Search
Close this search box.

Z oktobrom večina planinskih koč zapira svoja vrata

Letošnja poletna planinska sezona je končana, po besedah nekaterih oskrbnikov planinskih koč, je bila v splošnem uspešna. Jeseni pa večina koč zapre svoja vrata, zlasti med tednom.

Z oktobrom so planinske koče v visokogorju večinoma zaprle svoja vrata, nižje ležeče pa prešle na jesensko-zimski delovni čas. Nekatere koče bodo odprte le ob lepem vremenu, druge ob koncih tedna, od petka popoldan do nedelje zvečer …

Zato pred odhodom v gore preverite, ali so le te še odprte ali ne. Na pot se pa odpravite z dobro založenim nahrbtnikom, v katerem naj bosta malica in zadostna količina pijače. Seveda pa ne pozabite na primerno obutev, obleko in opremo, saj so dnevi že krajši, temperature v gorah pa že precej nizke.

Koča na Pikovem bo od 1. oktobra 2019 odprta samo po predhodnem dogovoru (za zaključene skupine). Priljubljene postojanke, na Peci, Naravskih ledinah, Smrekovcu in Grohotu, bodo oskrbniki odklenili ob (podaljšanih) koncih tedna ter praznikih. Koča na Uršlji gori bo v oktobru odprta od četrtka do nedelje.

Na spletni strani Planinske zveze Slovenije priporočajo, da se pred načrtovanim prenočevanjem oz. obisku z večjo skupino predhodno najavite. Oskrbniki bodo tako lahko pravočasno poskrbeli za ogrevane sobe ter za zadostne količine dobrot. Opozorilo še toliko bolj velja v primeru slabšega vremena – nekatere koče so lahko v primeru slabega vremena zaprte. Tiste z dostopi preko mest izpostavljenim snežnim plazovom, pa oskrbniki lahko v primeru povečane nevarnosti snežnih plazov tudi zaprejo

Več informacij o stanju odprtosti planinskih koč najdete TUKAJ.

Dogodki