Slovenjgraška bolnišnica na poti k novim večjim naložbam

Potem ko so v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec nedavno zagnali nov sodoben angiograf, zdaj s pripravo dokumentacije načrtujejo rušenje t. i. kloštra in nadomestno gradnjo, nato bo po načrtih sledilo še rušenje starega kirurškega bloka. Za naložbo ima vodstvo bolnišnice podporo države in pričakuje, da bi jo lahko izvedlo do leta 2026.
Bolnica

V bolnišnici načrtujejo, da bodo najprej porušili najstarejši del bolnišnice, t. i. klošter, in na istem mestu zgradili novo stavbo. “Pričakujem, da bomo nekje do decembra pridobili gradbeno dovoljenje za nadomestno gradnjo in rušitev kloštra,” je ob nedavni uradni predstavitvi novega angiografa novinarjem povedal direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Janez Lavre.

Ko bo nadomestna stavba zgrajena, bo sledila začasna selitev bolnikov in dejavnosti iz starega kirurškega bloka, kjer so nedavno na novo uredili tudi oddelek za bolnike s covidom-19, nato pa je predvidno že vrsto let načrtovano rušenje starega in dotrajanega kirurškega bloka, za kar v bolnišnici gradbeno dovoljenje že imajo in je še veljavno, ker so ga podaljšali.

Ko bo nova stavba na mestu starega kirurškega bloka zgrajena, bodo bolnike in dejavnosti preselili nazaj. Nova stavba bo po napovedih nižja in širša od zdajšnje, v njej pa bo skupno 400 postelj. Med drugim bodo dve nadstropji namenili internemu oddelku.

V stavbi, ki bo zgrajena namesto kloštra, pa bodo vzpostavili nekatere ambulante, prostore za mikrobiologijo, transfuzijsko medicino in laboratorijsko diagnostiko ter sobe za osebje, je napovedal Lavre.

Če bo vsa dokumentacija pripravljena do decembra letos, Lavre pričakuje, da bodo do leta 2026 zaključili celotno naložbo. “Uvrščeni smo v nacionalni razvojni program, rezerviranih je 40 milijonov evrov sredstev, pričakujemo, da bo investicija v teh okvirih vsaj v prvem delu zaključena,” je še dejal Lavre.

Zdaj je tako tudi že jasno, da ne bo izvedena gradnja povsem nove bolnišnice ob bodoči hitri cesti zunaj Slovenj Gradca, kar je ob zadnji kandidaturi za direktorja med drugim tudi omenjal Lavre. Kasneje je pojasnil, da bi postopki umeščanja v prostor trajali predolgo.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.