Search
Close this search box.

SwinGradec festival poskrbel za pestro plesno dogajanje, ki je atrij Rotenturna spremenil v fantazijsko prizorišče (FOTO)

Prvi vikend v septembru se je odvijal festival »SwinGradec 2022«, ki ga organizirajo članice in člani kulturnega društva SwinGradec. V dveh dneh so prepletli ples, glasbo – v živo in z DJi, druženje, dogajanje v mestnem jedru ter tako zase in za obiskovalce poskrbeli za pester program, predvsem pa izpeljali vso dogajanje z zadovoljivim obiskom.

Ponovno so poskrbeli za kakovostno glasbo, plesno dogajanje z gosti od drugod in za spremembo Rotenturna v fantazijsko prizorišče, ki je izžarevalo skupno energijo »The Coquette Jazz Band-a«, vrhunskega plesišča polnega swing plesalk in plesalcev.

Četrta izvedba si je prislužila napovedan pripis »festival«, obogatili so dogajanje, predvsem pa so veseli obisk plesalk in plesalcev, ki so v Slovenj Gradec prispeli že v petek. Pripravljeni so bili tudi na deževne razmere, dogajanja nikakor ne bi prestavili na kasnejši termin, ampak bi se preselili v notranjost lokalov oz. v dvorane. »Vreme je ena glavnih sestavin SwinGradca, ampak nikakor niso slabe volje, če bi bil dež, saj imajo rezervni načrt in brez problema izpeljejo urnik. Res se trudimo, da že spomladi osnujemo program, ki je izvedljiv v okviru naših zmožnosti, časovnih in predvsem finančnih. Uredimo prijave na razpise, ki so nam lahko v pomoč za izvedbo in se lotimo zadeve. Potem pa nekje v začetku avgusta sestankujemo, dokler ni že čas za konkretno akcijo.« je povedala predsednica društva Mateja Šavc.

V petek so po enakem konceptu kot so dogodki »poletja v mestu« priredili plesni večer. Izkoristili so prostornost terase in prostora pod teraso hotela Vila Pohorje, kjer so za središče dogajanja razprostrli plesišče. Sobotno dopoldne so obiskovalce pospremili na koncert »Jazz caffe pri Wolfu«, kjer so za glasbeno vzdušje poskrbeli »Pikaja Trio«. In ravno njihovo prisotnost v mestu so izkoristili in jih povabili še na teraso mestne kavarne Ars Cafe. Ob swing repertoarju je minila prva polovica popoldneva, glasba v živo pa je bila pomembna popestritev napovedanega plesnega druženja. Dnevno dogajanje je Mateja pospremila z besedami kako so prišli od ideje do izvedbe: »Ime »Lindy Room« smo si izmislili že pred dvema letoma, ko smo prvič poizkusili privabiti plesalke in plesalce od drugod, da se nam pridružijo že tekom dneva in to je tudi uspelo. »Lindy« je prvi del imena plesa, ki smo se ga do sedaj najbolj učili, »Room« pa je mišljen kot dnevna soba in to je tudi bilo – dnevno druženje ob kavici, brunchu, plesu, soncu. Takšno dopoldne izredno paše v središče mesta in nedvomno bomo to ponovili. Že razmišljamo o decembrskem času, saj je veliko božičnih pesmi primernih za swing plese. Torej kot nalašč za nas in praznično razpoloženje.«

Veliki finale dogodka pa je sprememba atrija Rotenturn v koncertno prizorišče s plesiščem. Povabili so »The Coquette Jazz Band« iz Avstrije, ki ima mednarodno zasedbo in ki že vrsto let blesti na jazz ter swing sceni. »So bili že v Sloveniji, ampak že tako dolgo nazaj, da so jih vsi pogrešali. K nam so prišli v rahlo okrnjeni zasedbi, saj so jih zdesetkale bolezni, ampak so zapolnili vrzel ali bolje rečeno so se okrepili s saksofonistom Jakom Kopačem, ki je prezentiral svoje vrhunsko znanje. Zasedba je idealno ustrezala v ambient in dodala energijo plesišču, plesalci so jim ves čas vračali z neprekinjenim plesom.«

»Delovno ekipo SwinGradca je tokrat sestavljalo 14 članov, ki so delo opravili usklajeno, brez najmanjšega prepira in z jasno vizijo, da se bomo vsi imeli zelo lepo oba dneva festivala. Delamo načrtno, na osnovi predhodnih verzij in iz leta v leto želimo narediti korak naprej, skromen ampak viden napredek v programu in izgledu kulise. Smo že odločeni, da bo tudi leta 23 vse super in da bomo ponovno prvi vikend v septembru vabili v srce mesta, kot to radi rečemo. Ponudili smo vse kar v tem trenutku zmoremo in so obiskovalci sprejeli. Vrnili so nam s pohvalami, z darovi in predvsem s plesom. In to pomeni, da že zdaj gledamo naprej. Na prvi šolski dan bo za nas prvi plesni dan sezone, sobota 2. september pa glavni veliki finale. Idej nam ne manjka in želimo si še več sodelovanj v mestu, ustvariti čim več povezav, ker bo to privabilo domačine. Hvaležne plesalke in plesalci bodo prišli, oni so veseli, da jim ponudimo priliko, kot je pri nas. Brezplačno, brez vstopnin in gostoljubno. Upamo, da bo lahko ostalo tako tudi drugo leto.« je polna upanja Mateja zaključila s poročanjem.

Zdaj so vsi člani iz organizacijske ekipe na kratki pavzi, kaj hitro pa bojo plesali. Kot vsako leto napovedujejo »plesno jesen«, ki jo podpirata MO Slovenj Gradec, OI JSKD Slovenj Gradec in SPOTUR ter mnogi drugi, predvsem lokali, ki vidijo priložnost v sodelovanju.

Kaj načrtuje slovenjgraška občina za območje Rotenturna, si preberite TUKAJ.

Vir: SwinGradec

Fotogalerija

Dogodki

Prvi vikend v septembru se je odvijal festival »SwinGradec 2022«, ki ga organizirajo članice in člani kulturnega društva SwinGradec. V dveh dneh so prepletli ples, glasbo – v živo in z DJi, druženje, dogajanje v mestnem jedru ter tako zase in za obiskovalce poskrbeli za pester program, predvsem pa izpeljali vso dogajanje z zadovoljivim obiskom.