To je razlog, da se Prednik ni odločil za kandidaturo za predsednika SD

Člani predsedstva SD bodo danes določili kandidatne liste za vodstvene funkcije, ki jih bodo volili na jesenskem kongresu stranke. Po mandat na čelu SD se znova podaja aktualna predsednica Tanja Fajon, njen najresnejši izzivalec, vodja poslanske skupine SD Jani Prednik pa soglasja h kandidaturi ni podal.

Fajonova bi tako utegnila biti edina kandidatka za predsednico stranke.

Prednik sicer v preteklih dneh uradno ni želel pojasnjevati, zakaj se ni odločil za kandidaturo, čeprav je bilo slišati, da ima močno podporo stranke. V današnjem odzivu za STA pa je zapisal, da je po tehtnem premisleku sprejel odločitev, da “vsi igramo za isto ekipo”. Prepričan je, da so ekipa, stabilnost in enotnost tisto, kar Socialni demokrati potrebujejo, da ponovno postanejo “vodilna politična sila”.

Ob tem poudarja, da se kot vodja poslanske skupine zaveda velike odgovornosti, še posebej v času, ko aktualne razmere zahtevajo enotnost in stabilnost, tako stranke kot vladajoče koalicije. Enotno delovanje pa mora biti zagotovljeno na vladni, parlamentarni in lokalni ravni, še ocenjuje Prednik.

Iz stranke je sicer slišati, da ambicij v prihodnosti zasesti stolček na čelu SD še ni povsem opustil. Na zadnjem kongresu je sicer Fajonovo že izzval in takrat presenetil s skoraj tretjinsko podporo članstva.

Med člani SD pa je za zdaj očitno kljub delnemu nezadovoljstvu zaradi slabega rezultata na zadnjih državnozborskih volitvah prevladal strateški premislek o tem, kaj bi za stranko pomenila menjava vodstva kmalu po vstopu v vlado.

Evidentiranih kandidatov, ki so podali soglasje h kandidaturi za posamezne funkcije, v stranki sicer še ne razkrivajo. Da bodo podali soglasje h kandidaturi za podpredsednika stranke pa so v preteklih dneh za N1 potrdili poslanka SD in podpredsednica DZ Meira Hot, pravosodna ministrica in zdajšnja podpredsednica SD Dominika Švarc Pipan ter evropski poslanec in predsednik konference SD Milan Brglez. Stranka ima sicer štiri podpredsednike.

Do sprememb pa bo, kot kaže, prišlo na mestu glavnega tajnika stranke. Dosedanji glavni tajnik Dejan Levanič namreč za to funkcijo ne bo več kandidiral, med njegovimi morebitnimi nasledniki pa se v zadnjih tednih omenja tajnika ljubljanskega mestnega odbora Klemna Žiberta in kranjskega podžupana Janeza Černeta.

Predsedstvo SD bo sicer danes razpravljalo tudi o pripravah na lokalne volitve.