Udeleženci programa Varno na kolesu že v nizkem štartu

Program Varno na kolesu, ki ga organizira družba Butan plin s partnerji, letos praznuje okroglih deset let. Kot največji osnovnošolski program za ozaveščanje o varnosti v prometu in spodbujanje kolesarjenja med mladimi pa je bil, kot primer spodbujanja gibanja in trajnostne mobilnosti med najmlajšimi, predstavljen v sklopu Evropskega tedna mobilnosti na Prvem slovenskem kolesarskem kongresu. Ta se je odvil v znamenju pogovorov o razvoju kolesarske infrastrukture za trajnostno mobilnost in povezovanja ključnih deležnikov na področju kolesarstva.

Učenci, ki bodo letos sodelovali pri programu Varno na kolesu, so že v nizkem štartu, da se spopadejo z novimi kolesarsko obarvanimi nalogami in najdejo najbolj ustvarjalne načine za ozaveščanje o varnosti v prometu. Šole, ki tega še niso storile, se lahko na razpis, ki letos praznuje okroglih deset let, prijavijo le še danes, in sicer prek spletnega obrazca. O pomenu prometne vzgoje med mladimi je bilo govora tudi na Prvem slovenskem kolesarskem kongresu, kjer je bil program Varno na kolesu predstavljen kot primer spodbujanja gibanja in trajnostne mobilnosti med najmlajšimi.

V petek je prvi dan Evropskega tedna mobilnosti prinesel tudi prvi slovenski kolesarski kongres, ki se je odvil v znamenju pogovorov o razvoju kolesarske infrastrukture za trajnostno mobilnost in povezovanja ključnih deležnikov na področju kolesarstva. V sklopu programa je bil predstavljen tudi program Varno na kolesu, ki se je v desetih letih razvil v največji osnovnošolski program za ozaveščanje o varnosti v prometu in spodbujanje kolesarjenja med mladimi.

Tanja Medved, vodja programa Varno na kolesu, je na dogodku izpostavila: »Program Varno na kolesu je zrasel iz majhne kolesarske pobude k varni vključitvi najmlajših v promet, ki je na začetku vključevala le nekaj slovenskih šol. Program smo v vseh letih nadgrajevali in ga dopolnjevali z vsebinami, ki učencem omogočajo dodatno osvajanje znanj ter aktivno preživljanje prostega časa. Kolesarjenje in varnost v prometu vedno želimo učencem približati na njim zanimiv način, in sicer prek nalog, ki razgibajo njihove sive celice in jih spodbudijo k ustvarjalnem razmišljanju. Zelo veseli in ponosni smo, da je program tako zrasel in da je za številne šole postal zelo pomemben del šolskega leta

Evropski teden mobilnosti poteka še do torka, 22. septembra, in letos v ospredje postavlja odnos med spreminjanjem potovalnih navad in vplivom na zdravje. Vse večjo priljubljenost aktivnih oblik mobilnosti je bilo mogoče zaznati tudi med pandemijo koronavirusa, ko so ljudje po vsem svetu sedli na kolesa in si tako vsaj nekoliko prevetrili glavo v dnevih, preživetih doma. V teh dneh bodo osnovne šole, ki so se lani uvrstile med finaliste, z različnimi aktivnostmi učence spodbujale k varni uporabi kolesa kot alternativo prevozu na krajše razdalje, kot je prihod v šolo in na obšolske aktivnosti. Učenci pa bodo obenem sporočilo o pomenu gibanja in uporabe trajnostnih prevoznih sredstev ponesli tudi v svojo lokalno skupnost.

Vse novice o kolesarskih aktivnostih in poteku letošnjega programa bodo na voljo na spletni strani in Facebooku.

Dogodki