Slovenjgraška občina lani z okoli 85-odstotno realiziranim proračunom

Mestna občina Slovenj Gradec je lani realizirala nekaj manj kot 86 odstotkov v proračunu predvidenih prihodkov in dobrih 85 odstotkov predvidenih odhodkov. Številke bi bile nekoliko drugačne, če bi občina od države sproti prejemala sredstva za dve že odobreni veliki naložbi, blok in bazenski kompleks. Izvajalce tako plačuje tudi s pomočjo posojila.
Občina Slovenj Gradec

Že večkrat so na slovenjgraški občini opozorili, da izplačila s strani ministrstva za okolje in prostor za dve največji aktualni naložbi v občini močno zamujajo. S ciljem, da so bili izvajalci del pravočasno poplačani, je občina najela likvidnostno posojilo. Gradnja bloka s 54 neprofitnimi stanovanji je pri koncu, gradnja bazenskega kompleksa s parkom urbanih športov pa je v polnem teku in naj bi jo zaključili pred poletno sezono 2022.

Pri gradnji bloka je trenutno odprtih 380.000 evrov, pri gradnji bazena pa je občina sredstva za gradnjo, izvedeno v lanskem letu, v vrednosti 886.000 evrov zalagala v celoti sama, pogodba o sofinanciranju je bila podpisana šele v začetku letošnjega leta, je na današnji seji občinskega sveta dejal vodja občinskega oddelka za negospodarske dejavnosti, proračun in splošne zadeve Darko Sagmeister.

“Pričakujemo, da bodo zadeve v 2021 spet stekle nekoliko bolj normalno,” je v predstavitvi ključnih podatkov zaključnega računa občine za lani dodal Sagmeister. Tudi župan Tilen Klugler je izrazil upanje, da se bodo v prihodnje roki za pridobitev sredstev skrajšali. Je pa poudaril, da nastale situacije izvajalci del niso občutili, saj so jim pravočasno plačevali.

Slovenjgraška občina je sicer v proračunu za lani planirala za 22,2 milijona evrov prihodkov, realiziranih je bilo 19,1 milijona evrov prihodkov. Odhodki so bili načrtovani v višini 24,5 milijona evrov, realizirani pa v višini 20,9 milijona evrov odhodkov. Primanjkljaj pokrivajo z lani nekoliko povečanim zadolževanjem in s stanjem na računu, je povedal Sagmeister. Po njegovi oceni je bila občina lani pri realiziranih prihodkih in odhodkih razmeroma uspešna.

Mestni svetniki so zaključni račun za lani – dokument s skoraj 500 stranmi – soglasno potrdili. Svetnik Franjo Murko (neodvisna lista Povezujemo za SG!) je med drugim dejal, da tako dobro pripravljenega dokumenta že dolgo ni imel v rokah ter da dokument služi tudi kot priročnik za delo svetnikov.

Svetniki so se na seji, ki sicer še traja, seznanili tudi s še preostalim zadnjim poročilom nadzornega odbora, glavnino so namreč v preteklosti že obravnavali. Pri tem so obravnavali delo medobčinskih inšpektorjev in se dotaknili opozoril inšpektorjev o zastarelosti nekaterih občinskih odlokov, kar jim otežuje delo. Svetniki so se zavzeli za ureditev problematike.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.