Search
Close this search box.

Usoda nadaljnje proizvodnje TAB Mežica zelo negotova

V družbi TAB Mežica so se zaradi velikega upada naročil, ki je posledica epidemije novega koronavirusa in s tem zmanjšane proizvodnje, poleg ostalih ukrepov odločili za odpoved iz poslovnih razlogov 23 delavcem, so danes sporočili iz družbe. Kot so dodali, je usoda nadaljnje proizvodnje negotova.

Kot so zapisali v Tovarni akumulatorskih baterij (TAB) Mežica, jim je proizvodnja upadla na 20 do 30 odstotkov normalne ravni in tako je že zadnja dva, tri tedne. Kako bo s proizvodnjo naprej, je zelo negotovo, napovedi so namreč prej slabe kot dobre, ocenjujejo.

PREBERITE TUDI: V Tabu Mežica odpustili 25 delavcev s pogodbami za nedoločen čas

Tab se je zaradi razmer odločil za odpuščanje, programa presežnih delavcev pa niso pripravili, ker po določilih zakona o delovnih razmerjih ni bil potreben, so poudarili v družbi.

Kot je v ponedeljek poročal časnik Večer, je struktura odpuščenih delavcev različna, med njimi so tudi taki s šibkim socialnim položajem, ki kot kriterij pri določanju presežkov ni bil upoštevan.

Nekaj pogodb zaposlenim za določen čas medtem podjetje po pisanju časnika že prej ni podaljšalo. Gre predvsem za delavce iz tujine, ki so tudi že odšli.

V Tabu so medtem danes še dejali, da si s pomočjo sprejetih ukrepov vlade in ustrezne notranje organizacije prizadevajo, da nadaljnjih odpuščanj ne bi bilo. Družba trenutno zaposluje 708 delavcev.

Glede proizvodnje litij-ionskih baterij s kitajskim partnerjem so pojasnili, da za zdaj ni nič pomembno novega, pogajanja z azijskim partnerjem namreč še vedno potekajo.

TAB Mežica velja za eno najuspešnejših koroških podjetij, ki zadnja leto niza rekordne rezultate. Leto 2018 je družba sklenila s 26,4 milijona evrov dobička, uspešno poslovanje pa je nadaljevala tudi lani, a končni podatki še niso znani.

Dogodki