Search
Close this search box.

To so razlogi, da nekateri koroški gostinci niso odprli lokalov

Gostinci so lahko z včerajšnjim dnem ponovno odprli letne vrtove in terase. Ker pa je to mogoče le pod posebnimi pogoji, se jih je veliko odločilo, da z odprtjem lokalov in restavracij še počakajo.

Pogovarjali smo se z nekaj lastniki restavracij na Koroškem, ki so povedali zakaj se za odprtje letnih vrtov in teras niso odločili.

Lastnica Picerije Gajbica iz Dobje vasi Sonja Štern pravi, da se za odprtje niso odločili predvsem zaradi omejenega števila miz. “Na našo teraso jih lahko ob upoštevanju vseh smernic NIJZ postavim šest. Za šest miz moram iz čakanja poklicati dva zaposlena, najmanj.” Dodala je še, da imajo leseno teraso, lesene mize in stole in ne želi z razkužili uničiti lesenih površin. “Sem pa tudi osebnega menja, da ljudje ne bodo tako številčno hodili v lokale, saj lahko pridejo samo s člani iz svojega gospodinjstva. Bolj smo željni druženja z ostalimi, ki jih nismo videli in jim stisnili roke že skoraj dva meseca.” je dodala.

“Zato sem se odločila, da je strošek za odprtje previsok.” Imajo pa pri njih picerijo odprto 6 ur na dan za prevzem na terasi ali za dostavo. “S tem dosežem pozitivno ničlo. Dokler se pogoji ne bodo umilili ne vidim ekonomske računice za odprtje.” je zaključila Šternova.

Tudi Bernarda Čebular iz Pizzerije Lipa je povedala, da bi morali za normalni potek dela, da ne bi bili delavci preveč obremenjeni s čakanja poklicati najmanj štiri delavce. S šestimi mizami na terasi pa ne bi mogli pokriti vseh plač in nastalih stroškov. “Navodila NIJZ so prestroga glede druženja na terasah.” je dodala. “Sodelavci, ki bi skupaj delali 8 ur ne bi mogli skupaj popiti eno pijačo … Zaenkrat ostajamo zaprti.”

Tudi Ta Fabrika ostaja zaenkrat zaprta. Matevž Kaspar nam pojasni, da so pogoji, ki so jih postavili za gostince nespremenljivi. To velja še posebej za tiste, ki strežejo tudi hrano. Pri odprtju terase pa bi bili odvisni tudi od vremena. “Mi kot restavracija si moramo narediti vso pripravo znova. Že, ko smo morali zapreti smo morali vso to hrano nekam dati … mi smo je 80 % razdelili oziroma podarili, samo zato, da je ne bi zavrgli …” Eden izmed glavnih vzrokov, da si pod takšnimi pogoji ne upajo poslovati je tudi ta, da ne vedo, kako bi z prihodki pokrili vse stroški. “Pogoji pa so tako ali tako žalostni.” še doda Kaspar. Pove nam še, da zaenkrat tudi prevzema hrane ne nudijo. Imajo pa tudi štiri sobe z desetimi ležišči, zato upa, da bo država pomagala. “Upam, da bo država pomagala zagnati celotno gospodarstvo nazaj in, da nam bo pomagala, da se spravimo nazaj v dobro kondicijo …” Razloži še, da “tu niso samo plače delavcev, tu so družine, krediti, najemnine… in ostali fiksni stroški …” Pri njih je redno zaposlenih 11 delavcev in 4 pogodbeno, o odprtju pa bodo razmišljali šele takrat, ko bodo pogoji za to bolj prijazni, nam pove za konec.

Terasa Fabrike bo še nekaj časa zaprta.
FOTO: Ta Fabrika

V Pivnici in piceriji Kuf’r pa se za odprtje niso odločili, saj prenavljajo nekatere prostore ter izvajajo še druga investicijska dela. “Vse to le z enim namenom – da vam bomo lahko ponudili še boljše storitve.” so dodali. Seveda pa je v tem času mogoča dostava in pa možen prevzem na njihovi prevzemni točki.

Higienska priporočila za izvajanje gostinske dejavnosti na terasah in letnih vrtovih, ki so jih izdali pri NIJZ si lahko preberete tukaj.

PREBERITE TUDI: Jutri se odprejo lokali. Kakšna so pravila?

Tudi na Koroškem v ponedeljek vrata odpirajo knjižnice, v torek galerije in muzeji

Dogodki