Search
Close this search box.

Svet DeSUS za vodjo stranke do kongresa izvolil podpredsednika stranke Balažka

Po odstopu Karla Erjavca z mesta predsednika DeSUS na današnji seji sveta stranke so člani sveta za začasnega vodjo izvolili podpredsednika Antona Balažka. Ta napoveduje iskanje tistih točk, ki jih bodo okrepile, volilni kongres pa bo po določilih statuta v letu dni. Svet je sicer tudi potrdil predlog izvršnega odbora, da bodo zmerna opozicija.

Svet stranke DeSUS je danes odločal tudi o predlogih izvršnega odbora, in sicer, da bodo zmerna opozicija in da ne bodo člani KUL. Medtem pa niso odločali o Erjavčevem predlogu za zamenjavo generalnega sekretarja stranke. Na tem mestu je želel Zlatka Ficka, a po Erjavčevem odhodu generalna sekretarka ostaja Lidija Štruc.

Svet DeSUS je za vodjo do kongresa izvolil 63-letnega Antona Balažka, ki je bil podpredsednik stranke od februarja lani. Bil je tudi župan Občine Lendava.

Balažka je za vodjo stranke do kongresa na tajnem glasovanju podprlo 23 članov sveta, 13 jih je bilo proti. Kot je v izjavi za medije pojasnil Balažek, še ni natančneje znano, kdaj bo kongres, da bo po statutu v enem letu, lahko pa da ga bodo sklicali tudi že čez tri mesece. To je po njegovih besedah odvisno tudi od tega, kaj bo pokazala analiza, kaj je za stranko dobro in smiselno.

Balažek je po izjavi za medije nadaljeval sestanek z vodstvom stranke in poslanci. Poudaril je, da bodo poskušali predvsem najti tiste točke, ki jih bodo okrepile, izogibati pa se bodo poskušali nepotrebnim konfliktom. Glede tega je optimist in upa, da bodo našli konsenz, je dodal.

Erjavčevega dela na čelu stranke v zadnjih treh mesecih ni želel ocenjevati. O predhodnikih vse dobro,” je dejal in dodal, da bi bilo takšno ocenjevanje neproduktivno. “Mi se bomo ozirali naprej, poskušali bomo najti svetle točke, ki jih tudi članstvo pričakuje,” je napovedal.

Balažek prav tako ni želel govoriti o morebitnih imenih bodočih predsednikov stranke. Pojasnil je, da so se zadeve danes odvijale zelo hitro, da je bil Erjavčev odstop za marsikoga, tudi zanj, presenečenje. “Tako da potrebujemo nekaj časa, da strnemo vrste, ohladimo glave in gremo naprej,” je dejal.

Na vprašanje, ali je pričakovati še kakšne izstope iz stranke, je odgovoril, da bodo videli.Mislim, da je v vsaki stranki dinamika, da ljudje prihajajo in odhajajo. Želim, da bi jih več prišlo kot odšlo, ampak za to bo potreben čas,” je ocenil. Kot je pojasnil, se namreč njihovi problemi niso nakopičili v enem letu ali v enem mesecu in zato bo po njegovem mnenju tudi potreben čas, da se to uredi.

Tudi vprašanje glede položaja kmetijskega ministra Jožeta Podgorška, ki kljub decembrskemu odhodu DeSUS iz koalicije ostaja član vlade, po Balažkovih besedah ostaja odprto.

Pred začetkom seje je poslanec Simonovič v izjavi za medije ocenil, da je danes dan D, ki bo pokazal, koliko so resna in odgovorna stranka. “Če smo zreli – jaz upam, da smo -, se bomo znali poenotiti in poiskati poti, kako naprej,” je dejal. Simonovič danes ni pričakoval Erjavčevega odstopa s položaja. Na nekatere pozive, naj si poslanci DeSUS najdejo drugo stranko, če ne morejo spoštovati sklepov stranke, pa je odgovoril: “Če bomo začeli s takimi, je boljše, da gremo narazen.”

Vodja poslancev Franc Jurša pa je na omenjene pozive ob prihodu na sejo sveta odgovoril, da si to eni želijo, da pa so med njimi tudi taki, ki morajo sebi poiskati drugo stranko, da bodo tam lahko delovali. Obenem je poudaril, da je pred njimi zahtevna situacija, ki jo morajo razrešiti, če želijo, da ta stranka obstane.

STA objavlja seznam dosedanjih predsednikov stranke:

1990 – 1991 Ivan Sisinger
– eden od ustanoviteljev Zveze društev upokojencev Maribor, ki se je pozneje preimenovala v Demokratično stranko zveze upokojencev Maribor

1991 – 1993 Rado Lipič

1993 – 1999 Jože Globačnik
– odstopil leta 1999 zaradi zdravstvenih razlogov

1999 – 2002 Janko Kušar
– izvoljen na seji po odstopu Globačnika
– pred kongresom 2002 se je odločil umakniti iz stranke

2002 – 2005 Anton Rous
– izvoljen na kongresu 2002

2005 – januar 2020 Karl Erjavec
– izvoljen na kongresih 2005, 2009, 2013 in 2017

januar – september 2020 Aleksandra Pivec
– izvoljena na kongresu januarja 2020, septembra je zaradi izgube zaupanja v stranki odstopila
– za čas do kongresa je stranko zastopal Tomaž Gantar

december 2020 – danes Karl Erjavec
– izvoljen na volilnem kongresu 5. decembra, ki je zaradi epidemioloških razmer potekal dopisno. Odstopil je po oceni, da konsolidacija stranke ni mogoča
– svet DeSUS je za vodjo stranke do kongresa izvolil podpredsednika DeSUS Antona Balažka

Dogodki

Po odstopu Karla Erjavca z mesta predsednika DeSUS na današnji seji sveta stranke so člani sveta za začasnega vodjo izvolili podpredsednika Antona Balažka. Ta napoveduje iskanje tistih točk, ki jih bodo okrepile, volilni kongres pa bo po določilih statuta v letu dni. Svet je sicer tudi potrdil predlog izvršnega odbora, da bodo zmerna opozicija.