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb pri naših severnih sosedih je 32.661. V bolnišnicah se zdravi 2764 covidnih bolnikov, od tega jih je 182 na intenzivni negi.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.