Search
Close this search box.

Ustavno sodišče je odločilo, da policisti ne smejo uporabljati optične prepoznave registrskih tablic. MNZ odgovarja …

Odziv MNZ na odločitev Ustavnega sodišča o razveljavitvi določb ZNPPol glede optične prepoznave registrskih tablic.

“Odločitve Ustavnega sodišča ne moremo komentirati. Policija bo odločitev dosledno spoštovala, tako kot vse ostale sodne odločitve do sedaj, ki so zavezujoče,” so sporočili z Ministrstva za notranje zadeve.

Ustavno sodišče je namreč razveljavilo del zakona o nalogah in pooblastilih policije glede uporabe tehničnih sredstev za optično prepoznavo registrskih tablic pri opravljanju policijskih nalog, in sicer zaradi neskladja s pravico do varstva osebnih podatkov po 38. členu ustave.

“Na Ministrstvu za notranje zadeve in Policiji ocenjujemo, da bi z uporabo tehničnih sredstev za optično prepoznavo registrskih tablic na podlagi obstoječega pooblastila, policija učinkoviteje vplivala na izboljšanje prometne varnosti, ki je ta trenutek zaskrbljujoča in se jo z vsemi možnimi ukrepi trudimo izboljšati. Kot smo že večkrat pojasnili, bi bilo z uporabo navedenega sistema odkrito večje število voznikov in vozil, ki ne izpolnjujejo pogojev za udeležbo v prometu, s čimer bi med drugim prispevali k večji varnosti v cestnem prometu in javni varnosti nasploh.”

Preberite tudi: V prometnih nesrečah letos umrlo 15 oseb več kot lani. Policisti napovedujejo številne preventivne akcije

“Ne glede na navedeno ponovno poudarjamo, pa bo policija dosledno spoštovala odločbo Ustavnega sodišča in nemudoma prenehala z izvajanjem tega pooblastila. V nadaljevanju pa bo proučila nove možnosti uzakonitve tega ali podobnega pooblastila, in sicer na način, ki bo skladen z razlago Ustavnega sodišča. Policija bo skupaj z Ministrstvom za notranje zadeve proučila možnost novega predloga ob spremembi Zakona o nalogah in pooblastilih policije,” so še zapisali v sporočilu za javnost.

Državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Sandi Čurin je dejal, da so ukrep doslej izvajali pilotsko, tako zbrane podatke pa bodo zagotovo izbrisali.

Presojo je na ustavnem sodišču zahteval varuh človekovih pravic. Ob razveljavljeni določbi pa je zahtevo vložil tudi zaradi določb o letalskih potnikih in o uporabi brezpilotnikov, o katerih bo sodišče še odločalo.

Vir: www.gov.si

Dogodki

Odziv MNZ na odločitev Ustavnega sodišča o razveljavitvi določb ZNPPol glede optične prepoznave registrskih tablic.