Search
Close this search box.

Smreka iz Golavabuke na licitaciji dosegla rekordno ceno v svoji kategoriji

Danes, 15. marca 2023, je potekal dan odprtih vrat na lokaciji licitacije vrednejših lesnih sortimentov v Slovenj Gradcu.

Na lokaciji 17. licitacije vrednejših lesnih sortimentov na Podgorski cesti v Slovenj Gradcu, v organizaciji Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline, v sodelovanju z Zvezo lastnikov gozdov Slovenije in Zavodom za gozdove Slovenije, je danes, 15. marca 2023 ob 10. uri, potekal dan odprtih vrat in razglasitev rezultatov licitacije. Letošnje leto je na licitacijo prispelo 9.566 hlodov v lasti 1019 lastnikov gozdov, ki so skupaj merili rekordnih 9.720,20 kubičnih metrov. Med zbranimi hlodi je bilo veliko visokokakovostnih hlodov javorjev rebrašev, ki so jih lastniki pripeljati tudi iz Posavja, iz krajev blizu Zagorja in Trbovelj, sicer pa se je na licitaciji zbrala hlodovina iz celotne Slovenije.

Kot smo že napovedali, je tudi letošnja, že 17. licitacija postregla s presežki. Licitacije se je udeležilo kar 53 kupcev, največ jih je bilo iz Slovenije, sledijo pa kupci iz Avstrije (12), Italije (7), Nemčije (5), Hrvaške (3), Madžarske (2), Češke (2), Srbije in Švice (1). V primerjavi s prvo licitacijo, ki je potekala pred sedemnajstimi leti, ko je na licitacijo prispelo le 890 hlodov v skupni izmeri 618,30 kubičnih metrov, za katere se je zanimajo 16 kupcev, so rezultati letošnje licitacije zavidanja vredni.

Najvišjo ceno je tudi na letošnji licitaciji dosegel hlod Gorskega javorja, katerega cena po kubičnem metru je dosegla zavidljivih 14.960,00 €. Za cel hlod tega javorja bo moral kupec tako odšteti 23.487,20 €., ki pravi, da tako lepih hlodov, kot so bili razstavljeni lani, letos ni bilo. Sicer tudi lanskega cenovnega rekorda niso presegli, a vseeno skupni izkupiček letošnje licitacije znaša 4,5 milijona €.

V spodnjem prispevku si poglejte video izjavo Jožeta Jeromla iz Društva lastnikov gozdov Mislinjske doline:  

Najvišjo ceno za hlod smrekovega lesa, 1.530,00 € na kubični meter, pa je dosegel hlod, ki prihaja iz občine Slovenj Gradec. Častitljiva smreka, ki je rasla kar 135 let na Golavabuki, je zagotovo razveselila svojega lastnika, Cirila Detečnika.

Med ostalimi vrstami pa so letos po ceni prednjačili hrast, macesen in smreka, ki so prav tako dosegli rekordne cene.

Organizatorji so z letošnjo licitacijo zadovoljni, a so na žalost zaradi datumske zamaknitve licitacije za en mesec izgubili pomembna kupca iz Kitajske in Turčije, na lokaciji pa je ostalo kar precej lesa, kar nekaj gorskega javorja povprečne ali slabše kakovosti, zato se podajajo v drugi krog licitacije, ki že teče. Za ta les pa se že zanimajo tudi kupci iz tujine.

Župan Občine Slovenj Gradec, Tilen Klugler, ki se je dogodka tudi udeležil, pa je poudaril pomen licitacije za Slovenj Gradec, ter pohvalil delo organizatorjev. Je pa tudi poudaril, da se na občini zavedajo lokacijske problematike dogodka, ter da si prizadevajo poiskati trajno ustrezen prostor za prihodnje licitacije.

FOTOGALERIJA:

Vir: Društvo lastnikov gozdov Mislinjske doline, STA

Dogodki

Danes, 15. marca 2023, je potekal dan odprtih vrat na lokaciji licitacije vrednejših lesnih sortimentov v Slovenj Gradcu.