Sviz za čimprejšnje odprtje in normalizacijo delovanja vrtcev

Izvršilni odbor Sviza je na torkovi seji obravnaval tudi problematiko naraščanja števila otrok v vrtcih zaradi nujnega varstva. V sindikatu podpirajo pobudo po čimprejšnjem odprtju in normalizaciji delovanja predšolske vzgoje za vse otroke, ne le za otroke staršev, ki vrtec nujno potrebujejo zaradi narave svojega dela, so sporočili iz Sviza.
Vrtec Slovenj Gradec1

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) Slovenije se je seznanil s pozivi članov k odprtju vrtcev, saj v trenutnih razmerah povečevanja interesa po nujnem varstvu otrok v vrtcih dejansko ne gre več zgolj za nujna varstva. Obenem pa številni vrtci močno občutijo kadrovsko podhranjenost in so primorani podaljševati delovni čas zaposlenim v oddelkih, v veliki meri zaradi priporočil zdravstvene stroke, ki jih ni moč upoštevati ves čas, so poudarili v sporočilu za javnost.

Sviz obenem poziva ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, naj glede na trenutne razmere za vrtce takoj pripravi jasne smernice in navodila.

Ob tem navajajo podatke Skupnosti vrtcev Slovenije, ki kažejo, da je trenutno v slovenskih vrtcih v nujnem varstvu 28 odstotkov otrok, kar je več kot dvakrat več kot v začetku decembra. Tudi podatki Združenja ljubljanskih vrtcev kažejo, da je bilo v vrtce konec oktobra vključenih sedem, 11. januarja pa že 38 odstotkov otrok. Sviz tako podpira pobudo ravnateljev ljubljanskih vrtcev po čimprejšnjem odprtju in normalizaciji delovanja predšolske vzgoje za vse otroke, ne le za tiste, katerih starši delajo, ob vzpostavitvi tudi sistema za varno vključevanje vseh otrok.

V sindikatu opozarjajo, da že sedaj v marsikaterem vrtcu zaposleni podaljšujejo delo v oddelkih tudi preko svojega delovnega časa. Hkrati se povečevanju števila otrok pridružuje tudi kadrovska in organizacijska problematika v njih, saj mnogi zaposleni koristijo pravico do varstva svojih otrok, dodajajo.

V tej luči Sviz meni, da je ob omogočanju vzgojno-izobraževalnega procesa v vrtcih treba izvesti tudi vse potrebne priprave in ukrepe za čimprejšnje odprtje tudi še vsaj prve triade osnovnih šol.

Odgovornost leži na ministrstvu za izobraževanje, ki se kljub številnim pozivom sindikata doslej s predstavniki zaposlenih še vedno ni pripravljeno dogovarjati o rešitvah za posebne okoliščine, v katerih delujejo vrtci in šole v času epidemije, so še dodali v Svizu.

Preberite še: Takšno je stanje v koroških vrtcih v času epidemije, Tudi v vrtcu Ravne narašča število staršev, ki nujno potrebujejo varstvo

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.