Search
Close this search box.

Jutri se odprejo lokali. Kakšna so pravila?

Jutrišnji dan prinaša vnovični zagon nekaterih dejavnosti, ki so bile prekinjene zaradi epidemije novega koronavirusa. Med drugim bo znova dovoljena strežba na terasah in letnih vrtovih gostinskih lokalov, odprle se bodo lahko določene trgovine, spet bodo obratovali frizerski saloni. Vračajo se tudi maše z verniki. Vrata odpirajo knjižnice, muzeji in galerije. Zaščitni ukrepi pa ostajajo.

Dovoljena strežba na terasah in letnih vrtovih gostinskih lokalov

Na NIJZ opozarjajo, da naj za mizo sedijo le člani istega gospodinjstva, dokler ne bo spremenjen Odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih. Ta namreč še vedno prepoveduje gibanje, dostop in zadrževanje na javnih krajih, izjema so le ožji družinski člani ali člani skupnega gospodinjstva pod pogojem, da je mogoče ob tem gibanju zagotoviti varno razdaljo do drugih ljudi.

Na terasah in letnih vrtovih gostinskih lokalov bodo morale biti mize razporejene tako, da bo med posameznimi strankami najmanj meter in pol razdalje. Obiskovalci lokalov morajo takrat, ko uporabijo sanitarije ali, ko vstopijo v drug zaprti prostor, uporabiti masko ali drugo obliko zaščite. Izvajalci storitev morajo sanitarije očistiti in razkužiti najmanj vsako uro.

Zaposleni v lokalih kot tudi stranke morajo biti zdravi, brez znakov okužbe dihal kot so nahod, kihanje, kašljanje, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura, motnje okušanja, vonja … Ves čas je potrebno ohranjati 1,5 metra razdalje med ljudmi (to pa ne velja za člane istega gospodinjstva).

Kako je z uporabo stranišča?

V primeru odhoda na stranišče je obvezno nositi masko ali drugo obliko zaščite ustnega in nosnega predela, ki prekrijejo nos in usta. Na odprtih terasah in letnih vrtovih maska ni potrebna. Ker so sanitarije kritična točka za prenos okužbe, svetujejo posamično uporabo.

Sušilniki za roke morajo biti izključeni, svetuje se redno prezračevanje, v primeru mehanskega prezračevanja je prepovedana recirkulacija zraka. NIJZ svetuje gostom, naj se čim manj dotikajo različnih predmetov in površin ter naj si razkužijo roke ob prihodu in po dotikanju katerihkoli nečistih površin ali predmetov že med obiskom in tudi ob odhodu. Z rokami naj se ne dotikajo obraza, zlasti ne ust, nosu in oči. Razkužilo morajo uporabiti pri vhodu in izhodu.

Prepovedana uporaba igral, odstraniti je potrebno časopise

Prepovedano bo uporabljati otroška igrala na terasah in vrtovih, odstraniti je potrebno igrače, časopise in revije ter vse samopostrežne načine postrežbe kot so solatni bar, košarice kruha za več gostov, sladkor, sol, začimbe, kozarce. Po vsakem odhodu gosta je treba razkužiti mizo in druge površine, ki se jih stranke pogosto dotikajo. Uporabo namiznih prtov odsvetujejo.

Odpirajo se tudi trgovine do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora

Odpirajo se tudi trgovine do velikosti 400 kvadratnih metrov prodajnega prostora, z izjemo tistih v trgovskih centrih. Če ima prodajalna v trgovskem centru lasten vhod od zunaj, bo lahko kljub temu odprta. V družbi SES, ki upravlja s trgovskimi centri, so za STA pojasnili, da bodo pri njih zato odprti tudi frizerji, zlatarji, urarji in terase lokalov.

Trgovine, kjer je možno pomerjanje oblačil, bodo morale med drugim zagotoviti razkuževanje in učinkovito prezračevanje kabin za pomerjanje po vsaki uporabi.

Saloni, cerkve, fotografi, fotokopirnice, urarji, zlatarji, šivilje, čevljarji

Z jutrišnjim dnem bo znova mogoče izvajati frizerske, kozmetične in masažne storitve. Stranke se morajo naročati po telefonu, storitve pa lahko opravljajo ob točno določenem terminu, saj čakanje v salonu z izjemo spremljevalcev otrok in invalidov ni dovoljeno.

Znova se bodo odprla vrata cerkva za udeležbo vernikov pri svetih mašah in drugih bogoslužjih. V cerkvi bo moral vsak vernik nositi predpisano zaščitno opremo, obvezno je razkuževanje rok ob vstopu v cerkev, blagoslovljene vode ne bo. Verniki lahko sveto obhajilo prejmejo le na roko, razdalja med verniki mora v klopeh ostati najmanj 1,5 metra, vsaka druga vrsta mora biti prazna, pri čemer omejitve ne veljajo za člane istega gospodinjstva.

Sproščene bodo tudi storitve izdelave in popravil na področju tekstilne, obutvene in usnjarske dejavnosti ter izdelava ključev in storitve fotografov, fotokopirnic, urarjev ter zlatarjev, če je stik s potrošnikom minimalen. Obvezno je upoštevanje navodil NIJZ, na način, da se prepreči možnost okužbe ali je možnost minimalna.

Treningi vrhunskih športnikov

Po besedah vladnih predstavnikov se lahko začnejo tudi treningi vrhunskih športnikov v nekontaktnih disciplinah, možni bodo tudi individualni treningi v ekipnih športih. Glede podrobnosti izvedbe sproščanja treningov po različnih športih naj bi vlada še odločala jutri.

Preberite še: Tudi na Koroškem v ponedeljek vrata odpirajo knjižnice, v torek galerije in muzeji

VIR: zurnal24.si, STA

Dogodki