Search
Close this search box.

Sprememba pri izplačilu denarne pomoči ob rojstvu otroka v MO Slovenj Gradec

Mestna občina Slovenj Gradec vsem svojim občankam, ki imajo ob rojstvu otroka skupaj z otrokom prijavljeno stalno bivališče na območju njihove občine, podarja enkratno denarno pomoč v višini 200 EUR. 

Podžupanja ga. Martina Šisernik je pred dnevi na svojem Facebook profilu zapisala, da je dobila vprašanje občanke, mamice glede izplačila denarne pomoči. Zanimalo jo je zakaj pri drugorojencu (rodila je oktobra 2019) ni prejela čestitke Mestne občine Slovenj Gradec in priloženega obrazca za izplačilo denarne pomoči, tako kot pred tremi leti ob rojstvu prvorojenca.

Izplačilo denarne pomoči ob rojstvu otroka v Mestni občini Slovenj Gradec

Podžupanja je podala pojasnilo za vse, ki se sprašujejo isto kot omenjena mamica. In sicer: od 17.02.2018 izplačujejo Denarno pomoč ob rojstvu otroka v višini 200€. Pomoč velja za vse novorojence s stalnim prebivališčem v Slovenj Gradcu. Do leta 2018 so s strani Upravne enote Slovenj Gradec pridobili podatke o novorojenih otrocih s stalnim prebivališčem v Mestni občini Slovenj Gradec.

Na osnovi GDPR, ki je vsem pravnim osebam naložil skrbnejše varstvo osebnih podatkov, pa podatkov o novorojenih otrocih s strani Upravne enote, brez predhodno pridobljenega soglasja staršev, ne morejo več pridobivati, je pojasnila ga. Šisernik. Mati, oče ali zakoniti skrbnik novorojenca z vlogo, ki jo pridobi na spletni strani mestne občine ali v njihovi glavni pisarni, občinski opravi poda najprej Soglasje za vzpostavitev, vodenje zbirk v zvezi z reševanjem dodelitve denarne pomoči. Po uradno pridobljenih podatkih občinska uprava, na osnovi Zakona o splošnem upravnem postopku (ZUP), v roku 30 dni od prejema vloge, izda odločbo. Na podlagi vročene odločbe se v roku 15. dni izvede izplačilo na tekoči račun vlagatelja oziroma vlagateljice.

V letu 2019 je bilo v Mestni občini Slovenj Gradec izplačanih 129 denarnih pomoči novorojencem, kar je 25.800€.

Enkratna denarna pomoč ob rojstvu otroka je občinska finančna pomoč družini, ki ni obdavčena in od katere se ne plačuje dohodnina.

Uveljavljate jo lahko na podlagi podane vloge, katere obrazec je objavljen na spletni strani Mestne občine Slovenj Gradec.

Vsaka mamica, ki rodi v slovenjegraški bolnišnici pa za novorojenčka prejme tople copatke, ki jih spletejo Muce copatarice. Več TUKAJ. Preberite tudi, koliko otrok se je rodilo v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec v preteklih letih: V slovenjgraški bolnišnici po desetletju spet prek tisoč novorojenčkov.

VIR: MO SG, FB Martina Šisernik

Dogodki