Search
Close this search box.

Jani Prednik na vlado naslovil pobudo za odpiranje mejnih prehodov za delovne migrante

Jani Prednik je na Vlado RS naslovil poslansko pobudo za odpiranje mejnih prehodov za delovne migrante. Med drugim opozarja, da je "včerajšnja novica o dodatnem, nepričakovanem in nenadnem zaostrovanju prehajanja državne meje negotovost delovnih migrantov še dodatno poglobila." Pobudo objavljamo v celoti.

Vlada RS se je po priporočilu strokovne skupine odločila za popolno zaporo države oziroma t.i. lockdown med 1. in 11. aprilom. Med številnimi ukrepi je tudi uvedba dodatno zaostrenega režima prehajanja državnih meja, ki pa je za razliko od ostalih ukrepov v veljavo stopil praktično že naslednji dan po odločitvi Vlade RS, in sicer 29. marca 2021.

Delovni migranti se tudi sedaj, kot že ničkolikokrat zaradi vedno novih pravil prehajanja državne meje, soočajo z veliko negotovostjo. Ta se pri marsikomu poglablja tudi v bojazen za službo, ko se praktično za dan naprej več ne more predvideti, kako se bo lahko prehajalo državno mejo; kje, kdaj in pod kakšnimi pogoji.

To negotovost še stopnjuje včerajšnja nenadna odločitev Vlade RS, ki je mnogo delovnim migrantom s Koroške in Štajerske še dodatno otežila že tako otežkočen prehod državne meje, kot da že ni dovolj, da so določeni mejni prehodi sedaj zaprti, drugi pa so odprti le del dneva.

To med ljudmi povzroča veliko stisko. Delovni migranti se morajo zaradi zaostrenega režima prehajanja državne meje do odprtih mejnih prehodov voziti precej dlje časa, na primer z zaprtjem mejnega prehoda v Radljah se je pot do naslednjega odprtega mejnega prehoda po sila obremenjeni in na odsekih nevarni cesti podaljšala za uro vožnje. Problem pa je tudi ta, da mnogo delovnih migrantov svoje delo opravlja v različnih, tudi nočnih izmenah, kar pomeni, da morajo prehajanje državne meje prilagoditi takrat delujočim mejnim prehodom, kar jim še dodatno podaljšuje čas vožnje in otežuje prihod na in z dela.

Kot že povedano, je včerajšnja novica o dodatnem, nepričakovanem in nenadnem zaostrovanju prehajanja državne meje negotovost delovnih migrantov še dodatno poglobila.

Zato na Vlado RS dajem poslansko pobudo:

da se nemudoma! sprejme smiseln in življenjski načrt prehajanja državne meje, predvsem za delovne migrante in tiste, ki morajo državno mejo prehajati zaradi neodložljivih obveznosti,  na način,

  • da se za odpro mejni prehodi, ki so na obmejnih območjih prepoznani kot tisti, preko katerih prehajajo mejni migranti (statistika dnevnih prehodov meja),
  • da se za prehajanje državne meje za 24 ur odpro tisti mejni prehodi, zaprtje katerih povzroča znatno podaljšanje poti do naslednjega mejnega prehoda, kar vpliva tako na varnost v prometu, prav tako pa zaprtje nekaterih mejnih prehodov veča gnečo na drugih, odprtih mejnih prehodih, s tem pa se povečuje tudi epidemiološko tveganje ter nesorazmerno bremeni naše državljanke in državljane, ki zaradi dela dnevno prehajajo državno mejo.

Preberite še: Korošci, ki na delo odhajajo v sosednjo Avstrijo, lahko mejo prečkajo le na dveh mejnih prehodih

Besedilo: Poslanska skupina Socialnih demokratov