Search
Close this search box.

Te dni poteka v Slovenj Gradcu poletni rokodelski tabor 2023

Mladi rokodelski navdušenci te dni ustvarjajo na Slovenskem rokodelskem taboru 2023, ki poteka v Slovenj Gradcu. Ta je za udeležence brezplačen. Rezultati so navdihujoči.

Po lanskoletni uspešni prvi izvedbi rokodelskih taborov, se te dni ponovno rokodelsko družimo. Člani Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije na pobudo Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport med poletnimi počitnicami v mesecu juliju ponovno organizirajo Slovenski rokodelski tabor 2023, ki poteka v kar devetih slovenskih krajih, kjer delujejo regijski rokodelski centri: v Ribnici, Veržeju, Rogatcu, v Šmartnem pri Litiji, Moravčah, Slovenski Bistrici, Škofji Loki, Idriji in Slovenj Gradcu. Z rokodelci ustvarja več kot 80 otrok in mladih.

Tabor je namenjen učencem in mladostnikom, starim od 12 do 17 let, ki radi aktivno in ustvarjalno preživljajo del počitnic in obenem razmišljajo o svojem prihodnjem poklicu. Mladi lahko tako pobliže spoznajo delo posameznih mojstrov rokodelcev ter skupaj z njimi ustvarjajo svoje izdelke.

V Slovenj Gradcu tabor poteka od petka, 28. julija 2023 in vse do vključno danes, 30. julija 2023, ko se bo ta tudi zaključil. Rokodelski center Koroške je v Slovenj Gradcu pripravil vsebine na temo oblikovanja keramike ter sitotiska.

Prvi dan so najmlajši spoznavali osnove sitotiska ter oblikovanja gline. Drugi dan se je prva skupina (10-11 let) lotila spoznavanja tehnike gnetenja gline in izdelave prvih fizičnih izdelkov. Druga skupina (12-15 let) pa je bila zaposlena s pripravo sit, izrezovanjem negativov in lepljenjem na sito. Po napornem delu je bil čas za osvežitev v bazenu. Prijazno so jih sprejeli v Bazenskem kompleksu Aqualatio – pri njih so plavali in se zabavali. Vrnili so se polni energije in ustvarjalnega duha za kreativno delo v nadaljevanju. Tretji dan pa je namenjen nadgradnji tehnike oblikovanja gline ter tiskanja lastnih motivov na majice. Rezultati pa so naravnost fantastični.

Dejstvo je, da je za ohranjanje in razvoj rokodelstva ključen prenos znanj na mlajše generacije. Tradicionalna znanja in pristopi pa so neskončen vir navdiha in iskanja rešitev za sodobne izzive in sodobno ustvarjalnost.

V luči sprejemanja Zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva in izvajanja aktivnosti v podporo rokodelstvu Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport tudi letos vsebine financira v celoti ter tako omogoča, da so tabori za udeležence popolnoma brezplačni. V sproščenem in ustvarjalnem vzdušju želijo tako mladim omogočiti prostor, kjer lahko spoznavajo svet rokodelstva pod mentorstvom izjemnih strokovnjakov in mojstrov svojih poklicev.

Vir: rokodelci.si in Fb PC Slovenj Gradec

Dogodki

Mladi rokodelski navdušenci te dni ustvarjajo na Slovenskem rokodelskem taboru 2023, ki poteka v Slovenj Gradcu. Ta je za udeležence brezplačen. Rezultati so navdihujoči.