Search
Close this search box.

Ugriz strupene kače zahteva takojšnjo veterinarsko pomoč

V toplih mesecih, ki prihajajo so ugrizi kač pri psih zelo pogosti. Na kaj moramo biti pozorni in kako ukrepati ob morebitnem ugrizu …

V Sloveniji živi 11 vrst kač, od tega so le tri strupene, med njimi so modras, navadni gad in laški gad. V toplih mesecih, ki prihajajo so ugrizi kač pri psih zelo pogosti. Ugrizi so lahko zelo resni, predvsem ob ugrizih v vrat ali glavo. Prve kače so v preteklih dneh opazili že mnogi, ki so se sprehajali s svojimi štirimi nožnimi prijatelji, zato previdnost vsekakor ni odveč.

Večina srečanj s kačami se zgodi v aktivni sezoni kač, ki traja od marca do oktobra. V tem obdobju beležijo tudi večje število ugrizov psov, ki se pogosto končajo z obiskom pri veterinarju. Ugriz strupene kače je za psa boleč in ga ponavadi opazimo kot dve majhni vbodni ranici v razmiku treh do petih milimetrov. Iskanje vbodnih ranic pa pogosto ovirata gosta ali dolga dlaka. Na kačji pik lahko posumimo takrat, ko pes med stikanjem po grmovju ali podrasti zacvili, se začne obnašati zmedeno in prestrašeno.

Kakšni simptomi se pojavijo?

Razvije se oteklina, ponavadi opazimo tudi izcejanje krvi ali seruma iz vbodnih ranic, koža na prizadetem mestu pa postane rdeča in vneta, lahko spominja na odrgnino. V uri do dveh ur mesto postane močno otečeno z vidnimi deli kože, ki odstopajo.

Kako ukrepati?

Če psa ugrizne kača, je potrebno takoj poiskati veterinarsko pomoč. Psa moramo namestiti v miren prostor ter preprečiti njegovo gibanje. S tem preprečimo nepotrebno širjenje strupa po telesu). Prizadeto okončino lahko obvežemo s povojem in jo imobilizirato, vendar je potrebna pazljivost, saj lahko bolečina izzove agresijo tudi pri sicer popolnoma neagresivnih psih. Avtomobil mora biti med prevozom do veterinarske postaje čim bolj ohlajen.

Piki kač v okončine so redko življenjsko nevarni, drugače je pri pikih v glavo ali vrat, saj ti predstavljajo večje tveganje za žival, saj večkrat povzročijo bolj dramatične bolezenske znake, med njimi tudi oteklino ter hitro širjenje strupa v sistemski obtok, ki povzroči poškodbe notranjih organov, zato lahko tudi ogrozijo življenje živali.

VIR: Pes moj prijatelj, veterinarskapostaja.si

Dogodki