Tudi na Koroškem v ponedeljek vrata odpirajo knjižnice, v torek galerije in muzeji

V KOK so že pripravljeni na obiskovalce. Na fotografiji je njihova enota v Mežici.

V sklopu rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja epidemije novega koronavirusa bodo v jutri vrata odprle splošne knjižnice, v torek večina galerij in muzejev, z delovanjem pa so že pričele nekatere knjigarne. V skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje je povsod obvezno nošenje zaščitnih mask in razkuževanje rok.

V ponedeljek vrata odpirajo knjižnice, v torek galerije in muzeji

V splošnih knjižnicah bo zaenkrat možno le vračilo in prevzem predhodno naročenega gradiva. Čitalnice ostajajo zaprte, še nekaj časa ne bo mogoč prost dostop do gradiva, zaenkrat tudi še ne bo prireditev.

Vrnjeno gradivo bo moralo po priporočilu NIJZ v knjižnici teden dni odležati v karanteni, šele po tem bo ponovno na voljo drugim bralcem.

Večina galerij in muzejev bo vrata za obiskovalce ponovno odprla v torek. Ministrstvo za kulturo je pripravilo smernice za odprtje muzejev in galerij, kjer morajo v omenjenih ustanovah na obiskovalca zagotoviti vsaj 20 kvadratnih metrov prostora, po razstavnih prostorih označiti po možnosti krožno smer ogleda ter omejiti uporabo oz. začasno odstraniti predstavitvene pripomočke, ponazorila, kopije predmetov, ipd. ki se jih v običajnih okoliščinah obiskovalci dotikajo.

Obiskovalci morajo upoštevati predpisano medsebojno razdaljo najmanj dva metra, poleg tega bo vstop v razstavne prostore možen le za posameznike, družine in manjše skupine. Če bo obiskovalcev več, pa se določi interval vstopanja, je zapisano priporočilih.

Plačilo vstopnine in nakupa v muzejski trgovini bo mogoče le brezgotovinsko, listanje publikacij v muzejskih trgovinah pa ne bo dovoljeno. Strokovnih vodstev po muzejskih zbirkah ter spremljevalnih pedagoško/andragoških programov, posvetovanj, okroglih miz in odprtij razstav ministrstvo zaenkrat ne priporoča.

Knjižnice, galerije in muzeji bi lahko svoja vrata odprli že v četrtek, a so tedaj tako iz Skupnosti muzejev Slovenije kot Združenja slovenskih splošnih knjižnic sporočili, da to ni izvedljivo čez noč ter da se morajo na ponovno odprtje pripraviti.

Na ministrstvu so v omenjenih smernicah še zapisali, da podpirajo čimprejšnje, vendar premišljeno odpiranje javnih zavodov ter da naj njihovo odprtje naj vodstva izvedejo najkasneje do 18. maja, ko obeležujemo Mednarodni muzejski dan.

V skladu z navodili NIJZ je v vseh omenjenih ustanovah za zaposlene in za obiskovalce obvezna uporaba zaščitnih mask in razkuževanje rok, vstopajo pa lahko le zdrave osebe, brez znakov okužbe dihal.

Knjižnice na Koroškem svoja vrata odpirajo v ponedeljek, 4. maja 2020:

Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika ponovno odpira svoja vrata s spremenjenim delovnim časom, ki si ga lahko ogledate tukaj.

Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec bo za uporabnike odprta med 10. in 18. uro, delovni čas ostalih enot preverite tukaj.

Knjižnica Dravograd bo zaradi trenutnih razmer odprta po poletnem obratovalnem času, ki si ga lahko ogledate tukaj.

V Knjižnici Radlje od Dravi bo vsaj v začetnem času veljal poseben prilagojen odpiralni čas, ko jih boste lahko obiskali. Več tukaj.

Galerija in muzej vrata odpirata v torek, 5. maja 2020

Koroška galerija likovnih umetnosti bo za posamezne obiskovalce odprta od torka do petka med 10:00 in 17:00 ter v soboto in nedeljo med 10:00 in 13:00 ter med 14:00 in 17:00. Odpiralni čas Galerije Ravne ostaja nespremenjen.

Preberite: KGLU predstavlja prvo virtualno razstavo.

Z delovanjem so že pričele prve knjigarne

Z delovanjem pa so že začele prve knjigarne, kjer so priporočila podobna, kot veljajo za živilske trgovine. Posebnost knjigarn je obvestilo kupcem, da naj se ne dotikajo razstavljenih predmetov, razen tistih, ki jih nameravajo kupiti, in šele po pravilnem predhodnem razkuževanju rok.

Knjige in ostale predmete, zaščitene s plastičnimi ovojnicami, pisala in podobno, naj kupci prebrišejo z alkoholnim razkužilom. Ostale nezaščitene izdelke, npr. knjige, za katere obstaja možnost, da so po njih listali kupci, posamezne liste papirja ali kartona pa naj pričnejo uporabljati po preteku vsaj toliko časa, kot je trenutno znano, da virus preživi na materialu, iz katerega je predmet.

Kot so za STA potrdili pri Mladinski knjigi, zaradi prevelike kvadrature sicer še vedno ostaja zaprta največja slovenska knjigarna Konzorcij v Ljubljani. Iz njihove spletne strani pa je razvidno, da v ponedeljek ponovno odpirajo 32 trgovin Mladinske knjige po vsej Sloveniji, ki ne presegajo 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora in niso v trgovskih centrih.

VIR: STA, Spletne strani knjižnic, KGLU, KPM

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije