Slovenjgraško zavetišče za brezdomce polno, epidemija povečala stiske (VIDEO in FOTO)

Ob dnevu brezdomcev, ki je bil v nedeljo, so danes v Zavetišču za brezdomce v Slovenj Gradcu pripravili dan odprtih vrat. V njem trenutno biva deset stanovalcev, dogovorjen je še en prihod, tako da je zavetišče polno, je za STA povedala strokovna sodelavka v zavetišču Marija Orešnik. Ugotavlja, da je epidemija stiske ljudi še povečala.
IMG_7905

VIDEO: Izjava mag. Mateje Tajnšek

Obdobje epidemije novega koronavirusa je brezdomce zelo prizadel. V veliko zavetiščih po besedah Marije Orešnik niso vedeli, kako in kaj, med drugim so zaznali porast števila brezdomcev in vse nižjo povprečno starost brezdomcev.

Včasih so bili stari 40 let in več, zdaj se to premika nižje. V roku enega leta smo pri nas imeli šest ali sedem oseb, ki so bile stare pod 30 let,” je dejala strokovna sodelavka v slovenjgraškem zavetišču. Dodala je, da je bilo veliko primerov v času epidemije povezanih s fizičnim nasiljem in posledično odrejenimi prepovedmi približevanja svojcem.

VIDEO: Izjava direktorice JZ Spotur Marije Lah

Geslo letošnjega dneva brezdomcev je bilo Ostajamo tukaj. Ob tem je Orešnikova opozorila, da urejanje področja brezdomstva kljub prizadevanjem ne napreduje tako, kot bi si želeli. Izpostavila je pomanjkanje prostora za vse potrebne namestitve, pridobivanje sredstev prek razpisov države, težavo pa predstavlja tudi pomanjkanje ustrezno izobraženih kadrov, ki so pripravljeni delati z brezdomci.

VIDEO: IzjavI uporabnikov zavetišča

V slovenjgraškem zavetišču, ki ga sofinancira Mestna občina Slovenj Gradec, je skupno zaposlenih pet oseb, ki skrbijo za 24-urno pokritost dejavnosti zavetišča. V okviru zavetišča pa poteka tudi razdeljevanje donirane hrane.

V zvezi s projektom razdeljevanja donirane hrane je Marija Orešnik dejala, da opažajo, da so se v času epidemije količine hrane, ki jih prejmejo od petih v projekt vključenih trgovin, zmanjšale. Hkrati pa se je v zadnjem obdobju povečalo število odjemalcev. Če so v preteklosti lahko odjemalcem zagotovili pakete hrane trikrat tedensko, zdaj okoli sto odjemalcev hrano iz tega projekta prejema dvakrat tedensko.

FOTOGALERIJA: Dan odprtih vrat v Zavetišču za brezdomce v Slovenj Gradcu

Center za brezdomne osebe imajo tudi v Velenju, na cesti Simona Blatnika 21. Tam je trenutno nameščenih deset oseb, ki jih je ob letošnjem dnevu brezdomcev obiskal velenjski župan Peter Dermol in jih tudi obdaril. Srečanja se je udeležila tudi predsednica društva za pomoč in samopomoč socialno izključenih skupin, Društva Hiša, Brigita Šinigoj, ki v Velenju izvaja ta socialno varstveni program, so sporočili iz Mestne občine Velenje.

Občina izvajalcu programa, ki je bil izbran na razpisu, zagotavlja del sredstev za izvajanje programa in za stroške bivanja, v letošnjem letu skupno 93.000 evrov. Center za brezdomne osebe opravlja socialno varstveno storitev, ki nudi namestitev, prehrano in osebno pomoč brezdomnim osebam 24 ur dnevno. Med drugim so uporabniki centra lahko tudi občani drugih občin, če velenjska občina s temi občinami sklene dogovor o sofinanciranju programa za njihove občane.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.