Search
Close this search box.

Število okužb v državi še naprej pada. Cepljeni naj se ob sumu na okužbo ne testirajo s hitrimi testi, temveč s PCR-testi

V torek so v Sloveniji ob opravljenih 5.930 PCR testih potrdili 1.186 okužb z novim koronavirusom (dan pred tem ob 5.278 PCR testih 1.308 okužb). Pozitivnih je bilo 20 odstotkov opravljenih PCR testov (dan pred tem 22,8 odstotek).

Včeraj so opravili tudi 29.139 hitrih antigenskih testov na okužbo z novim koronavirusom (dan pred tem 40.486), katerih pozitivne izvide potrjujejo še s PCR-testi.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 1.001, dan pred tem 1,027, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev 649 (dan pred tem 644). Po oceni NIJZ je v državi aktivnih okužb 13.743, dan pred tem 13.645.

Pred tednom dni so v Sloveniji ob 6745 PCR-testih potrdili 1364 novih koronavirusnih okužb. Pozitivnih je bilo 20,2 odstotka testov. V bolnišnicah so zdravili 347 covidnih bolnikov, od tega 75 na intenzivni negi.

Po zadnjih podatkih sledilnika v bolnišnicah zdravijo 384 covidnih bolnikov, od teh jih 105 potrebuje intenzivno zdravljenje. Umrlo je 8 covidnih bolnikov.

Pri tem naj omenimo, da se po navedbah pristojnih kljub povečanju števila cepljenih po uvedbi PCT-pravila, različica delta še naprej širi. Med okuženimi so tudi polno cepljeni, tudi med bolniki, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Pri tem je sicer opaziti precejšnjo razliko v razmerju cepljeni/necepljeni pri zdravljenju na intenzivni negi in na covidnih oddelkih. Še vedno se namreč v bolnišnicah zdravijo večinoma necepljeni. Ob tem je glede testiranja cepljenih za MMC spregovorila vodja svetovalne skupine Mateja Logar.

“Polno cepljenim svetujemo, da se ne testirajo s hitrimi antigenskimi testi, ker pri cepljenih niso dovolj zanesljivi, sploh v začetku bolezni, ampak se morajo testirati s PCR-testom,” je za MMC Logarjeva. Ob tem je še dodala, da se lahko ob znakih okužbe ali sumu na okužbo, npr. zaradi tveganega stika, cepljeni na PCR-testiranje naročijo pri izbranem zdravniku.

Na vprašanje, ali namerava svetovalna skupina vladi svetovati ponovno uvedbo brezplačnega množičnega testiranja, vodja svetovalne skupine odgovarja, da “v taki obliki, kot je bila pred dostopnostjo cepljenja, nikakor ne”.

Dogodki