Search
Close this search box.

Trije vozniki na avtocesti z več kot 200 kilometri na uro. Dve voznici s po 2,8 promila alkohola v krvi

Kljub opozorilom o poslabšanju prometne varnosti policisti pri delu dnevno naletijo na neodgovorne voznike, opozarjajo na Policijski upravi Celje. V četrtek so šentjurski in sevniški policisti obravnavali dve voznici, ki sta vozili s po okoli 2,8 promila alkohola v krvi, na Koroškem pa voznika, ki je bežal in s prekrški zbral za 2290 evrov kazni.
Fotografija je simbolična

Včeraj je voznik obvestil policiste, da na avtocesti voznica osebnega vozila, ki vozi v smeri proti Mariboru, kaže očitne znake alkoholiziranosti, saj vijuga po vozišču in nasploh nezanesljivo vozi. Voznico so nekaj čez 19. uro, v Šentjurju, ko je že zapustila avtocesto, ustavili šentjurski policisti. Preizkus z alkotestom je pokazal, da je imela 1,42 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka ali drugače povedano dobrih 2,8 promilov alkohola v krvi. Voznici so začasno odvzeli vozniško dovoljenje, sledi obdolžilni predlog. Pridržanja ji niso odredili, ker si je uredila prevoz. Občanu, ki je opazil njeno nezanesljivo vožnjo in poklical policiste se na PU Celje zahvaljujejo.

Podobno alkoholizirano voznico osebnega vozila so v četrtek zvečer obravnavali tudi sevniški policisti. Zaradi nezanesljive vožnje so jo ustavili na Blanci in ugotovili, da gre za 39-letno kršiteljico, ki nima veljavnega vozniškega dovoljenja, saj so ji ga že predhodno odvzeli zaradi kršitev cestnoprometnih predpisov. Policisti so ji vozilo zasegli in o kršitvah z obdoložilnim predlogom seznanili sodišče, so sporočili s PU Novo mesto.

Pod vplivom alkohola je vozil tudi voznik, ki so ga v četrtek zvečer obravnavali koroški policisti. V poznih večernih urah so policisti Policijske postaje Slovenj Gradec obravnavali voznika osebnega vozila, ki je na relaciji Dravograd–Slovenj Gradec, vozil z neprilagojeno hitrostjo in storil več cestno-prometnih prekrškov, med drugim je v enosmerni  ulici vozil v napačno smer, ni upošteval znakov policistov, ki so ga poskušali večkrat ustaviti in poskušal trčiti v policijsko vozilo. Okoli 23. ure so uspeli policisti voznika ustaviti, in sicer tako, da so v Starem trgu v Slovenj Gradcu postavili blokado. Voznik je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja, na vozilu je imel nameščeni dve različni registrski tablici, preizkus z alkotestom je pokazal, da je imel 0,29 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka. Vozniku so izdali plačilni nalog v višini 2.290 €. Sledi še obdolžilni predlog.

Danes okoli enih zjutraj so konjiški policisti ustavili voznika osebnega vozila, ki je imel 0,92 miligramov alkohola v litru izdihanega zraka oziroma dobrih 1,8 miligrama alkohola v krvi. Voznika so pridržali do
streznitve. Sledi obdolžilni predlog.

Vse udeležence cestnega prometa na PU Celje pozivajo, naj bodo pri vožnji odgovorni, tako do sebe, kot do vseh ostalih udeležencev cestnega prometa. Spoštujejo naj cestno prometne predpise. Hitrost vožnje naj prilagodijo omejitvam, razmeram na voziščih in svojim zmogljivostim. Nikar pa naj ne vozijo pod vplivom alkohola.

Naj spomnimo, da je že pri enem promilu alkohola v krvi bistveno motena reakcija oči na svetlobo in da je bistveno zožen zorni kot oči, kar pomeni, da se težko prilagajamo svetlobnim spremembam in ne moremo pravočasno dojemati, kaj prihaja z naše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih,” opozarjajo na Pu Celje.

Za polovico se zmanjša ocenjevanje globine prostora in pozornost, zaradi česar nismo sposobni voziti s primerno razdaljo. Naše reakcije so prepozne in napačne, na določene nevarnosti sploh nismo več sposobni reagirati. Zato pogosto pride do naletov, še dodajajo.

Prav tako se povečuje reakcijski čas in čas ustavljanja, možnost udeležbe v prometni nesreči se pri enem promilu alkohola poveča za najmanj 25-krat. Alkohol ne sodi v promet, zato nikar ne vozite če ste pili alkoholne pijače, poudarjajo policisti.

Vsak od nas lahko doda svoj doprinos k varnosti na naših cestah. Zato bodimo strpni, spoštljivi  in odgovorni udeleženci v cestnem prometu,” pozivajo na PU Celje.

Trije vozniki na avtocesti z več kot 200 kilometri na uro

Policisti so v četrtek na avtocesti pri Celju v smeri proti Mariboru ustavili madžarskega voznika, ki je z osebnim avtomobilom vozil s hitrostjo 226 kilometrov na uro. Na podravski avtocesti pa so ustavili državljana Slovenije pri vožnji s hitrostjo 205 kilometrov na uro in državljana Avstrije pri vožnji 200 kilometrov na uro.

Madžarski voznik je z osebnim avtomobilom znamke Ferrari ves čas, ko sta policista specializirane enote avtocestne policije Celje vozila za njim, vozil po prehitevalnem pasu. Zaradi prekrškov sta mu policista na kraju izrekla globo v višini 675 evrov in devet kazenskih točk, so sporočili s Policijske uprave Celje.

Policisti specializirane enote avtocestne policije Maribor pa so 34-letnega državljana Avstrije in 57-letnega državljana Slovenije oglobili s 1200 evri in devetimi kazenskimi točkami, so zapisali na Policijski upravi Maribor.

Vir: PU Celje, STA

Dogodki

Kljub opozorilom o poslabšanju prometne varnosti policisti pri delu dnevno naletijo na neodgovorne voznike, opozarjajo na Policijski upravi Celje. V četrtek so šentjurski in sevniški policisti obravnavali dve voznici, ki sta vozili s po okoli 2,8 promila alkohola v krvi, na Koroškem pa voznika, ki je bežal in s prekrški zbral za 2290 evrov kazni.