Search
Close this search box.

Slovenska vojska pomagala mežiškim planincem (FOTO)

O tem, da sta leto 2018 mežiško planinsko dejavnost zaznamovali dve častitljivi obletnici, 90. obletnica otvoritve prve Uletove koče ter 60. obletnica otvoritve sedanjega Doma na Peci, ki je (pre)potreben obnove smo že poročali TUKAJ. Kot smo danes izvedeli od predsednika PD Mežica Andreja Mlinarja pa v teh dneh poteka na Peci tudi obnova tovorne žičnice.

Med pogovorom smo izvedeli, da je včeraj na območju Pece potekala delovna akcija. Članom PD Mežica je namreč na pomoč priskočila Slovenska vojska, ki je poskrbela za prevoz materiala, potrebnega za obnovo tovorne žičnice na Peci.  

»Člani Slovenske vojske so nam na Peco prepeljali 4 pakete materiala, ki ga potrebujemo za obnovo tovorne žičnice, ki jo nujno potrebujemo za oskrbo koče v zimskem času,« je razložil Mlinar, ki je še povedal, da je en paket tehtal približno 600 kg.

Zanimalo nas je tudi, kako poteka obnova doma. Mlinar je dejal, da so do zdaj uspešno prenovili sanitarije oziroma WC-je z umivalniki in zmontirali toplotno črpalko za sanitarno vodo. Nekaj zaključnih del sicer še manjka, vendar jih bodo končali še pred zimo. »Delali bomo, dokler bo nam vreme to dopuščalo,« je napovedal Mlinar, ki je še omenil, da se bodo naslednje leto lotili obnove zunanjosti koče vključno z zamenjavo strehe.  

PD Mežica pa lahko pri obnovi koče še vedno pomagate tudi vi, in sicer s prostovoljnimi oziroma donacijskimi prispevki, ki jih društvo zbira na TRR: SI56 0247 0001 0889 732 (Planinsko Društvo Mežica, Trg 4. Aprila 4, 2392 Mežica; račun je odprt pri NLB).

Pri tem naj še omenimo, da je dom na Peci v zimskem času odprt ob sobotah, nedeljah in praznikih. Za dežurstvo in oskrbo pa poskrbijo prostovoljci oziroma člani PD Mežica. Koča je zaprta v primeru slabega vremena in morebitnega težkega dostopa. Več informacij o obratovalnem času koče najdete na Facebook strani društva, kjer vas tedensko obveščajo o spremembah in novostih glede obratovanja koče.

Preberite tudi: Z oktobrom večina planinskih koč zapira svoja vrata

Za konec je Mlinar še dodal, da vabi vse planince in pohodnike, da obiščete njihovo kočo in si pogledate novosti letošnje prenove.