Search
Close this search box.

Svet Koroške regije ostro nasprotuje zaprtju večine mejnih prehodov z Avstrijo

Potem, ko je vlada sprejela zaostrene ukrepe za prehod državne meje, ki so v veljavo stopili danes, se je oglasil tudi Svet Koroške regije, ki ostro nasprotuje zaprtju večine mejnih prehodov s sosednjo Avstrijo.

Kot je znano je prehod v sosednjo Avstrijo 24 ur na dan mogoč le na petih mejnih prehodih v Sloveniji, ki so opredeljeni kot kontrolne točke A, med njimi pa ni nobenega prehoda na Koroškem. Med kontrolne točke B spada šest mejnih prehodov, med njimi dva Koroška (Holmec in Vič, ki delujeta samo v določenem času).

Preberite še: Korošci, ki na delo odhajajo v sosednjo Avstrijo, lahko mejo prečkajo le na dveh mejnih prehodih

Za delavce iz Koroške, ki na delo odhajajo v Avstrijo to pomeni bistveno daljšo pot, velike organizacijske težave, višje stroške in tudi večjo obremenitev. Svet Koroške regije je zato na vlado in pristojna ministrstva naslovil protestno pismo, v katerem zahtevajo, da se med kontrolne točke A za 24 urni prehod meje uvrstijo tudi mejni prehodi Holmec, Vič in Radlje ob Dravi, vsi ostali pa naj se uvrstijo med kontrolne točke B.

Protest proti zaprtju mejnih prehodov z Avstrijo v Koroški regiji:

Pri tem naj omenimo, da je tudi Jani Prednik na vlado naslovil poslansko pobudo, kjer zahteva odpiranje mejnih prehodov za delovne migrante. Več TUKAJ.

Dogodki