Search
Close this search box.

Slovenjgraška občina za 2022 načrtuje rekorden proračun in prvič tudi deloma participativen. Pričakujemo lahko, da bosta v Slovenj Gradcu čez nekaj let kar dve garažni hiši

Svetniki Mestne občine Slovenj Gradec so danes potrdili osnutek proračuna za prihodnje leto, ki predvideva za 36,6 milijona evrov odhodkov, kar je največ v zgodovini občine. Prav tako je najvišji doslej delež za naložbe, predviden pri 60,8 odstotka odhodkov. Prvič bo občina 100.000 evrov razdelila tudi po načelih participativnega proračuna.

Za pripravo 400 strani dolgega osnutka proračuna občine je bilo opravljeno izjemno delo, potrebnega je bilo zelo veliko usklajevanja, je ob predstavitvi osnutka proračuna danes dejal župan Mestne občine Slovenj Gradec Tilen Klugler.

Predstavljeni osnutek proračuna je ocenil kot izjemen in zelo realen ter napovedal, da bo zagotovo izveden. Posebej je poudaril, da kljub velikemu deležu naložb občina ni pozabila na financiranje vseh drugih dejavnosti in nekaterih nadstandardnih programov, prav tako po županovih besedah ni pozabila na podeželje v občini.

Največje naložbe v prihodnjem letu bodo dokončanje bazenskega kompleksa s parkom urbanih športov, ureditev poslovne cone Pameče 3, naložba v ultrafiltracijo vode, gradnja kolesarskih poti in varnih pešpoti v mestu ter druge naložbe v rekonstrukcijo cest. Med pomembnejše naložbe sodita dve s področja šolstva, in sicer naložbi v prizidka pri Tretji OŠ in šoli v Podgorju, za kar je občina pridobila državna sredstva.

Potem ko je občina nedavno razdelila ključe 54 neprofitnih stanovanj v novem bloku, zdaj načrtuje še enega, ki ga bo financirala z izkupičkom prodaje občinskih stanovanj, zanj pa ima v proračunu za prihodnje leto rezerviranih dobrih 900.000 evrov.

Za precej največjih naložb je občina pridobila tudi evropska sredstva, je spomnil župan in poudaril tudi načrte za naprej. V proračunu 2022 namreč načrtuje tudi sredstva za pripravo predinvesticijske dokumentacije za nove projekte, med te spada tudi gradnja garažne hiše. “Pričakujemo torej lahko, da bosta v Slovenj Gradcu čez nekaj let kar dve garažni hiši, naša in bolnišnična, ki bosta pod zemljo povezani,” je povedal vodja oddelka za negospodarske dejavnosti, proračun in splošne zadeve na občini Darko Sagmeister.

Ob sprejemanju osnutka proračuna je župan izpostavil še, da tudi država zelo skrbi za naložbe v občini in da se v prihodnjem obdobju začenjajo naložbe, na katere so v občini dolgo čakali. To so med drugim gradnja pločnika v Podgorju, načrtovani sta krožišči Sele in Dovže, po županovih besedah je rešen tudi sodni spor glede dela ceste na Kope, tako da se spomladi obeta preplastitev dveh kilometrov ceste. Prihodnje leto se bo v Slovenj Gradcu začela tudi gradnja bivalnih enot za osebe s posebnimi potrebami, predvidoma januarja pa bo odprtje naložbe v šolski center.

Sicer pa osnutek proračuna 2022 predvideva prihodke v višini 31,7 milijona evrov, razliko do predvidenih odhodkov pa bo občina pokrivala z zadolževanjem, ki je po Sagmeistrovih besedah “še vedno realno in znosno”. Novost slovenjgraškega proračuna za 2022 je tudi deloma participativni proračun, v zvezi s katerim pa bodo na občini podrobnosti postopka izbire projektov dorekli v prihodnjih tednih.

Mestni svetniki so osnutek proračuna za 2022 podprli soglasno, predlog tega proračuna pa bodo po napovedih potrjevali na decembrski seji.

So pa danes uvodoma potrdili tudi osnutek drugega rebalansa letošnjega proračuna, s katerim se letošnji proračun zmanjšuje za pet milijonov evrov v primerjavi s prvim rebalansom. Znižanja sredstev v proračunu so med drugim posledica prenosa izvedbe nekaterih večjih naložb v prihodnje leto.

Svetniki Mestne občine Slovenj Gradec so danes potrdili osnutek proračuna za prihodnje leto, ki predvideva za 36,6 milijona evrov odhodkov, kar je največ v zgodovini občine. Prav tako je najvišji doslej delež za naložbe, predviden pri 60,8 odstotka odhodkov. Prvič bo občina 100.000 evrov razdelila tudi po načelih participativnega proračuna.