Search
Close this search box.

Slovenjgraško poletje v atriju graščine Rotenturn: Glasba, gledališče, lutke za otroke in nepogrešljivi letni kino

Pred vrati je Slovenjegraško poletje 2021, ki bo z raznovrstnim programom tudi letos poskrbelo za kulturno-umetniški poletni utrip mesta. Glasba, gledališče, lutke za otroke in seveda nepogrešljivi letni kino, bodo rdeča nit letošnjih prireditev, ki bodo potekale od 24. junija do 15. julija 2021, v atriju graščine Rotenturn. Organizator dogodkov je Kulturni dom Slovenj Gradec.

Slovenjegraško poletje 2021 bo začelo v četrtek, 24. julija ob 21.00, s proslavo ob 30. obletnici samostojnosti Republike Slovenije. Slavnostni nagovor bo imel župan mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler, programu pa bosta sodelovala Pihalni orkester Slovenj Gradec in Mešani komorni zbor Carinthia Cantat.

FOTO: Kulturni dom Slovenj Gradec

Za glasbeni del prireditev bodo poskrbeli Katalena (3. julij ob 21.00), Orlek (9. julij 0b 21.00) ter Goran Bojčevski in Matija Dedić (10. julij ob 21.00).

Skupina Katalena letos obeležuje svojo dvajseto obletnico delovanja z devetim albumom Kužne pesmi, ki so prevod, transkripcija časa in sveta, ki nas je s svojo norostjo, težo in drugačnostjo vse presenetil. Tudi skupina Orlek je pred kratkim praznovala svojo 30-letnico z izidom albuma Živel Rokenrol, seveda pa ne bodo manjkale njihove, nekatere že skoraj ponarodele uspešnice. Goran Bojčevski, svetovno priznan klarinetist in skladatelj ter Matija Dedić, svetovno priznan, večkrat nagrajen jazz pianist, sin Gabi in Arsena, pa bosta podelila osebno-izpovedno izkušnjo skozi šansone Arsena Dedića, sevdah, klezmer in avtorske skladbe.

Letos bo na odru Slovenjegraškega poletja spet gostoval festival Folkart, in sicer s folklornim plesnim ansamblom Sredets. Dogodek bo 2. julij ob 21.00.

Sredets je najstarejši in eden izmed najboljših folklornih plesnih ansamblov v Bolgariji, ki je z leti postal standard za pravilno in visoko umetniško interpretacijo bolgarske glasbe ter folklornega plesa.

Na odru atrija graščine Rotenturn bo gostovalo tudi Slovensko narodno gledališče iz Nove Gorice, s predstavo Realisti, avtorja Jureta Karasa in v režiji Tijane Zijanić (6. julij ob 21.00).

Predstava Realisti je po besedah ustvarjalcev kabaret za pet igralcev, pijanca ter občinstvo in je polna družbenokritičnega humorja, za katerega so navdih črpali iz Top liste nadrealistov.

Za navdih otrok bosta poskrbela Lutkovno gledališče Ljubljana, z Levstikovo klasiko Kdo je napravil Vidku srajčico (3. julij ob 10.30) in Gledališče iz desnega žepka, s predstavo Motovilčica (10. julij ob 10.30), v izvedbi Boštjana Zormana in Lucije Ćirović.

Prireditve se bodo končale z letnim kinom, kjer si bodo gledalci lahko ogledali z oskarjem nagrajeni danski film Nažgani (13. julij ob 21.15.), kriminalno srhljivko Obetavna mladenka (14. julij ob 21.15) in akcijski kriminalni triler Hitri in drzni 9: drzna saga (15. julij ob 21.15).

Besedilo: KD SG