Search
Close this search box.

V slovenjgraški bolnišnici po desetletju spet prek tisoč novorojenčkov

Fotografija je simbolična.

V porodnem bloku Splošne bolnišnice Slovenj Gradec se je lani rodil 1001 novorojenček, od tega 492 deklic in 509 dečkov. Število novorojenčkov je tako prvič po desetletju spet preseglo številko tisoč, so pojasnili v bolnišnici. V letu 2018 se je v slovenjgraški bolnišnici rodilo 964 malčkov.

PREBERITE TUDI: Slovenjgraški župan v porodnišnici obiskal prva letošnja Korošca (FOTO)

V koroški bolnišnici so veseli, da narašča število novorojenčkov. Lani so tako našteli 988 porodov, od tega je bilo 13 porodov dvojčkov. V letu 2018 pa so našteli 957 porodov, od tega so sedemkrat na svet pospremili dvojčke. Petina porodov v letu 2018 je potekala s carskim rezom.

V bolnišnici so ocenili, da število porodov narašča tudi zato, ker imajo nove in bolje opremljene prostore, ker se porodnice pri njih dobro počutijo in ker imajo različne možnosti porodov. Porodni blok od aprila 2017 deluje v novih prostorih, v katerih so štiri porodne sobe, ki omogočajo rojevanje v različnih porodnih položajih. Ena izmed porodnih sob omogoča tudi porod v vodi, porodnicam pa je na voljo tudi več metod lajšanja obporodnih bolečin.

Novorojenčki v slovenjgraški bolnišnici že vrsto let ob rojstvu prejmejo pletene volnene copatke. Te v zadnjem obdobju zanje pletejo udeleženke študijskega krožka Pletem in razveseljujem v okviru zavoda Mocis. Ideja o darovanju copatk novorojenčkom se je sicer leta 2013 ob rojstvu pravnuka porodila Berti Mori iz Dravograda, ki so se ji kasneje pridružile še druge pletilje. Tako so v minulih letih novorojenčkom podarili več tisoč parov volnenih copatk.