V Adientu bodo delavcem začeli vročati odpovedi pogodb o zaposlitvi. V podjetju velika praznina, prazne hale pa “velik šok”

Potem ko je predstavnik multinacionalke Adient marca sporočil, da bo v Slovenj Gradcu zaprl proizvodnjo delov za avtomobilske sedeže in notranjo opremo avtomobilov, bodo danes delavcem začeli vročati prve odpovedi pogodb o zaposlitvi. Danes in v torek bo odpovedi prejelo okoli 150 od skupno 430 delavcev, preostali postopno do maja prihodnje leto.
Adient 2

Delavcem, ki bodo danes in v torek prejeli odpovedi pogodb o zaposlitvi, nato 1. julija začne teči enomesečni odpovedni rok, v tem času pa bo večina teh delavcev tudi na čakanju na delo, je za STA pojasnil predsednik podjetniškega sindikata Bojan Rošer.

V podjetju bo zdaj po njegovih besedah velika praznina in tudi za tiste delavce, ki bodo še ostali nekaj časa v podjetju, bodo prazne hale “velik šok”, je dejal Rošer.

Povedal je tudi, da so v sodelovanju s panožnim Sindikatom kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije ter Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) za 79 delavcev od skupno vseh 430 delavcev dogovorili solidarnostno pomoč v stiski, v kateri se bodo znašli ob odpovedi pogodb o zaposlitvi. Pomoč bodo dobili tisti, za katere so ocenili, da bi jo potrebovali in ki so hkrati tudi člani sindikata.

Lastniki multinacionalke Adient so ob napovedi zaprtja obrata v Slovenj Gradcu marca letos med razlogi za zaprtje navedli, da Slovenija z vidika stroškov ni več najboljša država, k odločitvi za zaprtje tovarne pa da so prispevali tudi slabi obeti za v prihodnje. Za zaposlene je bil to šok, saj po lanskem odhodu 119 delavcev nadaljnjih večjih odpuščanj glede na napovedi zaenkrat niso pričakovali. Po navedbah delavcev lastniki Adienta proizvodnjo iz Slovenj Gradca selijo na Slovaško in v Srbijo.

Glede na nenadno odločitev in dejstvo, da podjetje ni slabo poslovalo, zaposleni pa so delo opravljali kakovostno, so se predstavniki zaposlenih odločili zahtevati višje odpravnine, kot jih določa zakon. To so s pomočjo ZSSS tudi dosegli.

Medtem je znano, da potekajo pogovori s potencialnimi kupci stavbe in zemljišč na lokaciji slovenjgraškega Adienta, a konkretnih informacij o tem še ni.

Da bi lahko zaposlili delavce iz Adienta, je medtem sporočilo že več podjetij. Odpuščeni delavci imajo med drugim možnosti zaposlitve v Gorenju, družbi Plastika Skaza in v družbah Slovenske industrije jekla na Ravnah na Koroškem.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.