Search
Close this search box.

Licitacija vrednejših lesnih sortimentov v Slovenj Gradcu bo zagotovo postregla s presežniki

Na kraju je zbranih skorajda 10.638,70 kubičnih metrov in 9.566 kosov najvrednejše hlodovine, pretežno iz slovenskih gozdov. Dan odprtih vrat licitacije bo potekal 15. marca.

V Slovenj Gradcu je na prostoru za licitacijo ob Podgorski cesti, vse nared za letošnjo licitacijo vrednejših lesnih sortimentov. Po tem, ko so organizatorji, Zveza lastnikov gozdov, zaradi visokih temperatur v začetku januarja izvedbo licitacije premaknili za več kot en mesec, so po obilnem sneženju in zmrzaljo v prvih dneh februarja, na mesto licitacije le lahko začeli dovažati hlodovino.

Po podatkih organizatorja, Jožeta Jeromla iz društva lastnikov gozdov Mislinjske doline, so na mestu licitacije uspeli zbrati rekordno količino lesa. V vseh dosedanjih licitacijah, letošnja je 17. zapovrstjo, je organizatorjem skorajda vsakič uspelo podreti rekorde. Tako po količini zbranega lesa kot tudi po odkupnih cenah.

Lani smo licitacijo poimenovali kar »licitacija presežnikov«, saj so organizatorji zbrali 6843 kubičnih metrov lesa, dosegli pa so tudi najvišjo odkupno ceno za hlod gorskega javorja, 47.838 evrov. Najvišja cena za kubični meter iste drevesne vrste je bila 23.800 evrov, prvih šest najbolje prodanih hlodov pa so bili gorski javorji. Dobro so se prodajali tudi oreh, macesen, hrast in smreka. Kot je povedal Jeromel, je letos ponovno zbrana rekordna količina zbrane hlodovine.

Na mestu licitacije je zbranih 10.638,70 kubičnih metrov in 9.566 kosov najvrednejšega lesa, ki ga je prispevalo več kot 1000 lastnikov gozdov. Med zbranimi hlodi je velika količina visokokakovostnih hlodov javorjev rebrašev. Veliko tovrstne hlodovine so lastniki pripeljali iz Posavja, iz krajev blizu Zagorja in Trbovelj, sicer pa je na licitaciji zbrana hlodovina iz vse Slovenije. Če je med njimi tudi kandidat, ki bi presegel lansko rekordno ceno po hlodu ali po kubičnem metru, bo znano 2. marca, ko bo po ogledih kupcev sledilo odpiranje ponudb. Kupci si bodo hlodovino lahko ogledovali po 21. februarju,

Dan odprtih vrat pa bo skupaj z razglasitvijo rezultatov potekal 15. marca 2023, ob 10. uri na prireditvenem prostoru ob Podgorski cesti v Slovenj Gradcu.

Vir: Viharnik

Dogodki

Na kraju je zbranih skorajda 10.638,70 kubičnih metrov in 9.566 kosov najvrednejše hlodovine, pretežno iz slovenskih gozdov. Dan odprtih vrat licitacije bo potekal 15. marca.