Search
Close this search box.

Starša junakinje Elly pripeljala Junake 3. nadstropja na nepozabno doživetje na Koroško (FOTO)

Koroško so obiskali Junaki 3. nadstropja ter se povsem prepustili njenim čarom. Doživeli so nekaj pustolovščin in nepozabne spomine, ki jih bodo z veseljem nosili v srcu. Seveda pa jim je izlet polepšala tudi dobrosrčna družina Fratar s katero imajo posebno prijateljsko vez.

Pri oblikovanju programa za letošnje leto so načrtovali 11 dogodkov, ki so namenjeni druženju, novim doživetjem in medsebojni opori družin otrok z rakom. Ko sta na izletu na Krasu starša Junakinje Elly dala pobudo za dodaten izlet – izlet na Koroško, se jim je zdelo malo verjetno, da bi lahko v natrpan urnik letošnjega leta umestili še en izlet.

Ampak, kot pravi rek, kjer je volja, tam je pot. Program, ki sta si ga zamislila, je bil tako dober, da so ga preprosto morali izpeljati. Hitro so uskladili datum in začeli z načrtovanjem podrobnosti. Malo jih je skrbelo, da zaradi oddaljenosti in slabših prometnih povezav do Koroške, zanimanja za ta izlet ne bo toliko kot za druge dogodke. Izkazalo se je, da so se zelo zmotili. Prosta mesta so bila hitro zapolnjena, čakalna vrsta pa se je iz dneva v dan daljšala. Staknili so glave in program prilagodili tako, da so lahko sprejeli prav vse družine, ki so se dogodka želele udeležiti.

Preteklo soboto, 3. junija 2023 so se v velikem številu zbrali na Koroškem. Avtobus je že zelo zgodaj začel dolgo pot iz Ljubljane do prve postaje na Muti. Dan so začeli z obiskom Koroških splavarjev – flosarjev. Niti nekoliko slabše vreme in dopoldanski dež jim ni pokvaril zabave, saj so imeli seboj veliko mero dobre volje in optimizma. Flosarji so pripravili krasno vzdušje, otroci so lahko preizkusili vesla, postregli so jim z okusen flosarski golaž, program pa jih je med drugim tudi do solz nasmejal. Za gostoljubje in ugodno ponudbo se jim iz srca zahvaljujejo.

Pot so nadaljevali proti vasi olimpijcev – v Črno na Koroškem, kjer se je skupina najpogumnejših in adrenalina željnih odpravila na adrenalinski spust z Olimplinom. Spust po najdaljši jeklenici v Sloveniji predstavlja pustolovščino, ki za vedno ostane v spominu. Udeleženci so se kljub začetnemu straho-spoštovanju pogumno pripeli in “poleteli” 220 m nad čudovito pokrajino. Prav vsi so bili nad doživetjem navdušeni. Neverjetno izkušnjo so jim omogočili po ugodni ceni ter z brezplačnim prevozom skupine do tja, ki jo je omogočilo podjetje Kamot.

Ostali so se odpravili v Mežico. Tam so jih lepo sprejeli v Podzemlju Pece. Nadeli so si čelade, se opremili s svetilkami in se s pravim rudarskim vlakcem zapeljali 3,5 km v goro ter 700 m pod površje Zemlje v rudnik, kjer so nekoč kopali svinec in cink. Že sama vožnja z vlakcem je bila prav posebna izkušnja. V rudniku so si ogledali stroje in orodje, ki so ga uporabljali pri izkopavanje, ter se podali po delu rovov.

Manjša skupina staršev z majhnimi otroki se je v tem času odpravila na prav poseben “Čebelji sprehod” po Mežici – INTER APIUM Mežica. Vodnika sta po poti povedala veliko zanimivosti o kraju, čebelarstvu in ljudeh. Privoščili so si prav posebno medeno kavo, ki so jo pripravili v Marinka pubu. Na svojem Facebook profilu so zapisali: “Hvala lastniku Lovro Miler za prijaznost in brezplačno postrežbo. Najlepša hvala tudi vodnikoma za vse informacije in prijetno družbo.”

Dan so vsi skupaj zaključili s piknikom v Šentanelu. Za pogostitev v čudovitem ambientu je poskrbela Mesarija in trgovina Sedovšek. Za odlične sladice pa so z donacijo poskrbeli v znani slaščičarni s Prevalj – Polanšek.

Kmalu je posijalo sonce in dopoldanski dež je bil hitro pozabljen. Druženje je bilo veselo, za najmlajše so poskrbeli v Hop&Jump z napihljivimi igrali, ki so še dodatno risala nasmehe in iskrice v otroških očeh. Starejši otroci in starši pa so se lahko preizkusili v nogometu in košarki.

Z obiskom jih je razveselila tudi družina Fratar iz Dravograda, ki so se jim ob tej priložnosti vnovič zahvalili za njihovo dobrosrčnost, trud in delo, ki so ga nesebično vložili v to, da je dobrodelna Katra dosegla tako visoko ceno.

Medeni raj Perger iz Slovenj Gradca je otrokom podaril pisane in zelo okusne lizike, Grega Ravnjak iz Happy Memories je poskrbel za prelepe fotografije in spomin, ki ne bo šel nikoli v pozabo.

Hvala vsem, ki so pomagali, da je bil izlet izvedljiv tudi finančno, toliko ljudi z odprtim srcem, ki jim dajete novo upanje ter ste jim narisali srečo na Koroškem za en dan, a nepozabne spomine za vselej. Hvala TAB – Tovarna akumolaturskih baterij, Tesnila GK, Ekstera, Vertikala, Občina Prevalje, Saint Gobain Slovenia, Prislan, Slemenšek d.o.o., Arocnt ip, Arcont Okna&vrata.

“Hvala vsem družinam, ki ste se odpravile na dolgo pot na Koroško, da smo skupaj preživeli še en prekrasen dan. Zares smo hvaležni, da radi pridete na naše dogodke in da čutite pripadnost društvu. Društvo ne pripada posameznikom, ki ga vodimo. Društvo je del vseh nas, Junakov, skupaj mu dajemo smisel. Last but not least pravijo Angleži. Na koncu, ampak v resnici najpomembnejše. Matjaž in Nea Čepelnik, starša Junakinje Elly. Brez vaju tega dogodka ne bi bilo.”

Vir: Fb Društvo Junaki 3. nadstropja

Dogodki

Koroško so obiskali Junaki 3. nadstropja ter se povsem prepustili njenim čarom. Doživeli so nekaj pustolovščin in nepozabne spomine, ki jih bodo z veseljem nosili v srcu. Seveda pa jim je izlet polepšala tudi dobrosrčna družina Fratar s katero imajo posebno prijateljsko vez.